single.php
. . . combinaties Over antipsychotica

Over antipsychotica

Psychose
Als je een psychose hebt is het contact met de werkelijkheid verstoord. Zowel voor de patiënt als voor de omgeving kan dit erg beangstigend zijn. In de meeste gevallen treedt een psychose op door een psychiatrische ziekte zoals schizofrenie, manische depressie, extreme angst of als gevolg van drugsgebruik. Ook tijdens een moeilijke periode kan een psychose zich voordoen. Psychose komt het meest voor bij mensen in de leeftijd van 16 tot 30 jaar.
Je kunt de kenmerken van een psychose opsplitsen in positieve en negatieve symptomen.

 • Positieve symptomen
  Positieve symptomen zijn kenmerken die je direct kunt waarnemen. Je ziet beelden of hoort stemmen die er in werkelijkheid niet zijn. Ook kun je last hebben van achtervolgingswaan: je denkt dat iemand je continu achtervolgt.
  Mensen in psychotische toestand zijn vaak verward, onrustig en zien hallucinaties.
 • Negatieve symptomen
  Negatieve symptomen zijn kenmerken die voorkomen als de ziekte chronisch wordt, zoals afvlakking van gevoelens, moeilijkheden met spreken, gebrek aan emotie en gebrek aan initiatief om dingen te ondernemen.

Tijdens een psychose is er in de hersenen sprake van een verstoring van de prikkeloverdracht tussen de zenuwen. Hierbij zijn verschillende neurotransmitters zoals dopamine en serotonine betrokken.

Antipsychotica
Antipsychotica worden voorgeschreven om psychosen aan te pakken. Ze kunnen vooral de positieve symptomen dempen, maar ook de negatieve symptomen verminderen. Na vier tot zes weken is er een duidelijk effect waar te nemen. Middelen die bij psychosen worden toegepast kunnen we onderverdelen in vier groepen: klassieke antipsychotica, atypische antipsychotica, benzo’s en het middel lithium.

 • Klassieke antipsychotica
  Klassieke antipsychotica beïnvloeden in de hersenen de hoeveelheid van de stof dopamine. Hierdoor nemen de positieve kenmerken van de psychose af. Bijwerkingen: rusteloosheid, stijve spieren, abnormale bewegingen, seksuele problemen en verergering van de negatieve symptomen.
  Voorbeelden: haloperidol (Haldol®), pimozide (Orap®), flufenazine (Anatensol®), perfenazine (Trilafon®) en zuclopentixol (Cisordinol®).
 • Atypische antipsychotica
  Atypische antipsychotica zijn de nieuwere middelen. Zij beïnvloeden in de hersenen de hoeveelheid van de neurotransmitters serotonine en dopamine. Zij hebben niet alleen invloed op de positieve symptomen maar verminderen ook de negatieve symptomen. Bijwerkingen: bloeddrukverlaging, duizeligheid, droge mond, gewichtstoename, suikerziekte, bloedarmoede en minder zin in seks.
  Voorbeelden: aripiprazol (Abilify®), clozapine (Leponex®), risperidon (Risperdal®), olanzapine (Zyprexa®) en quetiapine (Seroquel®).
 • Benzodiazepines
  Soms worden bij psychoses ook benzodiazepines voorgeschreven. Voor de interacties tussen benzodiazepines en drugs verwijzen we je naar het hoofdstuk over slaapmiddelen.
 • Lithium
  Lithium (Camcolit®, Litarex® en Priadel®) wordt ingezet bij een manische psychose, omdat het een postitieve invloed heeft op sterke wisselende stemmingen. Hoe lithium (Camcolit®, Litarex® en Priadel®) precies werkt is nog niet bekend, maar het beïnvloedt waarschijnlijk de overdracht van prikkels in de hersenen.

Kies twee middelen

Hieronder kun je twee middelen aanklikken. Je krijgt dan meer informatie over wat er gebeurt als je die twee middelen combineert.

Selecteer het eerste middel

 • Alcohol
 • Hasj/Wiet
 • Cocaïne
 • Speed
 • XTC
 • GHB
 • Paddo’s
Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top