single.php
. . . Drugs Wat is het verschil tussen harddrugs en softdrugs?

Wat is het verschil tussen harddrugs en softdrugs?

Wat is het verschil tussen harddrugs en softdrugs?

Het verschil tussen hard- en softdrugs staat in de Opiumwet. Als een drug op lijst 1 van de Opiumwet staat is het een harddrug. Als een drug op lijst 2 van de Opiumwet staat is het een softdrug.

Volgens de wet zijn harddrugs vaak gevaarlijker dan softdrugs. Op lijst 1 staan bijvoorbeeld XTC en cocaïne en zijn harddrugs. Op lijst 2 staan als voorbeeld paddo’s en cannabis (wiet en hasj).

Straffen

Harddrugs en softdrugs zijn verboden om te maken, vervoeren of te verkopen. Maar omdat harddrugs gevaarlijker zijn dan softdrugs zijn de straffen voor harddrugs zwaarder. Als iemand harddrugs verkoopt, vervoert of maakt krijgt hij of zij een andere straf dan bij dezelfde overtreding met softdrugs.

Gedoogbeleid

Cannabis is een softdrug en mag daardoor niet verkocht, vervoerd of gemaakt worden. Toch bestaan er in Nederland coffeeshops en mogen gebruikers wiet en hasj kopen.

In Nederland bestaat namelijk het gedoogbeleid. Door het gedoogbeleid worden de coffeeshop en de coffeeshopbezoeker niet gestraft. Maar alleen als zij zich aan speciale regels houden. De coffeeshop mag bijvoorbeeld niet meer dan 500 gram wiet of hasj op voorraad hebben en verkopen aan bezoekers onder de 18.

Meer lezen over het gedoogbeleid

Softdrugs hard gebruiken

Harddrugs zijn volgens de wet gevaarlijker dan softdrugs. Maar dat betekent niet dat softdrugs veilig zijn. Softdrugs hebben hun eigen risico’s en kunnen gevaarlijker zijn dan harddrugs. Sommige gebruikers gebruiken heel erg veel of vaak softdrugs. Dit gebruik kun je dan ‘hard’ noemen.

Het omgekeerde komt ook voor. Het ‘soft’ gebruiken van harddrugs. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die eens per jaar een keer een harddrug gebruiken en maatregelen nemen om de risico’s van harddrugs te verkleinen.

Hier lees je meer over het verkleinen van risico’s van hard- en softdrugs

Zijn alcohol en tabak drugs?

Alcohol, tabak en koffie zijn officieel geen drugs en daardoor ook geen hard- of softdrugs. Deze middelen staan namelijk niet in de Opiumwet. Maar alcohol en tabak zijn erg gevaarlijke drugs. Ze zorgen wereldwijd van alle drugs voor de meeste doden1Hier vind je de meest recente cijfers van alcohol en tabaksdoden Je zou dus kunnen stellen dat alcohol en tabak net zo gevaarlijk zijn als harddrugs.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven