single.php
. . . 3-MMC 3-MMC: De wet

3-MMC: De wet

3-MMC: De wet

In oktober 2021 is de wetgeving rondom 3-MMC aangepast. 3-MMC is sinds toen verboden om te maken, verkopen, kopen of vervoeren in Nederland. Inmiddels is 3-MMC wet nog een keer aangepast. 3-MMC is nu volgens de wet een harddrug.

Voordat 3-MMC illegaal was werd het verkocht in (online) smartshops als research chemical. 3-MMC viel toen namelijk onder de Warenwet. De winkels mochten het verkopen als zij zich hielden aan de regels van de Warenwet. Bijvoorbeeld door op het zakje te zetten “niet voor menselijk gebruik”. 

Onderzoek naar 3-MMC

In 2020 en 2021 was 3-MMC veel in het nieuws. Er waren signalen dat er vergeleken met andere drugs veel jonge gebruikers waren, het erg verslavend kan zijn en dat er steeds meer ongelukken gebeurden1Over het aantal ongelukken is meer te lezen op de site van het NVIC. De overheid vroeg daarom aan wetenschappers om onderzoek naar de risico’s van 3MMC te doen. Dit werd gedaan door het CAM (Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs). 

Er bleek heel weinig bekend over de risico’s van 3-MMC. Wat wel bekend was staat in de risicobeoordeling van het CAM2Hier kun je deze risicobeoordeling vinden. Hieronder een aantal conclusies van het rapport:

  • Omdat 3-MMC zo goedkoop en makkelijk verkrijgbaar is bestaat de kans dat mensen het sneller gaan gebruiken dan andere drugs. 
  • Het gebruiken van 3-MMC is gevaarlijk voor de gezondheid en is (door sterke craving) erg verslavend. Steeds meer mensen hebben hulp nodig van een (verslavings)arts.
  • Mogelijk gebruiken redelijk veel jonge gebruikers of gebruikers met weinig ervaring met drugs. Dit is extra gevaarlijk. 
  • Veel informatie over 3-MMC ontbreekt. Bijvoorbeeld over de langetermijneffecten.  

3-MMC verbod

De wetenschappers van de risicobeoordeling adviseerden om 3-MMC te verbieden. Vooral om de gezondheid van de Nederlanders te beschermen. Het advies was om de drug op lijst 2 van de Opiumwet te plaatsen. 

De overheid verbood op 28 oktober 2021 3-MMC door het op lijst 2 te zetten. Op lijst 2 staan alle softdrugs. 3-MMC werd daardoor toen een softdrug.

3-MMC toch een harddrug

Over 3MMC is maar heel weinig bekend. Er is nog maar weinig onderzoek naar gedaan. Zo weinig zelfs dat de wetenschappers in 2021 niet genoeg bewijs hadden om de overheid te adviseren 3-MMC een harddrug (lijst 1) te maken. 

Sommige gebruikers denken dat softdrugs altijd minder gevaarlijk zijn dan harddrugs. Dat is niet zo. Maar om een middel een harddrug te maken moet er wel voldoende bewijs zijn dat het middel schadelijk is.

Op 11 april 2024 is 3-MMC toch op lijst 1 geplaatst door de overheid. Er was inmiddels voldoende onderzoek gedaan naar 3-MMC om het op lijst 1 te zetten. De aanpassing van een softdrug naar een harddrug betekent dat iemand die sinds 11 april 2024 3-MMC maakt, verkoopt of bezit een zwaardere straf krijgt.

Stel een vraag

Heb je een vraag over 3-MMC? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.

3-MMC vervangers

Soms denken mensen dat bij een verbod de makers van dit soort drugs snel een kleine aanpassing doen om de wet te omzeilen. Dit is niet altijd zo. Vaak zijn de alternatieven al langer te koop en niet populair geworden. Bijvoorbeeld omdat ze minder fijne effecten hebben of meer bijwerkingen.

Toen 3-MMC verboden werd gingen de verkopers reclame maken voor een alternatief. Het alternatief was volgens hen 3-CMC. Over 3-CMC is nog minder bekend over de effecten en risico’s. 

3-CMC werd ook snel weer verboden. De reden hiervoor was een risicobeoordeling van het EMCDDA uit 20223Hier kun je deze risicobeoordeling vinden. Het EMCDDA doet net als het CAM onderzoek naar de risico’s van drugs. Maar het CAM doet dat voor Nederland en het EMCDDA voor Europa. Na dit onderzoek van de EMCDDA heeft de Nederlandse overheid 3-CMC ook verboden. Op 12 september 2023 werd 3-CMC een harddrug.

Veelgestelde vragen

Waar kun je 3-MMC kopen?

Het kopen van 3-MMC is illegaal. Voor het verbod konden mensen het (online) in winkels kopen. Nu kan dat niet meer. Iemand die 3-MMC nu koopt kan een straf krijgen van de politie. Wat die straf is hangt af van hoeveel 3-MMC iemand in het bezit had. 

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven