single.php
. . . Paddo's & truffels Paddo's: Risico's

Paddo’s: Risico’s

Wat zijn de risico’s van paddo’s/truffels?

Paddo’s en truffels hebben dezelfde werkzame stoffen (psilocybine en psilocine). De risico’s zijn daarom ook bijna hetzelfde. Voor gezonde mensen die geen medicijnen gebruiken of paddo’s of truffels combineren met andere drugs zijn de risico’s voor het lichaam waarschijnlijk erg klein. De risico’s van paddo’s en truffels lijken voornamelijk psychisch te zijn.

> Lees hier meer over het verschil tussen paddo’s en truffels.

Wat zijn de risico’s op korte termijn?

Een “bad trip”, angst en verwarring

Paddo’s en truffels kunnen angst en verwarring veroorzaken. Dit kan leiden tot een “bad trip”. Een bad trip is een nare ervaring tijdens het gebruiken van tripmiddelen. Tijdens het trippen kan iemand minder goed gedachten en gevoelens onder controle houden. Als dit negatieve gedachten of gevoelens zijn, kan iemand een moeilijk moment hebben. Zo’n bad trip kan aanvoelen als een cirkel waar de persoon niet of moeilijk uitkomt. De gedachten en gevoelens lopen dan steeds door een aantal fasen heen:
 
1. Iemand heeft onprettige gedachten.
2. De persoon voelt zich daar verdrietig of angstig over.
3. Het verdrietige of angstige gevoel, roept meer onprettige gedachten op.
 
Een bad trip kan leiden tot (extreme) angst of verdriet. Ook kunnen er nare hallucinaties ontstaan. Meestal is een bad trip het gevolg van een (te) hoge dosering of ongewenste set of setting. Een ongewenste setting kan zijn: gebruiken in een omgeving waar iemand zich niet fijn voelt. Een ongewenste set kan zijn: gebruiken als iemand niet goed in zijn of haar vel zit.

> Lees hier meer over drug, set en setting

Het is niet mogelijk om een trip eerder te stoppen als het verandert in een bad trip. Wel kan iemand de omgeving veranderen, of praten met iemand die hij of zij vertrouwt. Een bad trip gaat vanzelf voorbij als het middel is uitgewerkt. Hierna kan iemand zich nog (een tijdje) angstig voelen. 

Een tripsitter kan helpen bij een bad trip. Hij of zij is nuchter en begeleidt de mensen die wel paddo’s of truffels hebben gehad. 

Misselijkheid en overgeven

Bijna iedereen die paddo’s of truffels gebruikt ervaart een “body load”. Dit betekent een zwaar en soms misselijkmakend gevoel in het lichaam. Hierdoor kunnen mensen zich onrustig, ziekjes of misselijk voelen. Het kan gebeuren dat iemand hiervan gaat overgeven (braken). Ook kan het zorgen voor duizeligheid, buikpijn, rillingen en zweten.

Verkeerde paddenstoelen

Paddo’s kunnen erg veel lijken op andere soorten paddenstoelen. Als iemand zelf paddenstoelen plukt kan per ongeluk de verkeerde worden gebruikt. 

Te hoge dosering

Ook zijn paddo’s en truffels niet allemaal even sterk. Je kan niet van de buitenkant zien hoeveel werkzame stoffen in een paddenstoel zitten. Dit geldt ook voor zelf gegroeide of zelf gedroogde paddo’s.

De risico's van truffelceremonies en paddoceremonies

Sommige mensen gebruiken paddo's of truffels bij een ceremonie. De risico's op deze pagina gelden ook daarvoor. Maar voor deze ceremonies gelden nog extra risico's:

  • Er is geen controle op de kwaliteit van deze ceremonies. Niemand controleert bijvoorbeeld of de begeleiding wel goed op orde is. Denk bijvoorbeeld aan een intake, nazorg of het aantal nuchtere mensen bij de ceremonie. Een truffelceremonie kan namelijk gevaarlijk zijn voor mensen die medicijnen slikken of last hebben van psychische klachten. Slechte begeleiding kan daardoor tot meer problemen leiden.  
  • Soms denken mensen dat ze psychische problemen kunnen behandelen met een ceremonie. Of adverteren ceremonies dat het daarvoor werkt. Dit mag niet en klopt niet. Er zijn signalen dat voor sommige mensen met sommige psychische stoornissen sommige drugs een hulpmiddel kunnen zijn bij een behandeling. Maar er is nog veel te weinig bewijs om zeker weten dat dit werkt. Daarnaast zijn er ook veel mensen die meer klachten hebben na een ceremonie. Een ceremonie is dus geen goede manier om psyschische problemen te behandelen. Het is geen goede therapie. 

Wat zijn de risico’s op lange termijn?

(Verergerde) Psychologische problemen

Paddo’s en truffels kunnen invloed hebben op mentale (psychiatrische) ziektes. Dit gaat bijvoorbeeld om depressie, PTSS of angst- en paniekklachten. Na gebruik van paddo’s of truffels kan het zijn dat deze klachten verergeren of langer duren. Ook kan het de behandeling of therapie van de persoon in de weg lopen.

Middelen zoals paddo’s en truffels kunnen veel invloed hebben op hoe iemand zich voelt. Daarom wordt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd om te kijken of ze kunnen worden gebruikt in therapie. Deze therapie wordt gedaan in een gecontroleerde omgeving met professionele hulp. Dit is dus niet te vergelijken met iemand die zelf experimenteert.
 
Toch komt het wel eens voor dat mensen zelf met deze middelen experimenteren om psychologische problemen te behandelen. Dit doen ze bijvoorbeeld door middel van een truffelceremonie. Dit is niet altijd veilig of goed geregeld. Wanneer iemand zelf experimenteert, kunnen de resultaten dus per ongeluk negatief uitpakken. Die persoon kan zich na het gebruik dan slechter voelen dan ervoor.

Psychose

Paddo’s en truffels kunnen een psychose uitlokken of verergeren. Iemand met een psychose heeft hallucinaties en wanen. Hierdoor weet de persoon niet meer wat echt is en wat niet. De kans op psychose is vooral aanwezig bij mensen die er gevoelig voor zijn. Deze gevoeligheid komt bijvoorbeeld omdat het in de familie zit, of omdat de persoon zelf al eerder een psychose heeft gehad.

Hallucinogen Persisting Perception Disorder (HPPD) en visuele klachten

HPPD is het ervaren van flashbacks. Iemand ervaart bepaalde dingen van de trip opnieuw. Maar de drug is al uit het lichaam.

Ook kan iemand last hebben van visuele problemen De persoon ziet vormen, lichtflitsen, heftige kleuren, bewegende of trillende objecten, staarten, schaduwen, verstoringen in het zien of ringen rondom objecten. Als deze klachten een langere tijd aanhouden is het goed om hier te bellen met de Drugs Infolijn.

> Lees hier meer over HPPD

Depersonalisatie en derealisatie

Bij depersonalisatie voelt het alsof iemands lichaam niet meer van hem of haar is. Bij derealisatie voelen de omgeving, de wereld of andere mensen aan als vreemd. Dit kan beangstigend zijn.

Depersonalisatie en derealisatie voelen vervelend, maar zijn een bekende reactie van het lichaam. Zo kan iemand deze klachten ook krijgen van hele hevige angst. Het lichaam probeert hiermee iemand te beschermen van een heftige ervaring. Omdat een trip veel impact op iemand kan hebben, loopt de persoon het risico op deze klachten. Depersonalisatie en derealisatie gaan meestal vanzelf weer voorbij.

> Lees hier meer over depersonalisatie, derealisatie en wat deze klachten kan verminderen of verergeren

Heb je aanhoudende klachten na het gebruik van paddo's of truffels? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem en via telefoon, chat of mail.

> Bekijk informatie en openingstijden van de Drugs Infolijn

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven