single.php
. . . XTC Alles over XTC en hoofdpijn

Alles over XTC en hoofdpijn

Alles over XTC en hoofdpijn

Als iemand tijdens of na het gebruik van XTC (MDMA) last heeft van hoofdpijn, kan dit vervelend zijn. Het is niet altijd duidelijk waar de hoofdpijn precies door komt. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Maar soms kan er meer aan de hand zijn.

Let op: Is er dringend gevaar of vertrouw je de situatie niet? Bel dan 112 of ga naar de huisarts of EHBO. 

Hoofdpijn tijdens XTC-gebruik 

Als iemand hoofdpijn krijgt tijdens gebruik van XTC, is dat vervelend. Wat de oorzaak op dat moment precies is, hangt af van de situatie. Soms is dit een van de bijwerkingen van gebruik. Mensen omschrijven bijvoorbeeld wel eens dat ze een drukkende hoofdpijn of schokjes in hun hoofd voelen tijdens gebruik. Vaak heeft dit te maken met:

  • hoeveel iemand gebruikt, als iemand te veel gebruikt komt het vaker voor
  • hoe fit iemand zich voelde voordat de persoon XTC nam 
  • harde muziek 
  • hitte 

> Lees hier meer over de invloed van drugs, set en setting

Als iemand ernstige of extreme hoofdpijn krijgt tijdens het gebruik van XTC, kan er ook meer aan de hand zijn. Oververhitting en watervergiftiging kunnen hoofdpijn veroorzaken en zijn de grootste risico’s bij het gebruik van XTC. Hierbij is het belangrijk dat iemand direct hulp inschakelt, omdat het levensgevaarlijk kan zijn.

Waarom kan XTC-gebruik hoofdpijn veroorzaken? 

Een kater (dinsdagdip, midweek blues)

In de dagen na het gebruik kan iemand een kater krijgen. Dit gebeurt meestal na één of twee dagen. Omdat de drug vaak in het weekend gebruikt wordt, heet deze kater ook wel de dinsdagdip. Dit kan meerdere klachten (symptomen) veroorzaken, waaronder hoofdpijn. 

Slaapgebrek of (over)vermoeidheid

XTC wordt vaak gebruikt op (dans-)feestjes, festivals of in clubs. Het is een opwekkend middel dat iemand wakker houdt. Daarom kan het ervoor zorgen dat iemand slechter of niet slaapt. Vermoeidheid kan zorgen voor hoofdpijn. 

Uitdroging (vochttekort) 

XTC zorgt voor een stijging van de lichaamstemperatuur. Als de omgeving waar iemand XTC gebruikt warm is of de persoon te weinig water drinkt, kan het lichaam uitdrogen. Alcohol drinken tijdens XTC-gebruik vergroot de kans op uitdroging.  

Om uitdroging tegen te gaan, moet iemand die XTC gebruikt voldoende water drinken. Te veel water drinken tijdens XTC gebruik is echter gevaarlijk. Dit kan zorgen voor watervergiftiging

> Lees hier hoe iemand de risico’s van XTC-gebruik kan verkleinen

Vaatvernauwing (vasoconstrictie)

Door XTC-gebruik vernauwen de bloedvaten in de hersenen tijdelijk. De bloeddruk neemt ook toe. Dit kan bij sommige mensen zorgen voor hoofdpijn.  

Hoofdpijn na XTC-gebruik

XTC gebruiken is zwaar voor het lichaam. Daarom moet het lichaam de dagen na gebruik herstellen. Tijdens dit herstel kunnen mensen klachten (symptomen) krijgen. Soms is hoofdpijn een van deze klachten. In de meeste gevallen gaat deze hoofdpijn vanzelf weer voorbij.  

> Lees hier over aanhoudende klachten (symptomen) na drugsgebruik

Kan iemand een paracetamol nemen na XTC? 

Er zijn geen risico’s op gezondheidsproblemen bekend als het gaat om de combinatie paracetamol en XTC.

> Lees hier meer over de combinatie XTC en paracetamol

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven