single.php
. . . Cannabis Kun je verslaafd raken aan wiet?

Kun je verslaafd raken aan wiet?

Kun je verslaafd raken aan wiet?

Ja, iemand kan verslaafd raken aan wiet (hasj/cannabis). Bij een wietverslaving heeft iemand steeds vaker zin in wiet. De persoon voelt zich niet meer prettig zonder. Het willen blowen is moeten blowen geworden. De kans op verslaving neemt toe als iemand op jonge leeftijd begint met blowen of als iemand dagelijks gebruikt.  Iemand die stopt met blowen kan last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals: slecht slapen, geïrriteerd of onrustig zijn, zweten en angstige gevoelens. Dit zijn geen gevaarlijke ontwenningsverschijnselen. 

> Lees hier meer over waarom iemand verslaafd kan raken aan wiet

Maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem en via telefoon, chat of mail.

> Bekijk informatie en openingstijden van de Drugs Infolijn

Wat zijn de verslavende stoffen in wiet?

THC is de werkzame stof in cannabis die iemand “high” maakt. Omdat dit een prettig gevoel is kan deze stof voor sommige mensen verslavend zijn. Sterke wiet bevat veel THC en is daarom verslavender dan minder sterkte wiet. De hoeveelheid THC in cannabis kan verschillen. Maar in Nederland zit in de meeste cannabis bijna geen CBD.

Omdat mensen vaak tabak gebruiken in combinatie met cannabis, gaat een wiet verslaving vaak samen met een nicotineverslaving.

> Lees meer over THC en CBD in cannabis in de THC monitor

Hoe raakt iemand verslaafd?

Iemand die cannabis of andere drugs gebruikt, is niet meteen verslaafd. Vaak begint het met experimenteren, en recreatief gebruik. Iemand gebruikt dan alleen op vaste momenten, zoals het weekend. Als iemand regelmatiger gaat gebruiken kan het een gewoonte worden. Hierna kan het gebruik problematisch worden. 

Niet iedereen is even gevoelig voor verslaving. Er zijn drie verschillende oorzaken: erfelijkheid, psychische oorzaken en sociale oorzaken. Deze oorzaken kunnen elkaar ook versterken. Als de ouders van een persoon wiet rookte, is de kans bijvoorbeeld groter dat iemand ook gaat blowen. Maar iemand bij wie dit allemaal geldt, hoeft nog niet meteen verslaafd te raken. Een persoon moet ook de effecten van het middel prettig vinden. Ook kan cannabis ervoor zorgen dat iemands gevoel minder heftig wordt. Stress of depressieve gevoelens kunnen dan minder zijn. Blowen kan dan sneller een gewoonte worden.

> Lees hier meer over hoe een verslaving ontstaat

Symptomen van een wiet/cannabisverslaving

Een wiet- of cannabis verslaving kan worden herkend aan verschillende kenmerken:

  1. Iemand heeft een sterke drang naar het gebruiken van wiet (‘craving’)
  2. Iemand gaat door met cannabis gebruiken, ondanks dat het problemen veroorzaakt
  3. Iemand gebruikt voor een lange periode cannabis. Deze periode is langer dan die persoon van tevoren had bedacht
  4. De persoon vindt het moeilijk het gebruik onder controle te houden. Ook vindt hij of zij het lastig om te minderen
  5. De persoon gaat niet meer naar (belangrijke) activiteiten zodat hij of zij cannabis kan gebruiken
  6. Iemand gebruikt cannabis in gevaarlijke of risicovolle situaties, bijvoorbeeld tijdens het rijden
  7. De persoon heeft “tolerantie” opgebouwd voor cannabis. Dit betekent dat iemand minder voelt van dezelfde hoeveelheid en dus steeds meer moet gaan nemen
  8. Iemand krijgt last van lichamelijke of psychische klachten, zoals slaapproblemen of een geïrriteerd gevoel, wanneer die persoon geen cannabis gebruikt (“ontwenningsverschijnselen”).

> Lees hier meer over wat een verslaving is

De Brijder heeft een wietverslaving test gemaakt. Hiermee kan iemand zelf testen of er sprake is van een verslaving. Hierna kan de persoon nadenken over wat er nodig is om te stoppen. Dit zou iemand zelf kunnen doen, maar hier kan ook hulp bij worden gezocht. 

> Op zoek naar hulp in de buurt voor jezelf of iemand anders? Bekijk hier de hulpkaart

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven