single.php
. . . Zwanger Borstvoeding

Borstvoeding

Drugs en borstvoeding

Veel is nog onbekend over de risico’s van drugs bij de zwangerschap en/of borstvoeding. Om eventuele schade zoveel mogelijk uit te sluiten, wordt aangeraden helemaal geen drugs te gebruiken als je zwanger wilt worden, al zwanger bent of borstvoeding geeft. Hieronder kijken we naar een aantal middelen en wat de risico’s zijn.

Alcohol

Als de moeder alcohol drinkt, produceert zij minder moedermelk. De baby drinkt daardoor minder. Bij 1 tot 2 glazen alcohol is dit al 20% minder. De baby krijgt met de moedermelk ook alcohol binnen. Hierdoor slaapt de baby slechter. Ook is het schadelijk voor de hersenen van de baby. Als de moeder een glas alcohol drinkt moet zij 3 uur wachten (en na 2 glazen minimaal 6 uur) voordat zij borstvoeding kan geven.

> Lees meer over alcohol en borstvoeding

Cannabis

Geef je borstvoeding? Dan kun je beter geen cannabis (hasj of wiet) gebruiken. Cannabis blijft namelijk nog lang na het laatste gebruik in de moedermelk zitten. Je baby krijgt dan dus ook cannabis binnen.
De risico’s voor je kindje zijn hierbij hetzelfde als wanneer je cannabis gebruikt tijdens de zwangerschap.

> Lees hier meer over cannabis en zwangerschap

XTC/MDMA

XTC (ook bekend als MDMA) komt door de moedermelk in het lichaam van het pasgeboren kind.
Het wordt dan ook afgeraden om tijdens de periode van borstvoeding XTC te gebruiken. Heb je toch XTC gebruikt terwijl je borstvoeding geeft? Dan moet je minstens 8 dagen wachten met het geven van borstvoeding en de melk afkolven en weggooien. Op die manier is de kans zeer klein dat er nog schadelijke stoffen in de borstvoeding zitten.

> Lees meer over XTC en zwangerschap

Cocaïne

Cocaïne komt in de moedermelk terecht. Als je cocaïne gebruikt en borstvoeding geeft is dat erg gevaarlijk voor het kind. Het kan op korte termijn leiden tot braken, diarree, prikkelbaarheid en een gevaarlijk hoge bloeddruk. Wat de risico’s op lange termijn zijn is nog niet goed bekend. Het kan mogelijk leiden tot een ontwikkelingsachterstand bij het kindje1Druggebruik tijdens de zwangerschap

Ook versnijdingsmiddelen (stoffen die gemengd zijn met cocaïne) die vaak in cocaïne zitten (zoals levamisol) kunnen voor extra risico zorgen. Levamisol geeft bij sommige gebruikers vervelende bijwerkingen en kan als iemand vaak gebruikt zorgen voor een auto-immuunziekte. Ook hier is nog niet goed bekend wat levamisol kan doen als een kindje het via borstvoeding binnenkrijgt. Het is mogelijk om (meestal) gratis en anoniem drugs te laten testen, zodat het duidelijk is of er levamisol in de cocaïne zit. Dit kan bij een testservice.

Het effect van cocaïne is erg kort. Maar het kan nog lang in de moedermelk zitten. Iemand die cocaïne heeft gebruikt kan het beste minstens 40 uur geen borstvoeding geven. De melk moet 40 uur lang worden afgekolfd en weggegooid. Het is niet helemaal duidelijk hoe lang levamisol in de borstvoeding blijft zitten. Het veiligste is dan ook om helemaal geen cocaïne te gebruiken als je borstvoeding geeft.

> Lees hier meer over cocaïne en zwangerschap

Speed

Ook speed (amfetamine) komt door de moedermelk in het lichaam van het pasgeboren kind. Het wordt dan ook sterk afgeraden om tijdens de periode van borstvoeding speed te gebruiken.

> Lees hier meer over speed en zwangerschap

Heroïne

Heroïne komt via de moedermelk in het lichaam van het kind. Zoals een kind bij gebruik tijdens de zwangerschap verslaafd geboren kan worden, zo zal het ook verslaafd raken bij gebruik tijdens de borstvoeding. Het wordt afgeraden borstvoeding te geven als er heroïne of methadon wordt gebruikt.

> Lees hier meer over heroïne en zwangerschap

GHB

Er is nog niet bekend wat voor effect van gebruik van GHB tijdens de periode van borstvoeding heeft op het kind. Mogelijk zijn er negatieve effecten. Daarom wordt het gebruik van GHB tijdens deze periode afgeraden. Geef je borstvoeding en heb je toch GHB gebruikt? Kolf dan minstens 12 uur na gebruik de melk af en gooi deze weg.

> Lees hier meer over GHB en zwangerschap

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven