single.php
. . . XTC Is XTC een softdrug?

Is XTC een softdrug?

Is XTC een softdrug?

XTC is niet een softdrug, het is een harddrug. Of iets een softdrug of harddrug is wordt bepaald door de overheid.  

Wat is het verschil tussen softdrugs en harddrugs? 

Het verschil tussen hard- en softdrugs staat in de Opiumwet. Als een drug op lijst 1 van de Opiumwet staat is het een harddrug. Als een drug op lijst 2 van de Opiumwet staat is het een softdrug. 

Volgens de wet zijn harddrugs vaak gevaarlijker dan softdrugs. Op lijst 1 staan bijvoorbeeld XTC en cocaïne en zijn dus harddrugs. Op lijst 2 staan bijvoorbeeld paddo’s en cannabis (wiet en hasj). De straffen voor het hebben, kopen, maken of verkopen harddrugs zijn vaak zwaarder dan voor softdrugs. 

> Lees hier meer over het verschil tussen harddrugs en softdrugs 

Waarom is XTC een harddrug geworden? 

De overheid bepaalt of een drug een harddrug of softdrug wordt. Nu gebeurt dat met hulp van wetenschappers. Wetenschappers verzamelen de informatie over een drug. Ze maken een samenvatting van de bekende risico’s van een drug. Dit wordt een risicobeoordeling genoemd. De overheid gebruikt de risicobeoordeling voor het maken van de keuze.  

XTC (MDMA) werd op 22 november 1988 op lijst 1 van de Opiumwet geplaatst. Dat maakte XTC een harddrug. De overheid volgde een advies op van wetenschappers van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO zag MDMA als een groot gevaar en adviseerde het te verbieden.1In dit onderzoek kun je daar meer over lezen  

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven