single.php
. . . Cocaïne Wat is het verschil tussen cocaïne en speed?

Wat is het verschil tussen cocaïne en speed?

Wat is het verschil tussen cocaïne en speed?

c

Werking

Speed en cocaïne zijn allebei partydrugs. Mensen gebruiken ze in het uitgaansleven omdat ze er energie van krijgen. Maar ze geven wel allebei een ander gevoel.

Iemand die speed heeft gebruikt heeft voelt zich wakker en vol energie. Die persoon heeft vaak meer zin om te praten, te dansen en dingen te doen.  Een omschrijving die veel voorkomt: “Als ik speed gebruikt heb voel ik mij nog nuchterder en helderder dan normaal”. Iemand die veel speed gebruikt kan spanning in lichaam en kaken voelen. Dit noem je ‘strak staan’. 

Bij cocaïne voelt iemand zich ook wakker en heeft zin om dingen te doen.  Maar van cocaïne worden mensen vaak minder beweeglijk dan bij speed. Mensen zijn vaker drukker aan het praten en voelen zich zelfverzekerd als ze cocaïne hebben gebruikt. Een omschrijving die veel voorkomt: “Door cocaïne ben ik wakker en wil ik graag dingen vertellen wat ik allemaal denk en mee heb gemaakt.”

Prijs

Cocaïne is duurder dan speed. Een gram speed kost tussen de vijf en tien euro. Cocaïne kost gemiddeld vijftig euro per gram.In 2022 was iets meer dan een derde van alle cocaïne vermengd met een andere stof, zoals levamisol. Speed was in bijna de helft van de gevallen vermengd met cafeïne1Zoals te vinden is in het DIMS jaarbericht 2022.

Werkingsduur

Cocaïne werkt erg kort. Het werkt een half uur tot een uur. Speed werkt veel langer. Het werkt wel zes tot acht uur. 

Welke drug is slechter, speed of coke?

Het is heel moeilijk om de risico’s van verschillende drugs met elkaar te vergelijken. Je kunt daarom eigenlijk niet zeggen dat het ene middel slechter is dan het andere. Het gebruiken van speed én cocaïne heeft veel risico’s. Het zijn beide stimulerende middelen en hebben ongeveer dezelfde risico’s. Het lijkt erop dat cocaïne nog net iets verslavender is dan speed. Maar speed werkt een stuk langer. Dit heeft als nadeel dat het mensen heel veel energie kost en ze achteraf erg moe zijn. 

Ook hangt het risico af van de persoon, dosering en of een drug wordt gecombineerd. Wanneer mensen verschillende drugs tegelijk gaan gebruiken (combineren) wordt het risico op schade namelijk groter. Cocaïne en alcohol of speed en XTC/MDMA zijn bijvoorbeeld combinaties met extra risico.

Het risico van speed en cocaïne wordt ook groter als iemand een hoge dosering of steeds opnieuw achter elkaar gebruikt. Maar het risico verschilt ook per persoon. Bijvoorbeeld: mensen met hart- en vaatproblemen lopen meer risico bij het gebruik van speed en cocaïne. 

> Lees hier meer over de risico’s van speed

> Lees hier meer over de risico’s van cocaïne

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven