single.php
. . . Cocaïne Cocaïne en zwangerschap

Cocaïne en zwangerschap

Cocaïne en zwangerschap

Het is belangrijk om geen cocaïne te gebruiken vanaf het moment dat je zwanger kunt worden. Er is weinig bekend over de invloed van cocaïne op vruchtbaarheid. Gebruik tijdens de zwangerschap heeft risico’s voor moeder en kind. De baby’s worden onder andere vaker vroeger, kleiner en lichter geboren dan andere baby’s. Gebruik ook tijdens de borstvoeding geen cocaïne. 

Zwanger worden en cocaïne

Cocaïne kan zorgen voor een lagere kwaliteit van de zaadcellen. Cocaïne is ook terug te vinden in het sperma1Zoals te lezen in dit onderzoek. Het is nog niet duidelijk of hierdoor de vruchtbaarheid minder wordt. Bij vrouwen is er nog geen reden om te denken dat cocaïne de vruchtbaarheid vermindert. 

Cocaïne wordt vaak versneden. Het vaakst is dit met levamisol. Het is niet bekend of versnijdingen zoals levamisol invloed hebben op de vruchtbaarheid. 

Hoe lang voor de zwangerschap stoppen met cocaïne?

Wil je zeker zijn dat cocaïne geen invloed heeft? 
-Mannen: gebruik dan minstens 3 maanden voor jullie zwanger proberen te worden geen cocaïne. Na 3 maanden zijn alle zaadcellen vernieuwd. Cocaïne die je daarvoor gebruikt hebt, heeft dan waarschijnlijk geen invloed meer op je zaadcellen.  
-Vrouwen: gebruik geen cocaïne vanaf een paar weken voor je zwanger probeert te worden. Je weet dan zeker dat je geen cocaïne gebruikt tijdens de zwangerschap. Want na seks weet je niet meteen of je zwanger bent geraakt. Het is dus niet veilig om pas te stoppen als je weet dat je zwanger bent.  

Cocaïne gebruikt en daarna zwanger geworden? 

Er is geen onderzoek gedaan naar de gevolgen van cocaïnegebruik van de moeder vóór de zwangerschap. Experts verwachten niet dat het gevolgen heeft voor de zwangerschap of baby.   

Cocaïne heeft invloed op de kwaliteit van de zaadcellen. Het is niet duidelijk de baby daardoor een achterstand of handicap kan krijgen. Experts vermoeden van niet.  

Cocaïne tijdens de zwangerschap

Cocaïne kan schadelijk zijn voor zwangere vrouwen en hun baby. Waarschijnlijk zijn vrouwen tijdens hun zwangerschap gevoeliger voor de bijwerkingen van cocaïne. Ze kunnen bijvoorbeeld sneller een gevaarlijk hoge bloeddruk krijgen, of problemen met hun hart. Ook hebben ze door cocaïnegebruik meer kans op gezondheidsproblemen tijdens de zwangerschap en de bevalling2Zoals te lezen in dit onderzoek
 
Cocaïnegebruik tijdens de zwangerschap heeft ook risico’s voor de (ongeboren) baby. Cocaïne vernauwt de bloedvaten van de moeder. Dit kan ervoor zorgen dat er minder bloed naar de baby stroomt. De gevolgen voor de baby hangen af van veel verschillende dingen, zoals de dosis cocaïne en het moment in de zwangerschap. Zelfs experts kunnen daarom moeilijk voorspellen wat cocaïne zal doen bij een baby. Wel is duidelijk dat een baby deze risico’s loopt als de moeder tijdens de zwangerschap gebruikt: 

  • te vroeg geboren 
  • kleiner geboren met een kleiner hoofd 
  • lager gewicht dan andere baby’s

Omdat onderzoek naar zwangerschap en cocaïne heel moeilijk is, zijn nog niet alle risico’s duidelijk. Deze risico’s zijn er misschien ook: 

  • miskraam en doodgeboren baby3Zoals te lezen in deze twee onderzoeken: 1, 2
  • gespannen spieren bij de geboorte4Zoals te lezen in deze twee onderzoeken: 1, 2
  • aangeboren afwijkingen aan de urinewegen en de bloedvaten5Zoals te lezen in deze twee onderzoeken: 1, 2
  • problemen met aandacht 
  • wiegendood6Zoals te lezen in dit onderzoek

Voor meer duidelijkheid hierover is meer onderzoek nodig. Meer onderzoek is ook nodig om te weten of er nog andere problemen zijn die baby’s kunnen krijgen door het cocaïnegebruik van hun moeder tijdens de zwangerschap. Bijvoorbeeld problemen met gedrag en geheugen, die je pas op latere leeftijd merkt.  

Ook is het belangrijk te weten dat in cocaïne vaak levamisol zit. Deze stof kan vervelende bijwerkingen geven. Er is maar weinig onderzoek gedaan naar de gevolgen van levamisol voor een (ongeboren) baby. Het is mogelijk dat levamisol schadelijk is voor een baby. 

Er is dus meer onderzoek nodig om te weten wat de risico’s zijn van cocaïne tijdens de zwangerschap. Zolang dat niet duidelijk is, adviseren artsen om geen cocaïne tijdens de zwangerschap te gebruiken. 

Maakt het uit in welke maand van de zwangerschap je cocaïne hebt gebruikt? 

Ja, in elke periode van de zwangerschap gebeuren er dingen die belangrijk zijn voor de groei van een kind. Het zijn daarom steeds andere dingen die mis kunnen gaan. Om deze reden is het belangrijk om de hele zwangerschap geen cocaïne te gebruiken.  

Ik heb in het begin van mijn zwangerschap cocaïne gebruikt, is dat schadelijk voor de baby? 

Heb je de eerste weken van je zwangerschap een keer cocaïne gebruikt, omdat je niet wist dat je zwanger was? Dan is de kans klein dat je hierdoor een baby met (gezondheids)problemen krijgt. Want in de eerste 2 weken na de bevruchting geldt voor veel schadelijke stoffen het alles-of-niets effect: óf er is een vroege miskraam, óf er is geen invloed op de zwangerschap.  
Het kan zijn dat dit voor cocaïne ook geldt. Maar het is niet helemaal veilig. Daarom raden artsen gebruik van cocaïne tijdens de hele zwangerschap af.   

Heb je een (paar) keer cocaïne gebruikt tijdens de zwangerschap en ben je bezorgd? Praat hier dan over met je verloskundige of bel met ons bij de Drugs Infolijn.    

Ben je zwanger en lukt stoppen niet?

Als je tijdens een zwangerschap regelmatig cocaïne gebruikt, ben je misschien verslaafd. Je hebt dan misschien meer problemen. Bijvoorbeeld stress, psychische problemen en gebruik van alcohol, medicijnen of tabak. Ook daar kan de baby voor of na de geboorte last van krijgen. Of de problemen maken het moeilijker om voor een baby te zorgen. Een verloskundige kan zorgen voor ondersteuning bij de problemen.  

Deze tips kunnen je helpen om te stoppen. Je kunt de situatie ook bespreken met iemand van de Drugs Infolijn. Je hoeft je naam niet te noemen.  

Cocaïne en borstvoeding

Als je cocaïne gebruikt en borstvoeding geeft, komt de cocaïne ook bij je baby.  Baby’s zijn daar erg gevoelig voor omdat ze de cocaïne zelf nog niet kunnen afbreken7Zoals te lezen in deze onderzoeken: 1, 2.  De baby kan onrustig worden of last krijgen van lichamelijke klachten.  

Er zitten vaak andere stoffen in cocaïne: versnijdingsmiddelen. Levamisol is zo’n versnijdingsmiddel. Levamisol geeft bij volwassenen vervelende bijwerkingen. We weten niet wat het voor risico’s heeft voor een baby die het via de borstvoeding binnenkrijgt.  

Wil je dat je baby geen risico loopt? Gebruik dan geen cocaïne in de periode dat je borstvoeding geeft.  

Heb je éénmalig cocaïne gebruikt? Geef dan zeker 40 uur geen borstvoeding aan de baby en geef tijdelijk kunstvoeding. Gooi de melk weg die je in die 40 uur hebt afgekolfd. Na 40 uur is de kans klein dat er nog cocaïne of levamisol zit in de nieuwe moedermelk. Om te weten of er levamisol zit bij de cocaïne die je (hebt) gebruikt, kun je de cocaïne gratis en anoniem laten testen. Een laboratorium kan vertellen of er levamisol of andere stoffen bij de cocaïne in zitten. 

Heb je de cocaïne laten testen en weet je dat er geen levamisol in zit? Kolf dan ook je borstvoeding af en gooi het weg. Bij cocaïne zonder levamisol is 36 uur waarschijnlijk genoeg.

{"text":"\u003Cstrong\u003EWil je persoonlijk advies over cocaïne en zwangerschap of borstvoeding?\u003C\/strong\u003E Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail. ","column1":"\u003Cstrong\u003EBel ons via\u003Cbr\u003E0900-1995\u003C\/strong\u003E\u003Cbr\u003EGeopend (ma-vr) van 09.00-17.00\u003Cbr\u003E\u003Cs\u003EStel ons een vraag\u003C\/s\u003E","urlColumns1":"tel:0900-1995","column2":"\u003Cstrong\u003EChatten met een\u003Cbr\u003Emedewerker\u003C\/strong\u003E\u003Cbr\u003EGeopend (ma-vr) van 13:00-17:00\u003Cbr\u003E\u003Cs\u003EChat beschikbaar\u003C\/s\u003E","urlColumns2":"https:\/\/www.drugsinfo.nl\/contactinformatie","column3":"\u003Cstrong\u003EStuur ons een\u003Cbr\u003Ebericht\u003C\/strong\u003E\u003Cbr\u003EMails worden beantwoord binnen 5 werkdagen\u003Cbr\u003E\u003Cs\u003EStel ons een vraag\u003C\/s\u003E","urlColumns3":"https:\/\/www.drugsinfo.nl\/contactinformatie"}

Deze informatie is gescheven in samenwerking met Moeders van Morgen Lareb.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven