single.php
. . . Overige middelen Wat zijn ecodrugs en smartproducts?

Wat zijn ecodrugs en smartproducts?

Wat zijn ecodrugs en smartproducts?

Smartshops zijn winkels waar je onder andere smartdrugs kan kopen. Deze winkels bestaan ook online als webwinkels. Naast smartdrugs verkopen smartshops nog veel meer dingen. 

Sommige smartshops verkopen alleen drugs en spullen om drugs te gebruiken. Bijvoorbeeld vloeitjes, gripzakjes of ponypacks. Deze winkels hebben vaak veel glazen vitrines waar de spullen in staan.

In andere smartshops wordt meer aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan T-shirts, kunst of boeken. Ook organiseren sommige smartshops activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan ceremonies of bijeenkomsten om met elkaar te praten over psychedelica, filosofie of spirituele ideeën. 

Wat zijn smartdrugs en ecodrugs?

Smartdrugs zijn drugs die worden verkocht door een smartshop. Soms kunnen deze smartdrugs wat lijken op illegale drugs. Ze worden door de smartshop vaak verkocht als minder gevaarlijk en minder ongezond. Maar dit is niet waar. 

Smartdrugs zijn in te delen in verschillende groepen1Lees meer (PDF):

  • Voedingssupplementen
  • Energiedrankjes en energiepillen
  • Ecodrugs
  • Designer drugs/synthetische drugs

Hoeveel mensen gebruiken smartdrugs?

De bekendste smartdrugs zijn truffels. 2.6% van de Nederlanders heeft ooit truffels gebruikt2Zo blijkt uit deze cijfers uit 2020.

Het is niet bekend hoeveel mensen andere smartdrugs gebruiken of ooit gebruikt hebben. Waarschijnlijk gebruiken maar heel weinig mensen deze middelen.

Wat is er te koop in een smartshop?

Vroeger verkochten smartshops middelen die nu verboden zijn. Bijvoorbeeld paddo’s, 3-MMC, GHB en 2C-B (nexus). Deze middelen mogen niet meer verkocht worden. Wat nog wel verkocht wordt zijn de volgende dingen:

Truffels en andere psychedelica

Smartshops verkochten tot 2008 paddo’s. Toen dat niet meer mocht zijn de winkels truffels gaan verkopen. De meeste mensen kennen de smartshop van deze paddo’s en truffels

Smartshops verkopen vaak ook andere psychedelica. Psychedelica zijn drugs waarvan iemand de wereld anders gaat beleven. Door psychedelica kunnen bijvoorbeeld dingen die stilstaan lijken te bewegen.

Voorbeelden van psychedelica die een smartshop verkoopt zijn: salvia, LSA (morning glory) of cactussen (met mescaline).

Verschillende planten en kruiden (extracten)

De grootste groep producten in veel smartshops zijn de planten en kruiden. De planten en kruiden hebben vaak geen of weinig effect. Maar er zijn uitzonderingen. 

De makers van de producten zeggen dat deze middelen een licht ontspannende of energieke werking te geven. Sommige andere producten zouden iemand meer zin in seks geven (afrodisiaca). 

Voorbeelden zijn: blauwe lotus, damiana, kratom, kanna of droomkruiden.

Designer drugs/synthetische drugs

Soms verkopen smartshops designer drugs. Deze drugs heten ook wel nieuwe psychoactieve stoffen (NPS). Dit zijn drugs die vaak een sterke werking hebben en kunnen lijken op illegale drugs. De risico’s van designer drugs zijn vaak groot omdat er maar weinig over de middelen bekend is. 

Als een smartshop designer drugs verkoopt gebeurt dat vaak wat verborgen. Bijvoorbeeld onder de toonbank. De wetgeving rondom designer drugs is namelijk nogal lastig. Zo mag een smartshop de designer drugs niet verkopen om te gebruiken als drug. Vaak hebben de zakjes dan ook een sticker met “niet voor menselijk gebruik”.

Nootropics en supplementen

Nootropics zijn middelen die verkocht worden om cognitieve functies te verbeteren. Cognitieve functies zijn bijvoorbeeld: leren, plannen of onthouden. De middelen worden bijvoorbeeld verkocht als ‘brein boosters’ of ‘brein hackers’. Vaak werken deze middelen niet of maar heel erg weinig.

Supplementen is een grote groep middelen van potjes met capsules of druppels. In de potjes zit vaak (een mix van) vitamines, mineralen of andere stoffen. Sommige supplementen zouden volgens de verkoper de zin in seks vergroten, soms zouden ze rust geven of angst remmen en soms zou een supplement de kater van drugs verminderen.

Voorbeelden zijn: ashwagandha, 5-htp of Ginko biloba extract.

Wietzaden

In Nederland is het toegestaan om zelf wietplanten te kweken. Dit mogen er maximaal 5 zijn. De zaadjes kan iemand kopen in een smartshop. 

Overige producten

Een smartshop verkoopt ook de volgende producten:

  • Gebruiksartikelen: vloeitjes, tips, bongs, capsules, gripzakjes of ponypacks
  • Drugs zelftesten 
  • Poppers
  • Weegschalen om drugs te wegen

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een headshop en een smartshop?

In een headshop worden voornamelijk dingen verkocht om cannabis te groeien of te gebruiken. Een smartshop verkoopt deze producten vaak ook. Maar een smartshop verkoopt vaak nog meer. Bijvoorbeeld smartdrugs.

Wat is het verschil tussen een smartshop en een coffeeshop?

Een coffeeshop mag cannabis (wiet/hasj) verkopen als ze aan hele strenge regels voldoen. Een smartshop mag dit niet. In een smartshop wordt dus geen wiet of hasj verkocht. Een smartshop verkoopt vaak andere dingen. Bijvoorbeeld smartdrugs/ecodrugs en spullen om wiet te gebruiken.

Wat zijn eco drugs?

Eco drugs zijn (gedroogde) planten of paddenstoelen die drugseffecten geven. Iemand kan er bijvoorbeeld heel lichtjes high van worden of meer energie krijgen. Maar er zijn ook eco drugs die heftiger zijn, zoals truffels.

Is de smartshop legaal?

Ja een smartshop is legaal. Ze mogen bestaan en mogen verschillende producten verkopen. Wel worden soms producten verboden door de overheid. Zoals met paddo’s in 2008.

Hoe oud moet je zijn voor de smartshop?

Om een smartshop binnen te mogen en iets te kopen moet je 18 jaar oud zijn.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven