single.php
. . . Overige middelen 2-FDCK: effecten, risico's en wat je moet weten

2-FDCK: effecten, risico’s en wat je moet weten

2-FDCK: effecten, risico’s en wat je moet weten

2-FDCK (ook wel ‘2-fluorodeschloroketamine’, ‘fluorketamine’, ‘2FK’ of ‘2F-ketamine’) is een dissociatief tripmiddel. Dit betekent dat iemand die het gebruikt het gevoel heeft dat lichaam en geest gescheiden zijn. Het middel is sinds 2016 op de Europese drugmarkt. Dit is maar kort, en dit soort middelen worden daarom ook wel NPS (nieuwe psychoactieve stoffen) genoemd. Het is waarschijnlijk even verslavend en slecht voor de blaas als ketamine. Verder is er niets bekend over de risico’s. 

Er is nog geen onderzoek naar 2-FDCK op mensen gedaan. Maar er zijn wel mensen die het hebben gebruikt en over deze ervaring schrijven op het internet. Hierdoor is er toch een beetje informatie van 2-FDCK. Dit is niet altijd betrouwbare informatie. Zo ontbreekt er vaak informatie over of diegene ook andere middelen heeft gebruikt, of hoeveel iemand genomen heeft. 2-FDCK wordt soms verkocht als vervanger voor ketamine. 2-FDCK lijkt als stof namelijk erg veel op ketamine. Sommige risico’s en de werking zijn waarschijnlijk te vergelijken, maar hier is nog weinig over bekend. Wel laat een onderzoek in muizen1Zoals te vinden in dit onderzoek. zien dat het waarschijnlijk even verslavend is als ketamine.  

Hoeveel mensen gebruiken 2-FDCK?

Er is niet bekend hoeveel mensen in Nederland 2-FDCK gebruiken. In 2023 is wel onderzocht hoeveel van de uitgaanders ervaring hadden met 2F-DCK. Dit was 1,5% van alle uitgaanders in de studie2Zo blijkt uit de cijfers van het Grote Uitgaansonderzoek. Maar uitgaanders gebruiken vaak meer drugs dan de gemiddelde Nederlander. Het percentage Nederlanders dat 2F-DCK heeft gebruikt is waarschijnlijk veel kleiner dan 1,5%.

2-FDCK is in 2016 voor het eerst op de Europese drugsmarkt gevonden. Het lijkt er niet op dat het ergens in Europa populair is geworden. 

2-FDCK komt in verschillende vormen, hier bijvoorbeeld als poeder.

Werking

2-FDCK is een dissociatief tripmiddel. Het hoort daarmee tot dezelfde groep als ketamine en lachgas. De effecten kunnen daarom lijken op die van andere middelen uit deze groep. Over het algemeen zorgen dit soort middelen ervoor dat iemand die ze gebruikt het gevoel heeft dat lichaam en geest gescheiden zijn. Ook kan het gevoel van tijd en ruimte voor deze persoon verstoord zijn. Deze middelen zorgen er ook vaak voor dat iemand minder pijn voelt, en dat bewegen moeilijk of onmogelijk wordt. Dit kan ervoor zorgen dat iemand sneller valt of zich verwondt.  

Mensen die 2-FDCK hebben gebruikt en over hun ervaringen schrijven op internet zeggen: 

  • 2-FDCK lijkt erg op ketamine maar werkt iets langer. Het duurt ook langer voordat iemand de effecten merkt na inname.
  • Het middel lijkt sterker te zijn dan ketamine, mensen die het gebruiken nemen minder voor hetzelfde effect. Dit is wel onduidelijk, omdat mensen online schrijven dat ze meer nodig hebben dan ketamine. Maar beschrijvingen van experts zeggen dat 2-FDCK sterker is dan ketamine. 
  • Er zijn mensen die 2-FDCK snuiven. Maar het kan ook worden geslikt. Bij ketamine werkt slikken erg slecht. 

Risico’s

Er is nog vrijwel niks bekend over 2-FDCK, en dat kan gevaarlijk zijn. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk wat een gevaarlijke hoeveelheid is om te nemen. Ook is het niet bekend of het levensgevaarlijk kan zijn in combinatie met andere drugs of met medicijnen.  

Sommige risico’s kunnen waarschijnlijk worden vergeleken met die van ketamine. Er zijn mensen die over hun ervaring met 2-FDCK schreven op het internet en vertelden dat ze last kregen van hun blaas en nieren. Dit is een bekend risico van ketamine. Iemand kan een k-hole ervaren door 2-FDCK. Dit kan een zeer beangstigende ervaring zijn. Ook is 2-FDCK waarschijnlijk even verslavend als ketamine.  

Heb je klachten na het gebruik van 2-FDCK? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem en via telefoon, chat of mail.

> Bekijk informatie en openingstijden van de Drugs Infolijn

Verslaving

Uit een onderzoek bij muizen blijkt dat 2-FDCK waarschijnlijk net zo verslavend is als ketamine3 Zoals te lezen is in dit onderzoek. Iemand kan geestelijk verslaafd raken aan ketamine. Dit betekent dat diegene veel ‘craving’ ervaart, en zich slecht voelt als hij of zij niet gebruikt.  

Wetgeving

2-FDCK is niet verboden. De drug valt onder de warenwet.  

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit middel? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.

#2FDCK

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven