single.php
. . . 4-FA 4-FA/4-FMP: risico's

4-FA/4-FMP: risico’s

4-FA/4-FMP: risico’s

Korte termijn

 • Klachten die voor kunnen komen zijn: uitputting, hoofdpijn, misselijkheid, veel zweten, oververhitting, angst, verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk en pijn op de borst.
 • Overbelasting hart- en bloedvaten
  Door de verhoging van de hartslag en bloeddruk is gebruik riskant voor mensen met hart- en vaatziekten. Gebruik verhoogt het risico op hartritmestoornissen. In de afgelopen jaren is het aantal incidenten na gebruik van 4-FA dat gemeld wordt door EHBO’s op grote feesten en festivals flink gegroeid. Met name hoofdpijn en een verhoging van de bloeddruk worden gemeld. Dit kan leiden tot serieuze problemen met hart en bloedvaten.
 • Hersenbloeding
  Milde klachten als lichte hoofdpijn en een (lichte) verhoging van de bloedruk kunnen soms snel omslaan en resulteren in een hersenbloeding.
 • Oververhitting
  4-FA verhoogt waarschijnlijk de lichaamstemperatuur. Door de combinatie met XTC, hitte, lang dansen of te weinig drinken kan uitdroging en oververhitting ontstaan. Hierdoor kan het gebeuren dat de spieren en sommige organen niet meer (goed) werken, zoals de nieren. Oververhitting kan levensgevaarlijk zijn.
 • Overdosering
  Er bestaat kans op overdosering. Omdat de effecten van 4-FA langzamer beginnen dan bijvoorbeeld bij XTC of speed kunnen gebruikers geneigd zijn om sneller bij te nemen.
 • Kater
  Na gebruik van 4-FA treden vaak vermoeidheid en slapeloosheid op.
 • Minder goed kunnen rijden
  Door 4-fluoramfetamine kun je risico’s en snelheid niet meer goed inschatten.
 • Samenstelling 4-FA
  De inhoud en samenstelling per pil, capsule en poeder kunnen sterk verschillen en kan dit tot zeer onverwachte en ongewenste effecten leiden.

> Lees hier hoe de risico’s van 4-FA te verkleinen zijn

Lange termijn

 • Psychische klachten en slaapproblemen
  4-FA kan bestaande psychische klachten zoals angsten, depressies en psychoses verergeren. Mogelijk kan langdurig gebruik ook depressies, angsten, paniekreacties en slaapstoornissen laten ontstaan.
 • Verslaving
  Het is niet bekend of 4-FA lichamelijk verslavend is. Geestelijke afhankelijkheid is wel mogelijk. Sommige mensen vinden uitgaan zonder drugs dan niet meer leuk.4-FA is een zogenaamde ‘Nieuwe Psychoactieve Stof’ (NPS). Veel NPS zijn nog niet of nauwelijks onderzocht. Dit geldt ook voor 4-FA. Er is dus erg weinig bekend over de risico’s op korte en lange termijn.

Het gebruik van 4-FA is nooit zonder risico. Als je geen risico wilt lopen, gebruik dan niet. Deze tips kunnen het risico van gebruik verkleinen.

Bron: Trimbos-instituut

Laatste wijziging: 19-09-2018

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven