single.php
. . . Overige middelen Wat is 1P-LSD? Effecten, risico’s en wat je moet weten.

Wat is 1P-LSD? Effecten, risico’s en wat je moet weten.

Wat is 1P-LSD? Effecten, risico’s en wat je moet weten.

1P-LSD (‘1-Propionyl-LSD’) is een middel dat lijkt op LSD. Naar 1P-LSD is nog maar weinig onderzoek gedaan. Wel zijn de effecten van 1P-LSD sterk te vergelijken met die van LSD. Maar het is nog niet helemaal duidelijk of de risico’s hetzelfde zijn.

1P-LSD wordt verkocht als zegel (‘blotter’) of als pellet (‘microdots’). De drug is sinds 2015 op de drugsmarkt. Dit is nog maar erg kort en daarom wordt het ook wel een designer drug of nieuwe psychoactieve stof (NPS) genoemd. Onderzoekers denken dat 1P-LSD in het lichaam verandert in LSD1Zoals te lezen is in dit onderzoek.

Veel van wat we weten van de werking en effecten komt van mensen die hun ervaringen delen op het internet. Dit is niet altijd betrouwbare informatie. Er ontbreekt vaak belangrijke informatie bij deze ervaringen. Zo is de dosis niet altijd bekend, of dat de persoon misschien ook andere middelen heeft gebruikt. 1P-LSD staat niet in de Opiumwet en is dus niet verboden. Het valt onder de Warenwet

1P-LSD komt in verschillende vormen, bijvoorbeeld als zegels.

Hoeveel mensen gebruiken 1P-LSD in Nederland?

Het is niet duidelijk hoeveel mensen in Nederland 1P-LSD gebruiken. Waarschijnlijk zijn dit er maar erg weinig, zoals het geval is bij de meeste nieuwe psychoactieve stoffen (NPS). We weten wel dat onder uitgaanders 2,7% ooit 1P-LSD heeft gebruikt. Van die groep had 10% ooit LSD gebruikt, ter vergelijking. Uitgaanders is wel een groep waar meer drugs wordt gebruikt dan gemiddeld is in Nederland. 

Werking en effecten van 1P-LSD

De effecten en werking van 1P-LSD zijn vermoedelijk hetzelfde als de effecten van LSD2Zoals te lezen is in dit onderzoek. De effecten duren tussen de 6 en 12 uur.

  • Iemand beleeft kleuren, geluiden, aanraking en geuren intenser dan normaal
  • Iemand ziet vormen en patronen bewegen
  • Emoties worden versterkt: iemand kan heel vrolijk en blij maar ook verdrietig en angstig worden
  • Iemand beleeft de tijd anders
  • Iemand krijgt meer energie
  • Zintuigen kunnen door elkaar heen lopen: iemand ‘ziet’ bijvoorbeeld muziek

Hoe iemand zich voelt (set) en de omgeving waarin deze persoon gebruikt (setting) hebben grote invloed op de effecten van 1P-LSD. Lees hier meer over set en setting.

1P-LSD microdoseren

Er zijn mensen die erg kleine hoeveelheden 1P-LSD gebruiken. Dit wordt microdoseren genoemd.  Deze mensen willen niet een volledige trip ervaren. Het is nog niet duidelijk of microdosen echt werkt of komt door het placebo-effect. Wel zijn er risico’s. Zo kan iemand per ongeluk te veel nemen en alsnog trippen. Ook voor mensen met psychische klachten zoals angst en paniek is het onverstandig om te microdoseren omdat deze klachten erger kunnen worden.

Risico’s van 1P-LSD

Waarschijnlijk zijn de risico’s van 1P-LSD te vergelijken met de risico’s van LSD:

  • Een ‘bad trip’, waarbij iemand de effecten te intens vindt en angstig of verward wordt. Dit is het grootste risico. Een bad trip gebeurt sneller als iemand goed in zijn of haar vel zit of psychische klachten heeft
  • Spierkrampen en misselijkheid
  • Alleen nog maar negatief kunnen denken en ‘vastzitten’ in deze gedachten. Iemand kan dit als een soort ‘loop’ ervaren, een cirkel waarin gedachten steeds hetzelfde zijn. 
  • Een psychose. Iemand ziet, hoort en denkt dingen die niet waar zijn, maar wel echt lijken. Bij een acute drugspsychose verdwijnt dit weer zodra het middel is uitgewerkt. Maar bij iemand die gevoelig is voor psychotische klachten, kunnen de klachten blijven ook al is het middel uitgewerkt

> Lees hier meer over de risico’s van LSD

Verslaving

Er raken bijna geen mensen verslaafd aan LSD. Dus waarschijnlijk zal dat ook zo zijn voor 1P-LSD. Het middel zorgt vaak voor een intense ervaring waar iemand van moet bijkomen. Ook treedt er snel tolerantie op, waardoor iemand steeds meer moet nemen voor hetzelfde effect. 

Is 1P-LSD strafbaar?

Het is niet strafbaar om 1P-LSD te kopen, verkopen of te bezitten. Verkopers moeten zich wel houden aan de Warenwet, en mogen het middel niet verkopen ter consumptie. 

Stel een vraag

Heb je een vraag over 1P-LSD? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven