single.php
. . . Opvoeding Is mijn kind extra kwetsbaar voor drugsgebruik?

Is mijn kind extra kwetsbaar voor drugsgebruik?

Is mijn kind extra kwetsbaar voor drugsgebruik?

Sommige ouders weten heel zeker dat hun kind nooit drugs zal gaan gebruiken. En dat zal ook zeker vaak kloppen. Toch kunnen kinderen nieuwsgierig worden en met drugs in aanraking komen. Die kans is groter als jouw puber van spanning en sensatie houdt of erg impulsief is. 

Alle pubers zijn wat impulsiever en gevoeliger voor spanning en sensatie dan volwassenen. Ze zijn sneller verveeld, ze zoeken sneller grenzen op, ze nemen soms onverantwoorde risico’s en ze zijn soms ongeremd. Dit komt omdat ze een grotere kick krijgen van spanning en sensatie, dan volwassenen of kinderen.

> Lees meer op helderopvoeden.nl

Gaat experimenteren vanzelf over?

Grenzen verkennen en experimenteren horen bij de puberteit. De drang om nieuwe dingen uit te proberen kan ertoe leiden dat jongeren gaan experimenteren met drugs. Vaak verdwijnt of vermindert de interesse voor drugs vanzelf zodra pubers wat ouder worden. Maar er zijn ook jongvolwassenen die blijven gebruiken en daardoor in de problemen komen. 

Heeft een kind ADHD, autisme of een andere aandoening? Dan kan hij of zij extra kwetsbaar zijn. Zo kan het gebruik van stimulerende middelen als speed, cocaïne en XTC, extra risico’s met zich meebrengen. Deze middelen werken namelijk op dezelfde systemen in de hersenen als sommige medicatie, wat tot onverwachte, negatieve en soms gevaarlijke effecten kan leiden. Maar ook kan de medicatie minder goed werken. Overleg met de behandelend arts is dan belangrijk. 

> Hier kun je lezen over combinaties van drugs met medicijnen

Verslaafde ouders

Kinderen van verslaafde ouders (KVO) lopen een verhoogd risico om zelf ook verslavingsproblemen te ontwikkelen. Heb je zelf psychische of verslavingsproblemen? Dan kan je kind terecht op kopstoring.nl. Op de website kopopouders.nl kun je zelf terecht voor ondersteuning bij de opvoeding van de kinderen. Op beide websites kunnen kinderen en ouders in contact komen met lotgenoten en kunnen ze cursussen volgen.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven