single.php
. . . Hulp Hulp en steun voor naasten

Hulp en steun voor naasten

Hulp en steun voor naasten

Als iemand problemen heeft met drugs is dat vaak ook moeilijk voor de omgeving. De problemen van partner, ouder, familielid, vriend(in), collega of kennis kunnen leiden tot discussies en ruzies en geven ook vaak veel zorgen. 

Het is mogelijk om als naaste hulp te krijgen. Soms is de hulp speciaal gericht op één middel. Maar bij veel plekken maakt het niet uit of het gaat om alcohol, GHB, lachgas, cocaïne of en ander middel. Er zijn verschillende mogelijkheden:

Hulp van de verslavingszorg

Als een partner, kind, vriend of ouder hulp krijgt van de verslavingszorg, kan een naaste daar bijna altijd ook terecht voor ondersteuning. Vaak kan dat ook als deze persoon zelf (nog) geen hulp krijgt. 

Bij de verslavingszorg is het mogelijk om persoonlijke gesprekken te krijgen of gesprekken in een groep. 

Via de hulpkaart zijn de instellingen voor verslavingszorg te vinden in de buurt. Vaak staat op de website van de verslavingszorginstellingen welke mogelijkheden er zijn. Als dit niet op de website te vinden is, kun je de instelling vaak bellen om te vragen wat mogelijk is.     

Bijeenkomsten met andere naasten

Niet alleen via de verslavingszorg kun je in contact komen met andere naasten. Er zijn ook andere organisaties die bijeenkomsten organiseren. Het kan een naaste steun geven om te horen hoe anderen omgaan met de verslaving van iemand in de omgeving. 

Voorbeelden van organisaties die bijeenkomsten speciaal voor naasten organiseren: 

Trainingen en workshops

CRAFT-training

Een groepstraining die verslavingszorginstellingen regelmatig aanbieden is de CRAFT-training. Hierin komen naasten een aantal keer met begeleiding bij elkaar. Het doel van deze training is dat een naaste beter zorgt voor zichzelf en minder stress en een betere stemming ervaart. Ook wordt er stil gestaan bij het aangeven van grenzen. Neem contact op met de verslavingszorg instelling in de buurt of deze training gegeven wordt.

Voorlichtings- en ondersteuningsbijeenkomsten

De verslavingszorginstellingen organiseren op verschillende manieren bijeenkomsten waarin informatie wordt gegeven en bieden de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. Op de website van de verslavingszorginstellingen is meer informatie hierover te vinden. 

Help, mijn dierbare is verslaafd

Deze organisatie is er speciaal voor naasten. Zij geven informatie op hun website en bieden onder andere verschillende workshops aan. 

Online hulp

Zelfhulp Naasten is een zelfhulp voor naasten die gericht is op grenzen stellen en steun vinden. Daarnaast richt de hulp zich op het motiveren van een dierbare om hulp te zoeken.    

Naast ons – Forum Verslavingdebaas is een forum speciaal voor naasten van mensen met een verslavingsprobleem. Op het forum zijn verschillende onderwerpen te vinden en geeft de ruimte om in contact komen met anderen.

Hulp als een ouder verslaafd is

Als je kind bent van een ouder of ouders met een verslavingsprobleem kun je ook gebruik maken van de hulp die hierboven staat. Het is ook mogelijk om te zoeken naar hulp voor KOV/KOPP. KOV betekent: kinderen van ouders met verslavingsproblemen. KOPP betekent: kinderen van ouders met psychische problematiek. Koppsupport helpt hierbij. Op de website van Koppsupport , staat informatie en een e-mail service. Ook is er de mogelijkheid een online groepscursus te volgen. 

Stel een vraag

Wil je meer weten over hoe je om kunt gaan met iemand met een verslaving of kun je zelf hulp gebruiken? Een medewerker van de Drugs Infolijn kan met je meedenken. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven