single.php
. . . Cannabis Stoppen met blowen. Hoe pak je dit aan?

Stoppen met blowen. Hoe pak je dit aan?

Stoppen met blowen: hoe doe je dat?

Sommige mensen die hasj of wiet (cannabis) gebruiken willen graag minderen of stoppen. Deze mensen kunnen hier hulp bij krijgen. Hieronder lees je welke hulp er is voor mensen die willen stoppen met blowen. Maak je je zorgen om het gebruik van iemand? Dan kun je deze informatie aan hem of haar laten lezen.

Waarom stoppen met blowen?

Mensen die willen stoppen met blowen hebben hier verschillende redenen voor. Ze willen bijvoorbeeld geld besparen. Of ze willen zich energieker voelen en meer dingen gedaan krijgen op een dag. Sommige mensen krijgen problemen door het gebruik van hasj of wiet. Ze krijgen problemen met hun gezondheid of worden verslaafd. Bij verslaving blijft iemand hasj of wiet gebruiken terwijl dit problemen oplevert. Iemand presteert door het gebruik bijvoorbeeld minder goed op school of werk. Soms heeft iemand steeds meer hasj of wiet nodig om hetzelfde effect te bereiken. Het lukt niet meer om te stoppen. Er is geen controle meer over het gebruik. 

Wil je persoonlijk advies over je eigen gebruik of dat van iemand anders? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem en via de telefoon, chat of mail.

> Bekijk informatie en openingstijden van de Drugs Infolijn

Hulp bij stoppen met blowen

Veel mensen denken erover om te minderen of stoppen met blowen, zij kunnen hier hulp bij krijgen. Er zijn verschillende soorten advies en hulp beschikbaar. Hieronder lees je welke hulp er is. Welke hulp het best bij iemand past, ligt aan hoe moeilijk het voor die persoon is om te minderen of te stoppen. Wanneer iemand vaak en veel blowt is het moeilijker om te minderen of te stoppen dan wanneer iemand af en toe blowt. 

1. Zelf minderen of stoppen

Iemand kan zelf proberen om te minderen of te stoppen met blowen. Het helpt om duidelijk te weten wat de redenen zijn om te stoppen. Het uitschrijven van deze redenen op een stuk papier kan daarbij helpen.  

Daarnaast kan iemand duidelijke afspraken met zichzelf maken. Gaat het om stoppen of minderen? Hoe veel en hoe vaak wil iemand vanaf nu af aan gebruiken? Wat zijn moeilijke momenten? Het helpt hierbij om het plan te bespreken met een bekende. 

Het is ook belangrijk om na te denken over stappen als het zelf stoppen niet lukt. Steeds weer opnieuw proberen om zelf te stoppen werkt niet. Iemand kan de controle over het gebruik kwijt zijn, maar iemand heeft wel altijd controle over het zoeken van hulp. 

> Lees hier meer over zelf minderen of stoppen

2. Een zelftest doen

Het is mogelijk om een zelftest te doen. Zoals deze zelftest van drugsenuitgaan.nl. De zelftest stelt een aantal vragen over iemands hasj- en wietgebruik. Op basis van de antwoorden geeft de zelftest een score. Deze score geeft aan hoe groot het risico is op problemen door het gebruik. Ook krijg iemand advies en tips die kunnen helpen om te minderen of te stoppen. 

3. Afspraak maken met de huisarts

Iemand kan met de huisarts bespreken dat hij of zij wil minderen of stoppen met blowen. De huisarts kan tips geven die hierbij kunnen helpen. De huisarts kan ook advies geven over welke andere passend is.

4. Een zelfhulpprogramma volgen

Het is ook mogelijk om een gratis zelfhulpprogramma te volgen. Het programma helpt bij het zelf minderen of stoppen met blowen. Voorbeelden van programma’s zijn Jellinek online zelfhulp cannabis en Cannabis onder controle. Hiernaast is het ook mogelijk je aan te melden bij iCan. Dit is een (web)app die kan helpen bij het minderen of stoppen met blowen. Iedereen van 16 jaar of ouder kan de ICan (web)app gebruiken.

5. Adviesgesprek met een preventiewerker

Preventiewerkers weten veel over drugs en verslaving. Veel preventiewerkers kun je bellen voor vragen of advies wilt. Bijvoorbeeld advies over stoppen met blowen. Ook kunnen zij helpen bij het vinden van andere hulp. Op de hulpkaart zie je welke nummers je kunt bellen. 

6. Zelfhulp groep

Bij een zelfhulp groep komen mensen samen die zelf verslaafd zijn of verslaafd zijn geweest. In de groep delen zij hun ervaringen en steunen elkaar bij het herstellen van hun verslaving. De meest bekende zelfhulp groep is de A.A., (Anonieme Alcoholisten) een zelfhulpgroep voor (ex)drinkers. Maar er bestaan zelfhulp groepen voor allerlei soorten verslavingen. De N.A. (Nacotics Anonymous) is een zelfhulpgroep voor mensen die herstellen van een drugsverslaving. 

7. Een behandeling volgen bij een instelling voor verslavingszorg

De verslavingszorg kan helpen bij het stoppen met blowen. Bij verslavingszorg denkt iemand misschien snel aan een afkickkliniek. Maar opname in een kliniek is bijna nooit nodig bij een hasj- of wiet verslaving. Er wordt vaker gekozen voor een behandeling waarbij je één of meerdere gesprekken per week hebt met een behandelaar. Na het gesprek gaat iemand weer naar huis. Het is namelijk goed om meteen in de eigen omgeving te oefenen met wat er tijdens de behandeling is geleerd. 

Een behandeling bij verslavingszorg is meestal gratis. Wel moet iemand het eigen risico betalen. Op de hulpkaart onderaan deze pagina zie je welke instellingen voor verslavingszorg er zijn. 

Effecten en voordelen van stoppen met blowen

Stoppen met blowen heeft veel voordelen. Het bespaart geld. Er is geen ruzie meer over het gebruik met de partner of familie. Iemand kan zich beter concentreren. Ook gaat iemand zich gezonder en energieker voelen.

Als iemand veel en/of vaak gebruikt kan hij of zij last krijgen van afkickverschijnselen. Voorbeelden zijn een rusteloos of somber gevoel, zweten, koude rillingen, moeite met slapen en heftige dromen of nachtmerries. De een heeft hier meer last van dan de ander. Als iemand blowde met tabak kunnen klachten vervelender zijn. De klachten gaan meestal binnen 2 weken vanzelf weer over. 

Waar kunnen professionals meer informatie vinden over preventie van cannabisgebruik?

Het Trimbos-instituut schreef in 2019 een rapport met de naam “strategische verkenning cannabispreventie”. In het rapport worden aanbevelingen gedaan om problematisch cannabisgebruik onder jongeren te voorkomen. Ook onderzocht het Trimbos-instituut hoe professionals die met jongeren werken problematisch cannabisgebruik makkelijker bespreekbaar kunnen maken. 

Voor meer informatie: Cannabis – Trimbos-instituut en Kansen voor preventie: online Cannabisinterventies

Hulp in de buurt

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven