single.php
. . . Combinaties Over antipsychotica

Over antipsychotica

Over antipsychotica (en combineren met drugs)

Antipsychotica is de naam van een grote groep medicijnen. Deze medicijnen maken psychotische klachten minder. Twee voorbeelden van psychotische klachten zijn dingen horen die anderen niet kunnen horen, en denken dat je wordt afgeluisterd terwijl dit niet zo is. Drugs kunnen de klachten tijdens een psychose erger maken.  Tijdens een behandeling met antipsychotica hebben drugs een onvoorspelbaar effect. Ook kunnen bijwerkingen van de medicijnen kunnen erger worden. De gewenste effecten van drugs kunnen minder worden of zelfs afwezig zijn.

Wanneer worden antipsychotica gegeven?

Er zijn verschillende klachten waarvoor iemand antipsychotica kan krijgen. Deze medicijnen worden meestal gegeven aan mensen die last hebben van psychoses, een bipolaire stoornis, onrust of slaapproblemen. Tijdens een psychose kan iemand last hebben van hallucinaties en wanen. Iemand die hallucineert kan dingen zien, horen, voelen of ruiken terwijl anderen dat niet kunnen. Een waan betekent dat iemand bepaalde gedachten en ideeën heeft die andere mensen moeilijk kunnen begrijpen. Deze persoon kan er zeker van zijn afgeluisterd of achtervolgd te worden, terwijl dit niet waar is. Dit soort gedachten maken het dagelijks leven een stuk moeilijker. Antipsychotica dempen de hersenen waardoor iemand minder afgeleid is door hallucinaties en wanen. 

Grote groep van verschillende medicijnen

Antipsychotica is de naam voor een grote groep medicijnen. De medicijnen in deze groep werken allemaal op een iets andere manier in de hersenen. Maar toch kunnen ze allemaal helpen de klachten van een psychose minder te maken.

Hoe werken antipsychotica?

Antipsychotica veranderen de manier waarop hersencellen informatie met elkaar delen. Hersencellen gebruiken hier een paar verschillende boodschappers voor. Deze boodschappers worden neurotransmitters genoemd. Voorbeelden van neurotransmitters zijn dopamine en serotonine.

Wat doen antipsychotica met de hersenen?

Antipsychotica veranderen de hoeveelheid van verschillende neurotransmitters in de hersenen. Meestal veranderen deze medicijnen de hoeveelheid dopamine. Sommige antipsychotica veranderen ook nog de hoeveelheid van andere neurotransmitters. Twee voorbeelden van antipsychotica die op een andere manier werken zijn Haloperidol en Quetiapine (Seroquel). Haloperidol verandert vooral de hoeveelheid dopamine en adrenaline in de hersenen. Terwijl Quetiapine vooral de hoeveelheid histamine en adrenaline verandert. Toch kunnen beiden medicijnen de psychotische klachten minder maken.

Veel verschillende bijwerkingen

Iemand die antipsychotica gebruikt kan last krijgen van veel verschillende bijwerkingen. Welke bijwerkingen iemand heeft hangt af van welk medicijn wordt gebruikt. Daarnaast heeft ook niet iedereen last van dezelfde bijwerkingen. Hieronder staan een paar bijwerkingen die vaak voorkomen.1Dit overzicht is gebaseerd op de bijwerkingen die staan beschreven op farmacotherapeutisch kompas voor zowel de klassieke als atypische antipsychotica. Dit is geen complete lijst. 

Vermoeidheid
Gewichtstoename
Diabetes type 2 (suikerziekte)
Hartkloppingen
Droge mond
Minder zin in seks
Somberheid
Parkinsonisme (trillen, verlies controle over spieren)
Onregelmatige menstruatie
Borstgroei (ook bij mannen)
Duizeligheid

Drugs gebruiken tijdens een psychose

Drugs gebruiken kan psychotische klachten erger maken. Dit komt doordat drugs ook voor hallucinaties kunnen zorgen. Iemand met een psychose kan minder goed bepalen of iets een hallucinatie is of niet. Het is voor diegene ook moeilijker om te bepalen of een hallucinatie door drugs komt of niet. Deze persoon kan dan denken dat de hallucinaties door de drugs echt waar zijn. Hierdoor kan diegene meer last krijgen van psychotische klachten.

Antipsychotica en drugs combineren

Omdat er zoveel verschillende antipsychotica zijn is het moeilijk om te voorspellen wat er gebeurt als de medicijnen worden gecombineerd met drugs. Wanneer iemand bijwerkingen ervaart van de antipsychotica is de kans groot dat de drugs de bijwerkingen erger maken. Sommige antipsychotica verminderen de gewenste effecten van drugs. Soms worden de effecten van drugs zelfs helemaal gedempt. Zo lijkt Haloperidol de gewenste effecten van MDMA te dempen.2Gebaseerd op dit onderzoek. De effecten van psychedelica worden meestal ook gedempt door antipsychotica. Voorbeelden van psychedelica zijn LSD, paddo’s en truffels.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee

Selecteer het eerste middel

  • Alcohol
  • Hasj/Wiet
  • Cocaïne
  • Speed
  • XTC
  • GHB
  • Paddo's/Truffels
Stel een vraag
Scroll naar boven