single.php
. . . Benzo's Benzo's (benzodiazepines): wat je moet weten

Benzo’s (benzodiazepines): wat je moet weten

Benzodiazepines: wat je moet weten

Benzodiazepines (soms benzo’s genoemd) is een groep medicijnen tegen angst en/of slaapproblemen. Ze maken iemand suf en slaperig.

Normaal worden benzodiazepines door een dokter voorgeschreven bij psychische klachten. Maar gebruikers nemen benzodiazepines soms ook voor het ontspannende effect of om te slapen. Dit laatste gebruik is meestal niet op recept van een dokter.

> Lees hier meer over wat slaapmiddelen zijn

Hoeveel mensen gebruiken benzodiazepines?

Uit een onderzoek uit 2022 blijkt dat 9,6% van de Nederlandse volwassenen slaap- en kalmeringsmiddelen gebruikte in dat jaar. Dat zijn 1.3 miljoen mensen. 1 op de 3 geeft aan deze medicijnen ook te gebruiken zonder een recept van de dokter1Dat blijkt uit deze cijfers.

De effecten van benzodiazepines

Er zijn enkele tientallen verschillende benzodiazepines. De effecten verschillen per benzodiazepine.  De grootste verschillen zijn de effecten en hoe lang het medicijn werkt. De ene benzodiazepine remt voornamelijk angst terwijl een andere benzodiazepine juist meer slaperig maakt.

De meeste gebruikers ervaren een suffig en slaperig gevoel wat lijkt op het effect van alcohol. Gebruikers worden wat rustiger en hun lichaam ontspant zich.

Benzodiazepines geven meestal geen kater maar werken vaak wel erg lang door. De dag na het gebruik kan iemand zich wazig voelen. Daarom is het bij sommige benzodiazepines niet toegestaan om de dag na het gebruik een voertuig te besturen.

> Lees hier meer over de effecten van benzodiazepines

Hoe lang werken benzodiazepines?

Hoe lang een benzodiazepine werkt hangt af van de soort. Sommige benzodiazepines (temazepam, lorazepam of oxazepam) werken heel kort. Deze medicijnen krijgen patiënten van een dokter bij korte angst, slaapproblemen en epilepsie. De effecten duren bij kortwerkende benzodiazepines meestal een paar uur tot een halve dag. Andere benzodiazepines werken langer, dit noem je langwerkende benzodiazepines. Deze medicijnen krijgen patiënten van een dokter bij veel angst of paniek. Langwerkende benzodiazepines werken vaak tussen de 8 en 20 uur, maar soms nog langer.

Iemand die benzodiazepines heeft gehad is vaak na deze uren nog niet nuchter. Er kunnen nog effecten zijn die lang kun aanhouden. Iemand kan dus ook na deze uren bijvoorbeeld nog niet veilig autorijden.

> Lees meer over rijden en medicijnen

De risico’s van benzodiazepines

De meeste benzodiazepines zijn in verhouding met andere middelen vrij veilig. Dit veranderd snel als benzodiazepines gecombineerd worden met andere middelen. Zo kan de combinatie met (kleine hoeveelheden) alcohol dodelijk zijn. Daarnaast zijn er risico’s verbonden aan gebruik langer dan een paar weken.

Ook zijn benzodiazepines erg verslavend. Als je het moeilijk vindt om geen benzodiazepines te gebruiken of je wilt stoppen met gebruik dan kun je via de pagina ‘Professionele hulp’ hulp vinden.

> Lees hier meer over de risico’s van benzodiazepines

Benzodiazepines en de wet

Benzodiazepines staan op Lijst II van de Opiumwet. Het is daarom verboden om benzodiazepines te bezitten, maken of verhandelen. Maar je kunt wel een recept krijgen van de dokter als je de medicijnen nodig hebt, bijvoorbeeld als je last hebt van ernstige slaapproblemen of angsten.

Onderzoek naar benzodiazepines

Veel benzodiazepines worden medisch gebruikt. Voordat een nieuw medicijn door een apotheek verkocht mag worden moet er eerst veel onderzoek worden gedaan. Van de meeste benzodiazepines is er daarom al veel kennis beschikbaar.

Prijs

De prijs voor benzodiazepines verschilt sterk. Per pil kan er tussen de 5 cent en enkele euro’s worden betaald.

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit middel? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven