Drugsinfo

Alles over drugs, risico's en gezondheid

Ayahuasca / DMT

DMT is een tripmiddel dat meestal gedronken wordt als een thee waarin verschillende soorten planten zijn verwerkt. De thee wordt ayahuasca genoemd. Mensen kunnen hallucinaties ervaren als ze ayahuasca drinken. Emoties worden dan uitvergroot en mensen kunnen herinneringen intens herbeleven.

Naam

Ayahuasca, aya, daime, yagé, changa, spirit molecule, madre

Afkomst

Ayahuasca wordt naar schatting al duizenden jaren gedronken door inheemse volkeren in het Amazoneregenwoud.

Uiterlijk

Zuivere DMT bestaat uit kleine witte kristallen. Meestal heeft het poeder een lichtgele kleur.
Ayahuasca is een donkerbruine thee met een sterk bittere smaak.

Werkzame stof

DMT is een afkorting voor dimethyltryptamine. Dat is een stof die van nature voorkomt in een aantal verschillende plantensoorten. Het is ook een lichaamseigen stof die in minieme hoeveelheid is gevonden in het menselijk lichaam. Over de functie van DMT in ons lichaam is maar heel weinig bekend.

In ayahuasca zitten tenminste twee werkzame stoffen. De belangrijkste is DMT, wat een hallucinogeen effect heeft. Maar DMT wordt heel snel afgebroken in de darmen. Daarom zit er in ayahuasca nog een tweede stof die de afbraak van DMT remt, zodat DMT kan worden opgenomen in de bloedbaan. Stoffen die de afbraak van DMT remmen worden meestal monoamino-oxidase inhibitor (MAOI) genoemd.

Manier van gebruik

Ayahuasca wordt in Nederland door kleine groepjes mensen gebruikt. Leden van de Santo Daime kerk in Amsterdam gebruiken de drank als sacrament tijdens religieuze ceremonies. Andere mensen nemen deel aan ceremonies die door bedrijven worden georganiseerd.

Soms worden zuivere DMT-kristallen gerookt. De effecten beginnen dan heel snel en zijn na ongeveer een half uur weer verdwenen. Soms worden kruiden vermengd met DMT-kristallen waarna het wordt gerookt. Zo'n mengsel wordt changa genoemd. 

Laatste wijziging: 10-07-2019