single.php
. . . Combinaties Hasj/wiet & Antidepressiva

Hasj/wiet & Antidepressiva

Combinatie: Cannabis en antidepressiva

Cannabis (wiet en hasj) combineren met antidepressiva heeft onvoorspelbare gevolgen. TCA (tricyclische antidepressiva) met cannabis combineren kan zorgen voor hartritmestoornissen en andere hartproblemen. Met cannabis gebruiken wordt elke manier waarop THC of CBD het lichaam binnenkomt bedoeld. Dus het roken, verdampen (vapen) van wiet en hasj. Maar ook het eten van spacecake of het gebruiken van CBD-olie en wietolie.

Wat is combineren?

Combineren is wanneer iemand dagelijks antidepressiva slikt en ook cannabis gebruikt. Het maakt dus niet uit of de cannabis op een ander moment wordt gebruikt dan de antidepressiva. Dit wordt namelijk nog steeds gezien als combineren. De reden hiervoor is dat antidepressiva voor meerdere dagen in het lichaam werkt. 

Wat zijn antidepressiva?

Antidepressiva is de naam voor een groep van medicijnen. Deze medicijnen worden geslikt om psychische klachten minder te maken. Elke groep antidepressiva werkt op een iets andere manier. Hierdoor verschillen de bijwerkingen van persoon tot persoon. De vier meest bekende groepen antidepressiva staan hieronder.

 • Selectieve serotonine heropname remmers (SSRI)
 • Selectieve serotonine en noradrenaline heropname remmers (SNRI)
 • Tricyclische antidepressiva (TCA)
 • Monoamine-oxidase remmers (MAO-remmers)

In de tabel hieronder staan een paar voorbeelden van bekende antidepressiva. Weet je niet zeker welk soort antidepressivum je slikt? Neem dan contact op met je apotheek of huisarts.

SSRI: Citalopram (Cipramil®)
SSRI: Fluoxetine (Prozac®)
SSRI: Paroxetine (Seroxat®)
SSRI: Sertraline (Zoloft®)
SSRI: Vortioxetine (Brintellix®)
SNRI: Venlafaxine (Efexor®)
TCA: Clomipramide
TCA: Amitriptyline (Tryptizol®)
MAO-remmer: Nardil (Fenelzine®)
MAO-remmer: Parnate (Tranylcypromine®)

SSRI’s en SNRI’s combineren met cannabis

Cannabis combineren met SSRI’s en SNRI’s zorgt voor een onvoorspelbare werking van de medicijnen. De psychische klachten waarvoor de antidepressiva worden geslikt kunnen terugkomen of erger worden. Ook kan het combineren van cannabis en SSRI’s of SNRI’s zorgen voor bijwerkingen. In ernstige gevallen kan iemand last krijgen van paniek en angstgevoelens. Andere bijwerkingen die gebruikers melden na het combineren van cannabis met deze medicijnen zijn vermoeidheid, duizeligheid en een droge mond.

Cannabis combineren met TCA

TCA met cannabis combineren kan zorgen voor hartproblemen. Denk hierbij aan een verhoogde hartslag, bloeddruk en zelfs hartritmestoornissen. Ook kan cannabis gebruiken terwijl iemand TCA slikt ervoor zorgen dat de psychische problemen terugkomen of erger worden. 

MAO-remmers combineren met cannabis

Er is tot nu toe weinig bekend over de gevaren van MAO-remmers combineren met cannabis. Meestal is het combineren van MAO-remmers met andere drugs óf medicijnen erg gevaarlijk. Combineer MAO-remmers daarom nooit zomaar zonder overleg met een arts of apotheker.

Nooit zomaar stoppen met antidepressiva

Stop nooit zomaar met het slikken van antidepressiva om drugs te gebruiken. In één keer stoppen met antidepressiva slikken kan voor vervelende bijwerkingen zorgen. Iemand kan zich ziek of duizelig voelen en sneller boos worden. Wil je stoppen met antidepressiva slikken? Neem dan contact op met je arts.

Drugsgebruik nooit zonder risico

Het gebruiken van drugs is nooit zonder risico. Combineren van drugs en medicijnen maakt de kans op levensgevaarlijke bijwerkingen groter.

Heb je vragen over een andere drugscombinatie? Of gebruik je medicijnen en ben je van plan drugs te gebruiken? Neem dan contact op met de Drugs Infolijn of bekijk onze pagina over het combineren van drugs.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee

Selecteer het eerste middel

 • Alcohol
 • Hasj/Wiet
 • Cocaïne
 • Speed
 • XTC
 • GHB
 • Paddo's/Truffels
Stel een vraag
Scroll naar boven