single.php
. . . xtc Is XTC een softdrug?

Is XTC een softdrug?

In het rapport ‘Ranking van drugs: een vergelijking van de schadelijkheid van drugs’ worden de directe en langdurige schade, het gevaar om aan een bepaalde drug verslaafd te raken en de maatschappelijke schade die door het gebruik ontstaat, van verschillende drugs met elkaar vergeleken. Dit onderzoek is uitgevoerd in 2009 op basis van de toen beschikbare informatie. Volgens Educare, organisator van eerste hulpdiensten op grootschalige evenementen, was het aantal matige en ernstige gezondheidsverstoringen door ecstasy op festivals in de periode voorafgaand aan de rankingstudie (tot en met 2008) bijzonder laag. In 2012 meldde Educare een dramatische stijging van het aantal ernstige ecstasy-gerelateerde gezondheidsverstoringen. Ook uit andere bronnen komt dit beeld naar voren. Wanneer de ranking opnieuw uitgevoerd zou worden dan zou de acute toxiciteit van ecstasy vermoedelijk hoger scoren dan in 2009. 
Voor XTC is het moeilijk om een ‘veilige’ dosering vast te stellen, dat wil zeggen een dosis waaronder niemand te maken zou krijgen met (ernstige) gezondheidsverstoringen. Maar ook voor XTC (MDMA) geldt hoe hoger de gebruikte dosis des te groter het risico. 
Een bijzonder aspect van de schadelijkheid van XTC is de onvoorspelbaarheid. Het is niet bekend waarom de ene persoon wel een ernstige oververhitting ontwikkelt bij een relatief lage dosering en heel veel andere gebruikers niet. Het komt gelukkig weinig voor, maar voor sommige gebruikers kan het gebruik van één lage dosering XTC, van soms maar één pil, fataal verlopen.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top