single.php
. . . overige-middelen Wat is DOC?

Wat is DOC? 

DOC is een tripmiddel dat bij een hele lage hoeveelheid zorgt voor heftige hallucinaties. Er is vrijwel geen onderzoek gedaan naar DOC en het middel is nog maar vrij kort op de markt. Daarom wordt DOC ook wel een designer drug of nieuwe psychoactieve stof (NPS) genoemd.  

Hoeveel mensen gebruiken DOC in Nederland? 

In Nederland wordt DOC door erg weinig mensen gebruikt. Hoeveel mensen het middel gebruiken is niet bekend. Ook in het buitenland zijn er geen grote gebruikersgroepen.  

Wat zijn de effecten van DOC? 

De effecten van DOC beginnen pas na enkele uren. Daarnaast duurt de trip ook erg lang. Soms kan de trip wel 24 uur duren. DOC kan wat wat lijken op LSD. Wel is het opvallend dat gebruikers veel energie krijgen.  Gebruikers van DOC voelen vaak veel energieDe energie houdt lang aan en kan  zorgen voor lichamelijke onrust en ongemak. Daarnaast nemen gebruikers de wereld anders waar. Ze kunnen dingen zien bewegen en het gevoel voor tijd en ruimte is anders dan normaal. 

Wat zijn de risico’s van DOC?

Er is nog geen onderzoek gedaan naar de risico’s van DOC. Gebruikers van dit middel zijn hun eigen proefkonijn. Wel is bekend dat het combineren van DOC met andere middelen of hoge doseringen DOC gevaarlijk kunnen zijn.

Omdat DOC erg lang werkt en het erg lang duurt voordat de effecten beginnen kan het gebruik gevaarlijk zijn. Gebruikers kunnen hierdoor denken dat ze te weinig hebben genomen en meer nemen. Dit kan ervoor zorgen dat iemand erg heftig gaat trippen of dat iemand een bad trip krijgtOok kan iemand denken dat effecten niet meer zullen stoppen en angstig worden. 

Negatieve effecten die gebruikers ervaren:  

  • Angst 
  • Achterdocht  
  • Bad trip 
  • Misselijkheid  
  • Uitputting 
  • Spierkrampen 
  • Verhoogde hartslag 
  • Epileptische aanvallen 
  • Verhoogde lichaamstemperatuur 

Waarschuwing Trimbos-instituut 

Let op! Er geldt sinds 13 april een waarschuwing (Red Alert) voor vervuilde 2C-B. Er zijn 2C-B pillen in omloop die een zeer hoge dosis DOC bevatten. Het gaat om roze pillen met een Tesla logo. De pil is op verschillende plekken Nederland gevonden. 

Het Trimbos-instituut waarschuwt dan ook om deze pil NIET te gebruiken. Het gebruik van de pil kan leiden tot een ziekenhuisopname. Heb jij of ken jij iemand die pillen heeft die aan de omschrijving voldoen? Breng deze naar de testservice. Hier vind je waar dat kan. Twijfel je of heb je andere vragen over DOC of andere drugs? Neem dan contact op met de Drugs Infolijn. Hier vind je hoe dat kan.  

Drugs en de coronacrisis 

Zeker tijdens deze coronacrisis is gebruik van drugs onverstandig. Wil je geen risico lopen, gebruik dan niet. Gebruik je toch? Wees dan extra voorzichtig. Laat je drugs testen bij het DIMS (kijk voor testadressen op: www.drugs-test.nl/waar-testen). 

Op de hoogte blijven? 

Download de Red Alert app om direct op de hoogte gehouden te worden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verschillende drugs met extra risico’s en de lopende waarschuwingen. 

 

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top