single.php
. . . Zwanger Drugs, vruchtbaarheid en zwangerschap

Drugs, vruchtbaarheid en zwangerschap

Drugs, vruchtbaarheid en zwangerschap

Vruchtbaarheid

Spermacellen hebben een cyclus van drie maanden. Daarom geldt voor mannen dat zij het beste tenminste drie maanden voor de bevruchting kunnen stoppen met het gebruik van alcohol en drugs. De situatie bij vrouwen is anders. Eicellen worden namelijk al voor de geboorte aangemaakt in de eierstokken. Als vrouw is een aantal weken voor de bevruchting stoppen met gebruiken voldoende. 

Wil je advies over wat je zelf kunt doen om zo gezond mogelijk zwanger te worden? In de folder ‘Wat je moet weten over alcohol en roken vóór,  tijdens en na de zwangerschap’ (PDF) vind je belangrijke informatie over een goede voorbereiding op de zwangerschap. 

> Lees meer over drugsgebruik en bevruchting

Tijdens de zwangerschap

Alcohol- en drugsgebruik tijdens de zwangerschap vergroten de kans op problemen tijdens de zwangerschap of geboorte. Ook kan het de ontwikkeling van een kind vóór en na de geboorte ernstig verstoren. In sommige gevallen wordt de baby met lichamelijke afwijkingen geboren.

> Lees meer over drugsgebruik tijdens de zwangerschap

Borstvoeding

Veel is nog onbekend over de risico’s van drugs bij het geven borstvoeding. Om eventuele schade zoveel mogelijk uit te sluiten, is het beter om helemaal geen drugs te gebruiken als je borstvoeding geeft. Het is mogelijk dat door moedermelk drugs in het lichaam van het pasgeboren kind komen.

> Lees meer over drugsgebruik en het geven van borstvoeding

Wat kun je doen als je gebruikt hebt?

Als je tijdens je zwangerschap alcohol of drugs gebruikt hebt, doe je er goed aan om dit te vertellen aan je verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Die kan de zwangerschap dan extra goed in de gaten houden. De baby kan nog steeds gezond zijn, maar het risico op afwijkingen is wel groter geworden. Het risico neemt toe naarmate meer en vaker gebruikt wordt.

Als het je niet lukt om met alcohol- of drugsgebruik te stoppen, overleg dan met je huisarts.

Meer weten over drugs en zwangerschap?

Per fase van de zwangerschap kan de invloed van drugs- en alcoholgebruik verschillen. Lees meer over risico’s per fase.

Ieder middel heeft zijn eigen risico’s als het tijdens de zwangerschap gebruikt wordt. Lees meer over de risico’s per middel.

Ben je ongerust of heb je vragen?

Heb je vragen na het lezen van deze informatie? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven