Drugsinfo

Alles over drugs, risico's en gezondheid

Lachgas

Naam

Lachgas is de gangbare naam voor distikstofmonoxide (N2O). De straatnaam is lachgas of ballon(netje). Het inhaleren van lachgas zorgt voor een korte, sterke roes. Vaak gaat de gebruiker de omgeving anders zien en klinken geluiden anders. Iemand kan lacherig worden, vandaar de naam ‘lach’ gas.

Afkomst

Lachgas is van oorsprong een narcosemiddel en pijnstiller en wordt nog steeds in de medische wereld gebruikt. Daarnaast wordt het gebruikt als drijfgas voor levensmiddelen en soms in de autosport om motorvermogen te verhogen. Het is verkrijgbaar in gaspatronen.

Uiterlijk

Lachgas is een kleurloos gas met een lichtzoete smaak. Het is meestal verkrijgbaar in kleine zilverkleurige lachgaspatronen (voor slagroomspuiten). Op feesten wordt het soms via grote cilinders verkocht. Het gas wordt vanuit patronen of cilinder in ballonnen gespoten (‘ballonnetje’).

Werkzame stof

De werkzame stof is di-stikstofmonoxide (N2O).

Manier van gebruik

Lachgas wordt geïnhaleerd door in en uit een ballon te ademen waar het lachgas door middel van een slagroomspuit of een cilinder in is gespoten. Om zuurstoftekort te voorkomen kan er tussendoor lucht worden ingeademd. Sommige gebruikers houden hun neus dicht wanneer zij lachgas nemen. Zij denken dat het effect van lachgas dan sterker zal zijn. Voor het effect maakt dit echter niet uit. Wel is gebruik op deze manier meer riskant.

Bron: Trimbos-instituut

Laatste wijziging: 04-06-2018