single.php
. . . 2-FDCK 2-FDCK: Risico’s en bijwerkingen verminderen

2-FDCK: Risico’s en bijwerkingen verminderen

2-FDCK: Risico’s en bijwerkingen verminderen

2-FDCK (‘2F-Ketamine’) is een designer drug (NPS). Er is nog weinig bekend over de risico’s. Misschien lijken de risico’s erg op die van ketamine. De grootste risico’s zijn (waarschijnlijk) een bad trip, blaasproblemen en verwondingen. 

2-FDCK is een dissociatief tripmiddel. Dit betekent dat het door 2-FDCK kan voelen alsof lichaam en geest van elkaar loskomen. 2-FDCK lijkt wat op ketamine. Daarom wordt het soms als ‘2F-ketamine’ verkocht. Maar de risico’s zijn mogelijk groter.

Mensen die 2-FDCK gebruikt hebben, ervaren ketamine-achtige effecten. Mensen noemen daarbij ook ketamine-achtige bijwerkingen. Zoals misselijkheid en buikpijn, of moeite met bewegen. 

De risico’s van 2-FDCK verkleinen

Ondanks dat 2-FDCK erg lijkt op ketamine betekent dit niet dat ook de risico’s hetzelfde zijn. Het kan zijn dat 2-FDCK meer risico’s heeft dan ketamine. Maar omdat de drug erg nieuw is kennen we niet alle risico’s. Het feit dat de risico’s niet bekend zijn is een risico op zichzelf. Een dokter kan bijvoorbeeld moeilijker hulp bieden omdat hij of zij het middel niet kent. 

Wat iemand wel kan doen om in ieder geval de bekende risico’s te verkleinen staat hieronder:

Doseer voorzichtig

Als iemand besluit om 2-FDCK te nemen is de risico’s verminderen het makkelijkste door laag te doseren. Een hogere dosis betekent meer risico. Een hoge dosis 2-FDCK is voor veel mensen ook een nare ervaring. Het kan zorgen voor een k-hole net als bij ketamine.

Alleen met een weegschaal kan iemand precies doseren. Iemand kan het beste een  weegschaal gebruiken die nauwkeurig in milligrammen (0.001 gram) kan wegen. 

2-FDCK wordt verkocht in pil- en poedervorm. Hoe sterk de pillen of poeders zijn wordt niet gecontroleerd. Het kan dus zijn dat er (veel) meer of minder 2-FDCK in de poeders of pillen zitten.

> Lees hier wat je kan doen bij een moeilijke ervaring of een bad trip

Combineer niet

2-FDCK combineren met alcohol, andere drugs kan (levens)gevaarlijk zijn. Combineer dus niet als je risico’s wilt verminderen. Dit geldt naast alcohol en andere drugs ook voor medicijnen. Bijvoorbeeld ADHD-medicatie of antidepressiva

Test 2-FDCK bij een testservice

Om zeker te weten of een drug 2-FDCK is, kan de persoon het laten testen. Dit kan anoniem bij de drugstestservice. 

Gebruik alleen bij de juiste set en setting

Hoe een drug wordt ervaren heeft alles te maken met de situatie. Daarom verschilt de ervaring per persoon, per keer. Dit heeft te maken met drie dingen: drug, set en setting.

  • Drug gaat om wat, hoeveel en/of hoe vaak iemand gebruikt. En op welke manier.
  • Set verwijst naar hoe iemand zich lichamelijk en mentaal voelt. Bijvoorbeeld hoe iemand in zijn of haar vel zit.
  • Setting betekent de plek (omgeving) en de mensen waarmee iemand gebruikt.

Drug, set en setting hebben invloed op de effecten, maar ook op de risico’s. 2-FDCK zorgt er bijvoorbeeld voor dat bewegen moeilijker wordt. Dan is een setting waarin iemand makkelijk kan vallen risicovol. Door in een veiligere setting te gebruiken vermindert iemand de risico’s. 

Geen 2-FDCK gebruiken bij blaasproblemen

Een aantal mensen schrijven op internetfora dat 2-FDCK gebruiken voor blaasproblemen zorgde. Dit is een bekend risico van ketamine. Er is een kans dat deze blaasproblemen dus ook een risico zijn van 2-FDCK. 

Iemand die al last van zijn blaas of nieren heeft loopt daarom mogelijk meer risico. Dit geldt ook bij gevoeligheid voor blaas- of nierklachten. Bijvoorbeeld als de persoon vaak of pas geleden een blaasontsteking heeft gehad. Verder lopen vrouwen een iets groter risico dan mannen.

Hulp zoeken

Blaasklachten door 2-FDCK gaan voor een deel van de mensen vanzelf voorbij nadat iemand stopt met gebruiken. Maar iemand kan ook blijvende klachten hebben of het lastig vinden om te stoppen. Het is dan mogelijk om te bellen met de Drugs Infolijn (0900-1995). Zij kunnen meedenken en advies geven. Een afspraak bij de huisarts kan ook. Het kan zijn dat de huisarts 2-FDCK niet kent. Iemand kan de huisarts dan onze pagina’s over 2-FDCK laten lezen of met ons laten bellen. 

Stel een vraag

Heb je een vraag over 2-FDCK? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.

Slikken in plaats van snuiven

2-FDCK geeft effect als iemand het slikt. Slikken is waarschijnlijk iets minder risicovol dan snuiven. Het verkleint de kans dat iemand meer wilt nemen en schade aan de neus. 

Na het snuiven de neus goed schoonmaken

Als iemand toch kiest voor snuiven kan het zorgen voor schade aan het neusslijmvlies. De neus goed schoonmaken na gebruik helpt hier tegen. Iemand kan de neus spoelen met zout, lauw water of een zoutoplossing nuesspray. 

#2FDCK

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven