single.php
. . . Combinaties Over ADHD medicatie

Over ADHD medicatie

Over ADHD-medicijnen en drugs 

Mensen met ADHD krijgen vaak medicijnen om de klachten van ADHD te verminderen. Iemand die deze medicijnen gebruikt loopt extra risico’s als hij of zij ook drugs gebruikt. 

Wat is ADHD? 

Iemand met ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) kan last hebben van veel verschillende klachten die het gewone leven moeilijker maken. Zo kan het moeilijker zijn om op te letten tijdens gesprekken op werk of tijdens de les op school. Andere bekende klachten zijn dingen doen zonder er goed bij na te denken (impulsiviteit) en moeite hebben met emoties onder controle te houden (stemmingswisselingen). Sommige mensen met ADHD zijn onrustig en wiebelen veel en lopen veel rond (hyperactiviteit). ADHD ontwikkelt zich al tijdens de kindertijd. De behandeling van ADHD bestaat vaak uit therapie en medicijnen.  

> Lees hier meer over de behandeling van ADHD 

De klachten van ADHD worden minder door medicijnen te slikken. Iemand die last heeft van ADHD kan medicijnen slikken. Deze medicijnen kunnen ervoor zorgen dat die persoon zich dan rustiger voelt en zich beter kan concentreren. De medicijnen kunnen ook helpen tegen de impulsiviteit en de stemmingswisselingen. Dit maakt concentreren op werk, school en andere activiteiten makkelijker. Mensen die geen ADHD hebben en wel medicijnen voor ADHD gebruiken kunnen zich soms ook beter concentreren. Maar ze kunnen ook erg onrustig worden. 

> Lees hier meer over het oneigenlijk gebruik van (ADHD) medicijnen 

Meest gebruikte ADHD-medicijnen 

Hieronder staan de twee soorten ADHD-medicijnen die het meest worden gebruikt. Methylfenidaat en dexamfetamine.  

Methylfenidaat (Ritalin)
Iemand die voor het eerst ADHD-medicatie van de dokter krijgt begint met ritalin. Er zijn drie verschillende soorten methylfenidaat. Het verschil is hoe lang de methylfenidaat werkt. De normale methylfenidaat (Ritalin, Medikinet) werkt ongeveer 3-5 uur. Traag werkende (gereguleerde afgifte) methylfenidaat kan 12 uur werken (Concerta) of 8 uur (Medikinet CR, Equasym XL).  

Dexamfetamine 
Iemand met ADHD kan ook dexamfetamine als medicijn krijgen. Dit medicijn kan worden gegeven als methylfenidaat niet goed werkt of te veel bijwerkingen geeft. Dexamfetamine (Tentin) werkt 4-8 uur. Lisdexamfetamine (Elvanse) is een versie van dexamfetamine die 14 uur kan werken.  

Hoe werken ADHD-medicijnen? 

Methylfenidaat en dexamfetamine zorgen voor meer dopamine en noradrenaline in de hersenen. Dopamine en noradrenaline zijn stofjes (neurotransmitters) die de hersenencellen gebruiken om informatie met elkaar te delen. Methylfenidaat en dexamfetamine veranderen de hoeveelheid van deze neurotransmitters op een andere manier. Maar het resultaat is bijna hetzelfde.  

Andere soorten medicijnen 

Het komt weleens voor dat de gewone ADHD-medicijnen niet goed genoeg werken of om een andere reden niet gegeven kunnen worden. In dat geval kan een arts besluiten om medicijnen te geven die op een andere manier werken. Hieronder staan een paar van zulke medicijnen.  

 • Atomoxetine (Strattera) 
 • Guanfacine (Intuniv) 
 • Bupropion (Wellbutrin XR) 

Bijwerkingen 

Iemand met ADHD die medicijnen gebruikt kan last krijgen van bijwerkingen. Deze bijwerkingen zijn per medicijn en per persoon soms anders. Als iemand meer medicijnen slikt kunnen er meer bijwerkingen zijn. Vaak heeft iemand in het begin meer last van bijwerkingen en wordt dit later minder. Deze bijwerkingen komen vaak voor: 

 • Hartkloppingen 
 • Verhoogde bloeddruk 
 • Niet of moeilijk kunnen slapen  
 • Minder honger 
 • Angst.  

Iemand die veel last heeft van bijwerkingen kan het beste contact opnemen met zijn of haar huisarts. 

ADHD-medicijnen en drugs combineren 

Als iemand ADHD-medicijnen en drugs combineert, kunnen de bijwerkingen van allebei de middelen toenemen. Deze bijwerkingen kunnen per type drugs verschillen. De risico’s van het drugsgebruik nemen ook toe. Het is niet van alle soorten drugs bekend wat er gebeurt als iemand ze tegelijk gebruikt met ADHD-medicijnen.  

Als iemand ADHD-medicijnen combineert met bijvoorbeeld speed, cocaïne of XTC, kan diegene extra opgewekt worden. Diegene krijgt een snellere hartslag en last van hartkloppingen, en de bloeddruk kan gevaarlijk hoog worden. Het hart kan overbelast raken en er kunnen hartproblemen ontstaan. Het wordt nog moeilijker om te eten of te slapen. Ook kan diegene meer last krijgen van angst. Iemand die ADHD-medicijnen met cannabis combineert, kan extra slaperig worden. Ook kan diegene onrustiger worden, en kunnen ook andere klachten van ADHD erger worden. Maar ook het gebruik van andere drugs in combinatie met ADHD-medicijnen kan gevaarlijk zijn. 

Klik hieronder voor meer informatie over bepaalde combinaties: 

Alcohol en ADHD-medicatie 

Cocaïne en ADHD-medicatie 

GHB en ADHD-medicatie 

Hasj/wiet en ADHD-medicatie 

Heroïne en ADHD-medicatie 

Paddo’s of truffels en ADHD-medicatie 

Speed en ADHD-medicatie 

XTC of MDMA en ADHD-medicatie 

Heb je last van bijwerkingen? Neem dan contact op met je arts. Heb je vragen over ADHD-medicijnen en drugs, of staat de cominatie waar je meer over wilt weten er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op – dat kan via chat, telefoon of email.


Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee

Selecteer het eerste middel

 • Alcohol
 • Hasj/Wiet
 • Cocaïne
 • Speed
 • XTC
 • GHB
 • Paddo's/Truffels
Stel een vraag
Scroll naar boven