single.php
. . . Drugs Kunnen drugs persoonlijkheid beïnvloeden?

Kunnen drugs persoonlijkheid beïnvloeden?

Kunnen drugs persoonlijkheid beïnvloeden?

Ja, drugs kunnen ervoor zorgen dat iemand zich anders gedraagt dan normaal. Maar er kunnen ook andere dingen met iemand aan de hand zijn die zich anders gedraagt. Zo kan iemand druk zijn door drugs, maar het kan ook komen door stress of spanning.

Drugsgebruik kan op verschillende manieren invloed hebben op iemand zijn of haar persoonlijkheid of karakter. Namelijk tijdens het gebruikt, na het gebruik of als iemand verslaafd is. 

Tijdens gebruik

Iemand die drugs heeft gebruikt, gedraagt zich vaak anders dan normaal. Die persoon kan bijvoorbeeld energieker zijn, meer praten of ongeduldiger zijn dan normaal. Maar het kan ook zijn dat die persoon juist rustiger, trager of slaperiger is dan normaal. Het kan sterk per drug verschillen wat de effecten zijn. 

Na gebruik (de kater)

Sommige mensen ervaren na drugsgebruik een kater. Zo kan die persoon vermoeid, somber, angstig, onrustig of prikkelbaar zijn. Het kan sterk per middel verschillen hoe de kater is. Niet alle drugs veroorzaken een kater. Een kater is vaak erger als er meer drugs zijn gebruikt, of er drugs zijn gecombineerd. Ook kunnen mensen last blijven hebben van klachten die zijn ontstaan door drugsgebruik. 

Als iemand verslaafd is

Iemand die verslaafd is aan een middel, is veel bezig met het kopen, gebruiken en bijkomen van de drug. Die persoon is ook veel en vaak onder invloed. De katers zullen heftiger zijn. Als iemand klachten na het stoppen (ontwenningsverschijnselen) ervaart, kan dat zorgen voor veel stress en onrust. Lang niet iedereen die verslaafd is wil dit toegeven. Iemand die bijvoorbeeld verslaafd is aan coke of alcohol kan dan gaan liegen over het gebruik. Als iemand verslaafd is aan een duur middel zoals coke (cocaïne), kunnen er vaak ook nog geldproblemen ontstaan. Dit kan voor nog meer stress zorgen. Dit zijn allemaal soorten gedrag die ervoor zorgen dat iemand zijn of haar karakter verandert. 

Drugs en persoonlijkheidsstoornissen

Drugs kunnen dus invloed hebben op iemands persoonlijkheid. Maar iemands persoonlijkheid kan ook invloed hebben op het drugsgebruik. Zo kan iemand een persoonlijkheidsstoornis hebben waardoor die persoon drugs wil gebruiken. Een persoonlijkheidsstoornis is een psychische ziekte. Alleen een dokter kan zeggen of iemand deze ziekte heeft of niet.

Er bestaan verschillende persoonlijkheidsstoornissen. Voorbeelden zijn: borderline of een paranoïde persoonlijkheidsstoornis. Mensen met een persoonlijkheidsstoornis kunnen ook problemen krijgen door drugsgebruik. Soms is het zo dat de drugs voor hen een oplossing zijn voor hoe ze zich voelen. Hierdoor lopen ze meer risico op een verslaving dan mensen zonder stoornis1Zoals te lezen is in dit onderzoek. Maar deze drugs kunnen hun problemen ook groter maken, zodat ze meer last krijgen van de psychische ziekte.

Niet alleen persoonlijkheidsstoornissen hebben invloed op drugsgebruik. Ook andere psychische klachten hebben invloed. Bijvoorbeeld angstklachten, slaapproblemen of een depressie. 

Hoe ga ik om met een partner die drugs gebruikt?

Iemand die een partner heeft die (veel) drugs gebruikt, kan dat erg lastig vinden. Klik hier voor meer informatie en hulp. Iemand kan ook met ons bellen, mail of chatten. 

Maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem en via telefoon, chat of mail.

> Bekijk informatie en openingstijden van de Drugs Infolijn

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven