single.php
. . . Cannabis Kun je door blowen in een psychose raken?

Kun je door blowen in een psychose raken?

Kun je door blowen in een psychose raken?

Ja, men kan door blowen in een (acute) psychose terecht komen.  Er is steeds meer bewijs dat er een relatie is tussen blowen en het ontstaan van psychische stoornissen als depressie en schizofrenie. Advies is daarom: als men van blowen waanbeelden (stemmen horen) krijgt of paranoïde wordt, blow niet meer. Deze persoon is dan mogelijk extra vatbaar voor psychische stoornissen.
Het is al langer bekend dat er een verband is tussen hasj/wietgebruik en psychose, maar tot nu toe was het onduidelijk of hasj/wiet leidt tot een psychose of dat mensen met een psychose hasj/wiet gebruiken om de symptomen te onderdrukken.

De meeste mensen die regelmatig blowen, ontwikkelen echter helemaal geen psychotische aandoening en veel mensen die deze aandoening wel hebben, blowen nooit. Er zijn echter een aantal groepen die extra kwetsbaar zijn en extra voorzichtig moeten zijn met het gebruiken van drugs.
Risicogroepen zijn:

  • Mensen met psychiatrische ziekten / psychische stoornissen in hun familie;
  • Mensen die eerder een psychose hebben gehad;
  • Mensen die negatief of heftig  op blowen reageren. Dus als je ernstig verward of paniekerig reageert na blowen, is dat een signaal dat je er niet goed tegen kunt.
  • Mensen die op jonge leeftijd regelmatig en veel blowen.

Voor mensen die aanleg hebben voor psychoses of schizofrenie is het af te raden om te blowen. De kans dat hasj/wiet een psychose opwekt of een terugval in een psychose veroorzaakt is groot. Dat veel mensen met een psychotische stoornis blowen is niet toevallig. Veel gebruikers melden dat cannabis bepaalde symptomen van de psychose verminderen (bijv. stemmen horen) en dat de bijwerkingen van anti-psychotische medicatie erdoor verminderd. De nadelen zijn echter ernstig. Volgens onderzoek naar cannabisgebruik bestaan er sterke aanwijzingen dat:

  • Cannabisgebruikers met aanleg voor een psychose door blowen het gevaar lopen op een jongere leeftijd psychotisch worden;
  • Hasj/wiet een negatieve invloed heeft op het verloop van de psychose;
  • Cannabisgebruikers die aan een psychose lijden sneller, heftiger en langduriger psychotisch worden
  • De medicijnen die psychotische patiënten moeten slikken, minder goed werken als iemand blowt;
  • Terugval in een psychose vaker optreedt bij cannabis-gebruikende patiënten dan bij niet-gebruikende patiënten.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven