single.php
. . . Benzo's Benzo's: Risico's

Benzo’s: Risico’s

Benzodiazepines: Risico’s

Korte termijn

 • Verdoezelen problemen
  Gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen lossen geen problemen op, maar verdoezelen ze. Slaapproblemen en spanningsklachten zijn signalen die duidelijk maken dat er iets niet in orde is. Het risico bestaat dat iemand niet meer kijkt naar de oorzaken van de problemen en niet tot een oplossing komt.
 • Ongelukken
  Door het spierverslappende en versuffende effect is de kans op ongelukken groter. Vooral bij ouderen komen valpartijen voor.
 • Verkeer
  Benzo’s zijn van invloed op het reactie- en concentratievermogen en dus gevaarlijk in het verkeer. Eventuele sufheid gaat na verloop van tijd wel over, maar dat is bedrieglijk. Na gebruik van benzodiazepinen ben je minder alert en reageer je minder snel.
 • Overdosis
  Als benzodiazepines in hoge doseringen worden gebruikt of worden gecombineerd met alcohol, kan de ademhaling gevaarlijk langzaam worden of zelfs stoppen.

Lange termijn

 • Verslaving
  Veel mensen raken geestelijk afhankelijk van slaap- en kalmeringsmiddelen. Ze verlangen steeds sterker naar het middel en voelen zich niet meer prettig zonder. Stoppen met benzodiazepines levert problemen op: mensen voelen zich ellendig. Problemen die zijn weggedrukt door slaap- en kalmeringsmiddelen komen weer in alle hevigheid naar boven. Hierdoor ontstaat de neiging om weer te gaan gebruiken.
 • Steeds meer nodig voor hetzelfde effect
  Bij het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen treedt tolerantie op: het lichaam went er snel aan. Na verloop van tijd is er een hogere dosis nodig voor hetzelfde effect. Dit kan al gebeuren na twee weken continu gebruik.
 • Ontwenningsverschijnselen bij stoppen
  Het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen leidt tot lichamelijke afhankelijkheid. Wanneer iemand stopt na langdurig gebruik kunnen ontwenningsverschijnselen ontstaan: hoofdpijn, zweten, duizeligheid, trillen, misselijkheid, benauwd zijn.
 • Veranderingen in persoonlijkheid
  Bij langdurig gebruik kan de persoonlijkheid veranderen: gevoelens van liefde, blijdschap en genieten raken verdoofd. Het leven lijkt vlak en kleurloos. De gebruiker wordt steeds onverschilliger en heeft steeds minder belangstelling voor andere zaken.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven