single.php
. . . Combinaties Combinatie: cocaïne en antidepressiva

Combinatie: cocaïne en antidepressiva

Combinatie: cocaïne en antidepressiva

Mensen die cocaïne en antidepressiva combineren lopen kans op serotonine syndroom of hartklachten. Bovendien kan een depressie erger worden.

Van cocaïne word je tijdelijk opgewekt. Maar als het uitwerkt dan voel je juist het tegenovergestelde. Je kunt verdrietig, geïrriteerd, agressief of depressief worden van cocaïne. Cocaïne kan daardoor een depressie (deels) veroorzaken of in stand houden.

> Lees hier meer over de risico’s van cocaïne

Antidepressiva zijn bedoeld om depressieve gevoelens te verminderen. Antidepressiva brengen stoffen in de hersenen zoals dopamine en serotonine meer in balans. Maar cocaïne kan die balans tegengaan en daarmee depressie verergeren.

Cocaïne en SSRI’s combineren

De meest voorgeschreven antidepressiva zijn SSRI’s. Voorbeelden van SSRI’s zijn fluoxetine (prozac®), citalopram (cipramil®) en escitalopram (Lexapro®). Het kan gevaarlijk zijn om zulke medicijnen te combineren met cocaïne. Bij grote hoeveelheden cocaïne kunnen SSRI’s het serotoninesyndroom veroorzaken.

Een van de bijwerkingen van SSRI’s is slecht kunnen slapen. Die bijwerking kan door cocaïne versterkt worden.

Cocaïne en tricyclische antidepressiva combineren

Voorbeelden van tricyclische antidepressiva zijn amitriptyline (Tryptizol®, Sarotex®) en doxepine (Sinequan®). Zulke tricyclische antidepressiva werken in op de serotonine in de hersenen. Door cocaïne kunnen dit soort antidepressiva minder goed hun werk doen. Ook hebben tricyclische antidepressiva bijwerkingen zoals een droge mond en hartkloppingen. Enkele risico’s van cocaïne zijn ook een droge mond en hartkloppingen. Het combineren van cocaïne met tricyclische antidepressiva kan de bijwerkingen daarom verergeren.

Cocaïne en MAO-remmers combineren

Het is gevaarlijk om cocaïne te combineren met antidepressiva die werken als MAO-remmer. Voorbeelden van MAO-remmers zijn Fenelzine en tranylcypromine. Er kunnen te hoge hoeveelheden serotonine in je hersenen vrijkomen. Dat kan het serotonine syndroom veroorzaken. Daarbij komen heftige en levensgevaarlijke klachten voor zoals bloedklontering, een heel hoge bloeddruk en hartritmestoornissen. Cocaïne en MAO-remmers combineren is daarom heel gevaarlijk.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee

Selecteer het eerste middel

  • Alcohol
  • Hasj/Wiet
  • Cocaïne
  • Speed
  • XTC
  • GHB
  • Paddo's/Truffels
Stel een vraag
Scroll naar boven