single.php
. . . GHB Kun je verslaafd raken aan GHB?

Kun je verslaafd raken aan GHB?

Kun je verslaafd raken aan GHB?

Bij verslaving kan een onderscheid worden gemaakt tussen lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid. Lichamelijke afhankelijkheid betekent dat het lichaam aan het middel gewend is en dat men ziek wordt als het middel niet gebruikt wordt. Bij geestelijke afhankelijkheid heeft men het gevoel niet zonder het middel te kunnen functioneren. Het gebruik van GHB wordt dan een kwestie van moeten in plaats van willen.

De meeste mensen nemen GHB uitsluitend bij bepaalde bijzondere gelegenheden. Er wordt dan te weinig GHB gebruikt om er aan verslaafd te raken. Als GHB enkele malen per week of vaker wordt genomen, kan men wel zowel lichamelijk als geestelijk afhankelijk raken.

Bij regelmatig gebruik van GHB ontstaat tolerantie. Dat wil zeggen dat iemand steeds meer nodig hebt om het gewenste effect te voelen. Als iemand bijna dagelijks GHB gebruikt wordt, neemt deze tolerantie verder toe en wordt de dosering GHB steeds hoger. Het lichaam raakt op deze wijze aan de toevoer van GHB gewend.

Wanneer er een langere tijd GHB is gebruikt, kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden wanneer iemand stopt: slapeloosheid, depressie, angsten, trillingen en verwardheid. Bij de ene persoon komt dit moment na enkele maanden van (bijna) dagelijks gebruik, bij de ander treedt dit veel eerder of later op. Vaak gaan mensen die ontwenningsverschijnselen ervaren om de paar uur gebruiken om de klachten te voorkomen.

Als dit gebruik enkele maanden wordt voortgezet, kan stoppen met het gebruik leiden tot ernstiger ontwenningsverschijnselen als depressie, angsten, verwardheid, hallucinaties en zelfs hartritmestoornissen, een delirium of epileptische aanval. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Daarom is noodzakelijk een arts te raadplegen wanneer iemand wilt stoppen met dagelijks GHB-gebruik.

Heb je klachten na het gebruik van GHB? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem en via telefoon, chat of mail.

> Bekijk informatie en openingstijden van de Drugs Infolijn

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven