Drugs en borstvoeding
Veel is nog onbekend over de risico’s van drugs bij de zwangerschap en/of borstvoeding. Om eventuele schade zoveel mogelijk uit te sluiten, wordt aangeraden helemaal geen drugs te gebruiken als je zwanger wilt worden, al zwanger bent of borstvoeding geeft. Hieronder kijken we naar een aantal middelen en wat de risico’s zijn.
Alcohol
Als de moeder alcohol drinkt, produceert zij minder moedermelk. De baby drinkt daardoor minder. Bij 1 tot 2 glazen alcohol is dit al 20% minder. De baby krijgt met de moedermelk ook alcohol binnen. Hierdoor slaapt de baby slechter. Als de moeder een glas alcohol drinkt moet zij 2 à 3 uur wachten (en na 2 glazen minimaal 6 uur) voordat zij borstvoeding kan geven.
> Lees meer over alcohol en borstvoeding
Cannabis
Geef je borstvoeding? Dan kun je beter geen cannabis (hasj of wiet) gebruiken. Cannabis blijft namelijk nog lang na het laatste gebruik in de moedermelk zitten. Je baby krijgt dan dus ook cannabis binnen.
De risico’s voor je kindje zijn hierbij hetzelfde als wanneer je cannabis gebruikt tijdens de zwangerschap.
XTC/MDMA
XTC (ook bekend als MDMA) komt door de moedermelk in het lichaam van het pasgeboren kind.
Het wordt dan ook afgeraden om tijdens de periode van borstvoeding XTC te gebruiken.
> Lees meer over XTC en zwangerschap
Cocaïne
Cocaïne komt in de moedermelk terecht. Als je cocaïne gebruikt en borstvoeding geeft is dat erg gevaarlijk voor het kind. Het kan op korte termijn leiden tot braken, diarree, prikkelbaarheid en een gevaarlijk hoge bloeddruk. Wat de risico’s op lange termijn zijn is nog niet goed bekend. Het kan mogelijk leiden tot een ontwikkelingsachterstand1Druggebruik tijdens de zwangerschap (ugent.be) bij het kindje.
Ook versnijdingsmiddelen (stoffen die gemengd zijn met cocaïne) die vaak in cocaïne zitten (zoals levamisol) kunnen voor extra risico zorgen. Levamisol geeft bij sommige gebruikers vervelende bijwerkingen en kan als iemand vaak gebruikt zorgen voor een auto-immuun ziekte. Ook hier is nog niet goed bekend wat levamisol kan doen als een kindje het via borstvoeding binnenkrijgt.
Het effect van cocaïne is erg kort. We weten dat cocaïne ongeveer 4 dagen zichtbaar is in de urine. Hoe lang de cocaïne (en de afbraakstoffen) in de moedermelk blijft zitten is niet helemaal duidelijk. Het veiligste is dan ook om helemaal geen cocaïne te gebruiken als je borstvoeding geeft.
Heb je toch cocaïne gebruikt en wil je borstvoeding geven? kolf de melk dan af voor ten minste 48-72 uur na gebruik (en gebruik deze melk niet).
Speed
Ook speed (amfetamine) komt door de moedermelk in het lichaam van het pasgeboren kind. Het wordt dan ook sterk afgeraden om tijdens de periode van borstvoeding speed te gebruiken.
Heroïne
Heroïne komt via de moedermelk in het lichaam van het kind. Zoals een kind bij gebruik tijdens de zwangerschap verslaafd geboren kan worden, zo zal het ook verslaafd raken bij gebruik tijdens de borstvoeding. Het wordt afgeraden borstvoeding te geven als er heroïne of methadon wordt gebruikt.
GHB
Er is nog niet bekend wat voor effect van gebruik van GHB tijdens de periode van borstvoeding heeft op het kind. Mogelijk zijn er negatieve effecten. Daarom wordt het gebruik van GHB tijdens deze periode afgeraden.
Behoefte aan persoonlijk advies?
Je kunt contact opnemen met de Drugs Infolijn als je specifieke vragen hebt. Je kunt ons op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 bereiken per telefoon, chat of email.