single.php
. . . XTC XTC (MDMA) en zwangerschap

XTC (MDMA) en zwangerschap

XTC (MDMA) en zwangerschap

Er is weinig bekend over de invloed van XTC op vruchtbaarheid. Het is nog onduidelijk wat XTC tijdens de zwangerschap met de baby doet. In sommige onderzoeken liepen kinderen achter met leren bewegen. Ook hadden baby’s vaker hart- en vaatproblemen, klompvoetjes en andere problemen. Daarom is het verstandig om vóór de zwangerschap al te stoppen met XTC. Ook tijdens de borstvoeding is het veiliger om geen XTC te gebruiken.

XTC en zwanger worden

Er is heel weinig onderzoek gedaan naar XTC en vruchtbaarheid. Ratten in dieronderzoek werden wel minder vruchtbaar1Bronnen: Toxicol Lett. 2010 Aug 16;197(2):135-42. MDMA (ecstasy) delays pubertal development and alters sperm quality after developmental exposure in the rat M Barenys 1, J Gomez-Catalan, L Camps, E Teixido, J de Lapuente, J Gonzalez-Linares, J Serret, M Borras, M Rodamilans, J M Llobet J Androl. Jul-Aug 2012;33(4):515-28. The insults of illicit drug use on male fertility Carolyn M Fronczak 1, Edward D Kim, Al B Barqawi . Bij mensen is dat nog niet duidelijk.

Hoe lang voor de zwangerschap stoppen met XTC?

Wil je helemaal zeker zijn dat XTC geen invloed heeft?

Mannen: Wacht dan als man drie maanden voor jullie zwanger proberen te worden. Na drie maanden is alle sperma vernieuwd. XTC die je daarvoor gebruikt hebt, kan waarschijnlijk geen invloed meer hebben op je sperma.

Vrouwen: Stop een aantal weken voor je zwanger probeert te worden. Dit heeft twee voordelen:

  • XTC-gebruik kost vaak veel energie. Als je je lichaam een paar weken laat uitrusten kun je fitter aan een zwangerschap beginnen.
  • Je weet dan zeker dat je geen XTC gebruikt tijdens de zwangerschap. Want na seks weet je niet meteen of je zwanger bent geraakt. Dat weet je pas als je twee weken of langer na de seks niet ongesteld wordt. In die weken van de zwangerschap kan XTC gebruiken ook schadelijk zijn. Het is dus niet helemaal veilig om pas te stoppen als je weet dat je zwanger bent.

XTC gebruikt en daarna zwanger geworden?

Er is geen bewijs dat een kind problemen kan krijgen als de moeder XTC heeft gebruikt voor ze zwanger werd. Ook is er geen bewijs dat een baby een achterstand of handicap kan krijgen doordat XTC de zaadcellen van de vader verandert.

XTC tijdens de zwangerschap

Wat gebeurt er als je XTC gebruikt tijdens de zwangerschap? Dat is niet zeker. Het hangt af van veel verschillende dingen, zoals:

  • Hoe vaak je het gebruikt
  • Hoeveel XTC je gebruikt
  • Op welke momenten in de zwangerschap
  • Of de zwangerschap verder goed gaat

Zelfs experts kunnen daarom moeilijk voorspellen wat XTC zal doen bij een baby. Wel is duidelijk dat je bloedvaten tijdens XTC-gebruik smaller worden. Dit kan ervoor zorgen dat er minder bloed naar de baby stroomt2Bron: Medicines in pregnancy. Hierdoor kan een baby problemen krijgen. Het kan bijvoorbeeld kleiner blijven. Het is niet bewezen dat dit ook echt gebeurt, maar het is mogelijk.

💡 Waarom onderzoek naar drugs en zwangerschap lastig is

Het is lastig om drugsgebruik tijdens de zwangerschap te onderzoeken. Een onderzoeker mag geen drugs aan een zwangere vrouw geven en meten wat er gebeurt. Je mag wel onderzoek doen bij vrouwen die zelf drugs gebruiken of gebruikt hebben en mee willen werken aan onderzoek. Maar niet alle vrouwen weten precies wanneer en hoeveel ze gebruikt hebben. Ook ben je bij zo’n onderzoek minder zeker van andere dingen die invloed kunnen hebben op de baby. Zoals het gebruik van andere drugs, alcohol of tabak. Of korter slapen en minder eten of stress. Bij dierproeven kan een onderzoeker dat wel allemaal controleren. Alleen weet je niet zeker of drugs bij een zwanger dier hetzelfde werkt als bij een zwanger persoon.

In onderzoeken komen de volgende problemen vaker voor bij baby’s van wie de moeder XTC heeft gebruikt tijdens de zwangerschap:

  • Minder snel leren bewegen (motorische ontwikkeling): De kinderen in een lang onderzoek liepen nog steeds achter toen ze twee waren. Ook bij dieren zien onderzoekers problemen met bewegen als de moeder XTC heeft gebruikt3Bronnen: Neurotoxicol Teratol. Author manuscript; available in PMC 2013 May 1. Neurobehavioral Outcomes of Infants Exposed to MDMA (Ecstasy) and Other Recreational Drugs During Pregnancy Lynn T. Singer, Ph.D.,a Derek G. Moore, Ph.D.,b Sarah Fulton, M.A., CCC-SLP,a Julia Goodwin, Ph.D.,b John J.D. Turner, Ph.D.,b Meeyoung O. Min, Ph.D.,a and Andrew C. Parrott, BSc, Ph.D.c
  • Darmen die via een gaatje naast de navel naar buiten komen (gastroschisis)4Bronnen: Multicenter Study Am J Epidemiol 2008 Feb 15;167(4):485-91. Recreational drug use: a major risk factor for gastroschisis? Elizabeth S Draper 1, Judith Rankin, Ann M Tonks, Keith R Abrams, David J Field, Michael Clarke, Jennifer J Kurinczuk
  • Problemen met hart en/of bloedvaten5Bron: Lancet. 1999 Oct 23;354(9188):1441-2. Congenital anomalies after prenatal ecstasy exposure P R McElhatton, D N Bateman, C Evans, K R Pughe, S H Thomas
  • Problemen met uiteinden van armen en benen, zoals klompvoetjes.6Bron: Lancet. 1999 Oct 23;354(9188):1441-2. Congenital anomalies after prenatal ecstasy exposure P R McElhatton, D N Bateman, C Evans, K R Pughe, S H Thomas

Het is niet helemaal zeker of deze problemen echt door XTC kwamen. Er is meer onderzoek nodig om te weten wat XTC tijdens de zwangerschap doet. Zolang dat niet duidelijk is, adviseren artsen om geen XTC tijdens de zwangerschap te gebruiken.

Maakt het uit in welke maand van de zwangerschap je XTC hebt gebruikt?

Ja, in elke periode van de zwangerschap gebeurt er iets anders. Het zijn daarom steeds andere dingen die mis kunnen gaan. In de eerste maanden ontstaan bijvoorbeeld de organen van de baby. Drugsgebruik kan dat verstoren. Maar ook in de andere maanden gebeuren er belangrijke dingen in de groei van de baby. Daarom is het belangrijk om de hele zwangerschap geen drugs te gebruiken.

Ik heb de eerste weken van mijn zwangerschap XTC gebruikt, is dat schadelijk voor de baby?

Heb je de eerste weken van je zwangerschap een keer XTC gebruikt omdat je niet wist dat je zwanger was? Ook dan is er al een kans dat XTC invloed heeft op je zwangerschap. Bij medicijnen is het meestal zo dat je de eerste maanden een miskraam krijgt als het medicijn schade heeft gegeven. Krijg je geen miskraam, dan is de kans erg klein dat je door het medicijn een baby krijgt met een achterstand of handicap. Het zou goed kunnen dat dit ook voor XTC geldt. Het gaat dan om XTC-gebruik in de vier weken na de eerste dag van je laatste menstruatie.

Heb je een (paar) keer XTC gebruikt tijdens de zwangerschap en ben je bezorgd? Praat hier dan over met je verloskundige of met de Drugs Infolijn.

XTC en borstvoeding

Als je XTC gebruikt en borstvoeding geeft, komt de XTC bij je baby. Het is nog niet duidelijk wat dit met een baby doet.

Heb je eenmalig XTC gebruikt? Wacht dan minstens 8 dagen na de laatste dosis met het geven van borstvoeding aan de baby en geef tijdelijk kunstvoeding. Gooi de melk die je in die 8 dagen hebt afgekolfd weg. De kans is dan erg klein dat er nog XTC in de melk zit. 

Wil je dat je baby geen risico loopt? Gebruik dan geen XTC in de periode dat je borstvoeding geeft.

Wil je meer informatie over XTC en zwangerschap? Of maak je je zorgen om je zwangerschap of die van iemand anders? Neem dan gerust contact met ons op – dat kan via chat, telefoon of e-mail

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven