single.php
. . . Overige middelen Wat is HHC? Werking, risico's en meer.

Wat is HHC? Werking, risico’s en meer.

Wat is HHC?

HHC (hexahydrocannabidinol) is een middel dat lijkt op THC. THC is het stofje waar iemand high van wordt als die persoon cannabis (wiet/hasj) heeft gebruikt. Er is nog maar weinig bekend over de risico’s van HHC.

HHC komt waarschijnlijk in kleine hoeveelheden voor in de cannabisplant. Maar het kan ook in een laboratorium worden gemaakt. HHC is te koop als olie, in vapes, vape pens, vape carts en ook als snoepjes of gummies. Mensen die HHC gebruiken vapen of eten het meestal. 

Hoeveel mensen gebruiken HHC?

Het is niet bekend hoeveel mensen in Nederland HHC gebruiken. Maar dit zullen er waarschijnlijk maar erg weinig zijn, zoals ook het geval is met synthetische cannabinoïden

HHC werd in 2022 voor het eerst gevonden op de Europese drugsmarkt. Het middel wordt dus nog maar heel kort door mensen gebruikt. 

HHC komt in verschillende vormen, hier bijvoorbeeld in de vorm van een gummybeer.

Werking van HHC

De effecten van HHC lijken op die van THC bij proefdieren1Zoals te vinden is in dit onderzoek. Maar waarschijnlijk is HHC iets minder sterk dan THC. Er is nog geen onderzoek bij mensen gedaan met HHC. Het enige wat we weten over de effecten komt van mensen die het hebben gebruikt en over hun ervaring schrijven op het internet. Over HHC schrijven ze het volgende:

 • Mensen die HHC hebben gebruikt zeggen dat ze er ‘high’ van worden, net zoals bij THC. 
 • Sommige mensen die HHC hebben gebruikt zeggen dat ze bij HHC minder angst en verwarring ervaren dan bij THC. 
 • Sommige mensen zeggen dat ze in slaap vallen als ze te veel HHC hebben gebruikt.
 • Er zijn mensen die al snel meer HHC nodig hebben voor hetzelfde effect als ze het regelmatig gebruiken. Dit noem je tolerantie. Bij HHC neemt tolerantie mogelijk sneller toe dan bij andere drugs. 
 • Er zijn mensen die verslaafd raken aan HHC en klachten krijgen als ze stoppen (ontwenningsverschijnselen).
 • Mensen die HHC hebben gegeten of geslikt, zeggen dat de effecten erg lang duren. Ook kon het erg lang duren voordat ze deze effecten merkten. Sommige mensen namen daardoor snel een extra dosering, en hadden een nare ervaring. 

Aantoonbaarheid drugstesten

Het zou kunnen dat iemand die HHC gebruikt positief scoort op een urine-, bloed- of speekseltest voor cannabis, omdat de stof heel erg lijkt op THC. Daarnaast zou het voor kunnen komen dat er THC in de HHC zit, waardoor iemand een positieve drugstest heeft op cannabis.

Risico’s van HHC

De risico’s van HHC zijn waarschijnlijk vergelijkbaar met die van cannabis:

 • Cannabis kan verkeerd vallen, waardoor iemand zich ziek of angstig kan voelen, dit wordt ook wel een ‘bad trip’ genoemd
 • Iemand kan flauwvallen na het gebruik van cannabis
 • Iemand die cannabis heeft gebruikt heeft een verminderd reactievermogen, en loopt een groter risico om een ongeluk te krijgen in het verkeer
 • Cannabis kan mogelijk de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen verminderen
 • Iemand die cannabis heeft gebruikt kan zich de dag erna vermoeid voelen, of zich slecht kunnen concentreren
 • Cannabis kan verslavend zijn
 • Iemand kan een psychose krijgen na het gebruik van cannabis

Maar er zouden nog verdere risico’s kunnen zijn, die nu nog niet bekend zijn. Daarnaast kan het zijn dat HHC-producten ook andere stoffen bevatten dan HHC. 

> Lees hier meer over de risico’s van cannabis

Verslaving

Iemand kan verslaafd raken aan cannabis. HHC kan net zoals cannabis verslavend werken. Iemand kan dan niet goed meer functioneren zonder te hebben gebruikt. Ook ervaart die persoon een sterk verlangen om weer te gebruiken (craving). Die persoon kan (sterke) ontwenningsverschijnselen ervaren als hij of zij stopt met gebruiken. Sommige mensen op internet schrijven dat deze afkickverschijnselen heftiger zijn dan bij gewone cannabis of THC. 

> Lees hier meer over verslaving

Heb je klachten na het gebruik van HHC? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem en via telefoon, chat of mail.

> Bekijk informatie en openingstijden van de Drugs Infolijn

Wetgeving

HHC staat niet in de Opiumwet, en het is dus niet illegaal om te bezitten. Maar dat betekent niet dat het zomaar verkocht mag worden. Als het bijvoorbeeld in snoepjes of gummies zit, worden ze in Nederland gezien als ‘novel food’. Novel foods zijn etenswaren of ingrediënten die voor het eerst als eten worden verkocht. Maar novel foods mogen alleen worden verkocht als ze zijn goedgekeurd door het EFSA (European Food Safety Agency). Dat is niet gebeurd en daarom kan het niet als veilig worden gezien. 

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit middel? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven