single.php
. . . Overige middelen 4-FMA: Risico's, werking en meer

4-FMA: Risico’s, werking en meer

4-FMA: wat je moet weten

4-FMA (“4-fluoromethamfetamine”) is een designer drug met een stimulerende werking. De drug is sinds 2010 op de Europese drugmarkt. Dit is niet lang en daarom worden deze soort drugs ook wel research chemicals of NPS (nieuwe psychoactieve stoffen) genoemd. Er is maar weinig bekend over de risico’s. Het zou wel goed kunnen zijn dat de risico’s lijken op die van 4-FA.  

Er is nog geen onderzoek naar 4-FMA bij mensen gedaan. Wel vermoeden onderzoekers dat 4-FMA schadelijk kan zijn voor de lever1Zoals te vinden is in dit onderzoek.. Informatie over de effecten en bijwerkingen van 4-FMA komt van mensen die hun ervaringen delen op internet. Maar ook deze informatie is er niet veel en is vaak onbetrouwbaar. Vaak mist er belangrijke informatie bij deze ervaringen, zoals de dosis of het gebruik van andere drugs. Verkopers boden 4-FMA aan als vervanger voor 4-FA, omdat 4-FA verboden werd in 2017. 4-FMA lijkt qua stof erg op 4-FA. De werking en risico’s zijn vermoedelijk vergelijkbaar, maar hier is niet veel over bekend. 

Wat is het verschil tussen 4-FMA en 4-FA?

4-FMA (4-fluormethamfetamine) lijkt erg veel op 4-FA (4-fluoramfetamine). Meer dan de helft van alle 4-FA die in 2021 nog werd verkocht, bleek na een test in een lab 4-FMA te zijn. Mensen die 4-FMA gebruiken ervaren al meer effecten als ze minder nemen dan ze bij 4-FA zouden doen. De effecten lijken wel minder prettig en voorspelbaar dan die van 4-FA. Waarschijnlijk is het mede hierdoor minder populair dan 4-FA was. 4-FA bleek hersenbloedingen te kunnen veroorzaken en wordt daardoor ook veel minder gebruikt.  

Hoeveel mensen gebruiken 4-FMA?

Het is niet bekend hoeveel mensen 4-FMA gebruiken. Maar het aantal gebruikers in Nederland is waarschijnlijk zeer klein. Dit is met de meeste designer drugs het geval. Het is in ieder geval een stuk minder populair dan 4-FA ooit was. 

4-FMA is in 2010 voor het eerst op de Europese drugsmarkt gevonden. De drug is nergens in Europa echt populair geworden.  

4-FMA komt voor in verschillende vormen, hier bijvoorbeeld als poeder.

Werking van 4-FMA

4-FMA is een stimulant, en behoort daarmee tot dezelfde groep als bijvoorbeeld 4-FA, methamfetamine (crystal meth), speed en cocaïne. De effecten kunnen daarom lijken op die van andere stoffen uit deze groep.  

Mensen die 4-FMA gebruiken en op het internet over hun ervaringen schrijven zeggen:  

  • 4-FMA werkt zo’n 4 tot 6 uur. Als iemand hierna bijneemt, duren de effecten erg lang, tot wel 24 uur. De gewenste effecten komen vaak maar een beetje terug. Mensen die dit doen, kunnen vaak nog lang slecht slapen.  
  • 4-FMA geeft effecten die lijken op die van MDMA en speed, zoals: tunnelvisie, trillende ogen, vrolijke gevoelens, zin om te praten, kaakspanning, geen vermoeidheid meer voelen, veel zweten en soms meer zin in seks. 
  • Het valt mensen die 4-FMA gebruiken op dat de effecten sterk per persoon kunnen verschillen.

Risico’s van 4-FMA 

Er is maar weinig bekend over 4-FMA, en dat kan gevaarlijk zijn. Niet alle risico’s zijn bekend, en het is ook niet duidelijk wat een gevaarlijke hoeveelheid is om te nemen. Daarnaast is het ook niet bekend of het mogelijk levensgevaarlijk kan zijn in combinatie met medicijnen of andere middelen. 

Er zijn mensen die 4-FMA hebben gebruikt en vertelden dat ze last kregen van hevige hoofdpijn. Mensen die 4-FA gebruikt hadden en hersenbloedingen kregen, hadden vaak ook hoofdpijn van te voren. Of dit bij 4-FMA ook zo is, is niet bekend. Maar omdat de stoffen zo sterk op elkaar lijken is het aan te nemen dat het een mogelijk risico is.  

Het kan dus mogelijk erg gevaarlijk zijn om 4-FMA te gebruiken. Als het misgaat weten artsen ook niet goed hoe ze moeten helpen, omdat ze het middel niet kennen. 

Heb je klachten na het gebruik van 4-FMA? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op – dat kan via chat, telefoon of email.  

Verslaving

Het is niet duidelijk hoe verslavend 4-FMA is. Er zijn gebruikers die zeggen dat ze vaak willen bijnemen als het is uitgewerkt (‘craving’).   

Wetgeving

4-FMA is nog niet illegaal. De overheid is wel bezig met een wet die een aantal soorten designer drugs in één keer verbiedt. Deze wet staat gepland voor 2024. 4-FMA zal dan verboden worden. 

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit middel? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.

 #4FMA

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven