single.php
. . . Zwanger Cocaïne en zwangerschap

Cocaïne en zwangerschap

Cocaïne en zwangerschap

Cocaïnegebruik vóór de zwangerschap

Er is onderzoek gedaan bij proefdieren naar de effecten van cocaïnegebruik op de zwangerschap. Bij mensen is nog geen onderzoek gedaan, maar als voor mensen hetzelfde geldt als voor proefdieren kan langdurig cocaïnegebruik de kwaliteit van de eicel verminderen. Dit kan leiden tot een miskraam of tot afwijkingen bij het kind.

Bij proefdieren blijkt cocaïne ook de mannelijke vruchtbaarheid te verminderen. Veel zaadcellen gaan door cocaïnegebruik dood. De zaadcellen die wel overleven kunnen door zwaar cocaïnegebruik afwijkend zijn. Hierdoor is tijdelijk de kans op een bevruchting kleiner.

Het is nog niet duidelijk of de uitkomsten van deze dierproeven iets zeggen over de situatie bij mensen.

Spermacellen hebben een cyclus van drie maanden. Ze worden iedere drie maanden ververst. Daarom wordt gezegd dat wanneer je als man ieder risico wil uitsluiten, je het beste 3 maanden voor de bevruchting kan stoppen met het gebruiken van middelen (alcohol, tabak, drugs).

De situatie bij vrouwen is anders. Eicellen worden namelijk al voor de geboorte aangemaakt in de eierstokken. Als vrouw is een aantal (2/3) weken voor de bevruchting stoppen met gebruiken voldoende om geen extra risico te lopen.

Cocaïnegebruik tijdens de zwangerschap

Cocaïnegebruik tijdens de zwangerschap kan leiden tot problemen rond de bevalling. Problemen die vaak genoemd worden:

  • Het loslaten van de placenta vóór de geboorte
  • Een te vroege geboorte

Met name het loslaten van de placenta is erg gevaarlijk, zowel voor moeder als kind.

Groeiachterstand bij de geboorte
Baby’s die tijdens de zwangerschap aan cocaïne zijn blootgesteld, zijn vaak kleiner en lichter dan andere baby’s. Ook kunnen ze erg rillerig en prikkelbaar zijn. Deze prikkelbaarheid neemt binnen enkele maanden af. De groeiachterstand kan enkele jaren blijven bestaan.

Klachten tijdens de jeugd
Op latere leeftijd kunnen kinderen die tijdens de zwangerschap aan cocaïne zijn blootgesteld nog deze klachten houden:

  • Aandachtsproblemen
  • Leerproblemen
  • Moeite met zelfbeheersing
  • Problemen met taalvaardigheid

Door middel van proefdieronderzoek is aangetoond dat cocaïneblootstelling tijdens de zwangerschap de werking van de hersenen ook later in het leven kan beïnvloeden.

Meer informatie?

Wil je meer informatie of een persoonlijk advies over cocaïne en zwangerschap? Neem dan contact op met de Drugs Infolijn. Klik op de link voor de contactinformatie.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven