single.php
. . . Overige middelen O-DSMT: Risico's, werking en meer

O-DSMT: Risico’s, werking en meer

O-DSMT: wat je moet weten

O-DSMT (ook wel “ODSMT’, “O-desmethyltramadol” of “desmetramadol” genoemd) is een designer drug met een verdovende werking, vergelijkbaar met morfine of heroïne. Het middel is waarschijnlijk sinds 2008 op de drugsmarkt. Dit is maar kort, en daarom worden dit soort drugs ook wel Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) genoemd. De risico’s zijn redelijk te vergelijken met die van het medicijn tramadol.  

O-DSMT is een metaboliet van het medicijn tramadol. Metabolieten zijn stofjes die bij een deel van de medicijnen of drugs ontstaan als iemand ze inneemt. Metabolieten geven soms effecten en soms niet. Bij tramadol is O-DSMT één van die metabolieten. O-DSMT geeft wel effecten. Maar O-DSMT ontstaat niet bij alle mensen die tramadol gebruiken, omdat niet ieder lichaam hetzelfde is. Er is al een onderzoek gedaan naar de werking van O-DSMT in mensen 1Zoals te vinden is in dit onderzoek..

Hoeveel mensen gebruiken O-DSMT?

Er is nooit onderzocht hoeveel mensen O-DSMT gebruiken. Waarschijnlijk is het aantal mensen die O-DSMT gebruiken in Nederland wel erg klein, zoals met de meeste designer drugs.  

De drug verscheen vermoedelijk in Europa rond 2008 voor het eerst op de markt. Het werd ook toegevoegd aan kruidenmengsels die online werden verkocht. Het middel is nergens echt populair geworden, waarschijnlijk onder andere omdat het vrij duur is.  

O-DSMT Pellets
ODSMT komt voor in verschillende vormen, hier bijvoorbeeld in pellets.

Werking

Omdat O-DSMT één van de metabolieten is van tramadol, is er al een beetje onderzoek gedaan naar O-DSMT. Uit dit onderzoek bleek dat O-DSMT vergelijkbaar is met tramadol qua risico’s. Maar de werking is niet helemaal hetzelfde. Waarschijnlijk zorgt O-DSMT voor het pijnstillende effect van tramadol. De werking van alleen tramadol is dus anders dan die van O-DSMT. 

O-DSMT werkt ongeveer 4 tot 8 uur. De effecten lijken op die van bijvoorbeeld heroïne, fentanyl of oxycodon. De werking is pijnstillend en verdovend. Iemand die het gebruikt voelt minder pijn en kan zich ook kalmer en vrolijker voelen dan normaal. 

Risico’s

De risico’s van O-DSMT zijn grotendeels te vergelijken met die van tramadol. Als iemand veel of vaak O-DSMT neemt, nemen de risico’s toe. Het middel heeft een sterk verslavende werking. Ook bij het combineren met andere middelen kan gebruik gevaarlijk worden. Met name in combinatie met verdovende drugs als GHB, benzo’s, ketamine of alcohol. Iemand kan dan een gevaarlijk trage ademhaling of hartslag krijgen en in coma raken. Er zijn gevallen bekend waar mensen die O-DSMT hadden gebruikt zijn overleden. Maar deze mensen hadden ook andere middelen gebruikt. 

Mensen die O-DSMT gebruikt hebben ervaren ook negatieve effecten, zoals: 

  • Slaperigheid 
  • Duizeligheid 
  • Hoofdpijn 
  • Misselijkheid en overgeven 
  • Jeuk 
  • Moeilijk kunnen plassen en poepen 
  • Sterke drang om opnieuw te gebruiken (craving

Heb je klachten na het gebruik van O-DSMT? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op – dat kan via chat, telefoon of email. 

Verslaving

O-DSMT hoort tot de sterke pijnstillers, zoals tramadol, heroïne, fentanyl en oxycodon. Van deze middelen is wel bekend dat ze voor sommige mensen heel erg verslavend kunnen werken. Sommige mensen die O-DSMT gebruiken en hun ervaringen op het internet delen schrijven dat ze het vaker willen gebruiken. Als iemand vaker gebruikt, kan het zijn dat diegene snel meer nodig heeft om hetzelfde te voelen. Dit heet tolerantie. Het lichaam raakt dan gewend aan het middel en heeft het nodig om normaal te werken. Als iemand na regelmatig gebruik ineens stopt, kan diegene ontwenningsverschijnselen ervaren. Iemand kan dan last krijgen van onder andere: 

  • Heftig zweten 
  • Trillen 
  • Buikkramp 
  • Pijn in de armen en benen 
  • Ziek voelen 
  • Loopneus 
  • Vermoeidheid 

Wetgeving

O-DSMT is niet verboden. Het middel valt onder de warenwet.  

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit middel? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.

#ODSMT

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven