single.php
. . . benzos Benzo's (benzodiazepinen): wat je moet weten

Benzo’s (benzodiazepinen): wat je moet weten

Benzo’s staat voor benzodiazepinen. Benzodiazepinen is een groep medicijnen tegen angst en/of slaapproblemen.

Normaal worden benzo’s door een dokter voorgeschreven bij psychische klachten. Maar gebruikers nemen benzo’s soms ook voor het ontspannende effect of om te slapen. Dit gebruik is meestal niet op recept van een dokter.
> Lees hier meer over wat slaapmiddelen zijn

De effecten van benzo’s

Er zijn enkele tientallen verschillende benzo’s. De effecten verschillen per benzo. De ene benzo remt voornamelijk angst terwijl een andere benzo juist meer slaperig maakt.

De meeste gebruikers ervaren een suffig en slaperig gevoel wat lijkt op het effect van alcohol. Gebruikers worden wat rustiger en hun lichaam ontspant zich.

Benzo’s geven meestal geen kater maar werken vaak wel erg lang door. De dag na het gebruik kan iemand zich wazig voelen. Daarom is het vaak niet toegestaan om de dag na het gebruik van een benzo een voertuig te besturen.
> Lees hier meer over de effecten van benzo’s

De risico’s van benzo’s

De meeste benzo’s zijn in verhouding met andere middelen vrij veilig. Dit veranderd snel als benzo’s gecombineerd worden met andere middelen. Zo kan de combinatie met (kleine hoeveelheden) alcohol dodelijk zijn.

Ook zijn benzo’s erg verslavend. Als je het moeilijk vindt om geen benzo’s te gebruiken of je wilt stoppen met gebruik dan kun je hier hulp vinden.
> Lees hier meer over de risico’s van benzo’s

Benzo’s en de wet

Benzo’s staan op Lijst II van de Opiumwet. Het is daarom verboden om benzo’s te bezitten of verhandelen. Maar je kunt wel een recept krijgen van de dokter als je de medicijnen nodig hebt, bijvoorbeeld als je last hebt van ernstige slaapproblemen.

Onderzoek naar benzo’s

Veel benzo’s worden medisch gebruikt. Voordat een nieuw medicijn door een apotheek verkocht mag worden moet er eerst veel onderzoek worden gedaan. Van de meeste benzo’s is er daarom al veel kennis beschikbaar.

Prijs

De prijs voor benzo’s verschilt sterk. Per pil kan er tussen de 5 cent en enkele euro’s worden betaald.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top