Drugsinfo

Alles over drugs, risico's en gezondheid

XTC

XTC is een synthetisch middel met een stimulerend én een bewustzijnsveranderend effect. XTC wordt vooral gebruikt op feesten en is een van de meest gebruikte partydrugs in Nederland.

 

Werkzame stof

De werkzame stof in XTC is MDMA (3,4-methyleendioxy-methamfetamine). Soms worden pillen verkocht als XTC, maar bevatten ze geen MDMA. Er kunnen dan stoffen in zitten die lijken op MDMA of totaal andere stoffen. Stoffen die heel anders en onvoorspelbaar kunnen werken. De dosis MDMA in pillen varieert. De laatste jaren zijn er veel pillen op de markt die veel MDMA bevatten. Als iemand meer dan de normale dosering binnen krijgt kan dat vervelende en gevaarlijke bijwerkingen geven.

Uiterlijk

XTC is te koop in de vorm van pillen, kristallen en poeder. Pillen hebben verschillende kleuren en vormen en hebben vaak een afbeelding. XTC-poeder wordt ook vaak MDMA-poeder genoemd.

Gebruiksmethoden

XTC is voornamelijk als pil op de markt, en deze wordt geslikt. De laatste jaren wordt MDMA-poeder steeds vaker gezien op de drugsmarkt. Gebruikers nemen kleine likjes poeder per keer, of ze slikken het poeder in een capsule of in een vloeitje gerold (MDMA-bommetje). Soms lossen gebruikers een dosis poeder op in hun drankje.

Geschiedenis

MDMA werd in 1912 voor het eerst gemaakt in een laboratorium. De chemicus Alexander Shulgin schreef in 1978 voor het eerst over de effecten van MDMA. Het middel raakte populair bij psychotherapeuten, die het bij hun therapie gebruiken om patiënten spraakzamer en emotioneel minder geremd te maken.
Het middel kwam daarna op de zwarte markt terecht en werd onder de naam Ecstasy, oftewel XTC of E, populair in discotheken. In de jaren '80 dook het op in Europa, vooral onder het uitgaanspubliek (houseparties, raves).
In november 1988 werd XTC op lijst I van de Opiumwet geplaatst. Deze lijst bevat middelen met een volgens de regering onaanvaardbaar risico voor de gezondheid.

Bron: Trimbos-instituut

Laatste wijziging: 01-07-2014