Drugsinfo

Alles over drugs, risico's en gezondheid

XTC

XTC (Ecstasy) is een stimulerend (oppeppend) en bewustzijnsveranderend middel. Bewustzijnsveranderend betekent dat je de wereld tijdelijk anders (intenser, mooier) ziet. XTC is een van de meest gebruikte partydrugs in Nederland.

Naam

Andere namen voor XTC zijn: X, MDMA, pil, M, Molly, lovedrug

Afkomst

Speed wordt in illegale laboratoria gemaakt met verschillende chemische stoffen. Dit gebeurt onder andere in Nederland.

Uiterlijk

Pillen (tabletten): Xtc pillen kunnen verschillende kleuren, vormen en logo’s (afbeelding op de pil) hebben. Aan het uiterlijk van een pil is niet te zien hoe sterk de pil is. De afgelopen jaren zijn er veel pillen op de markt die erg sterk zijn. Soms worden pillen verkocht als XTC, maar zit er een heel andere stof in.

Poeder of kristallen: het poeder kan verschillende kleuren hebben (wit, beige, bruin, grijs). 

Werkzame stof

De werkzame stof in XTC is MDMA. Soms denken mensen dat er naast MDMA ook speed in XTC pillen zit, maar dit is bijna nooit zo.

Manier van gebruik

XTC komt meestal als pil voor, en wordt geslikt. Vaak wordt de pil in stukjes gebroken (‘kwartje’, ‘halfje’) voor het wordt ingeslikt.

Poeder wordt soms los ingenomen, gebruikers nemen kleine ‘likjes’ poeder per keer. Op deze manier is het lastig inschatten hoeveel je neemt. Het poeder wordt soms ook in een drankje gedaan of in een capsule of vloeitje (‘bommetje’) om het in te slikken.

Bron: Trimbos-instituut

Laatste wijziging: 24-06-2018