Drugsinfo

Alles over drugs, risico's en gezondheid

4-FA/4-FMP

4-FA is een stimulerend middel. Sinds 2010 wordt het steeds meer gebruikt. Andere namen zijn 4-Fluoramfetamine, 4-Fluor, 4-FMP, 4-Flava, of Flux. 4-FA is een zogenaamde ‘Nieuwe Psychoactieve Stof’ (NPS). Dit zijn stoffen die pas kort als drug gebruikt worden. Daardoor is er nog weinig bekend over de werking en risico’s.

Afkomst

4-FA wordt in laboratoria gemaakt met verschillende chemische stoffen. Dit gebeurt onder andere in Nederland.

Uiterlijk

4-FA komt het meest voor als poeder en pil, maar bestaat ook als vloeistof en capsule. De pillen hebben verschillende kleuren, vormen en logo’s. Aan hoe een pil eruit ziet, is niet te zien hoe sterk de pil is en of het om een 4-FA, XTC of andere pil gaat. 4-FA poeder is meestal wit of crème van kleur. De vloeistof kan verschillende kleuren hebben.
Werkzame stof
De werkzame stof is 4-fluoramfetamine. De stof lijkt op amfetamine (speed). Eerst werd het vooral verkocht als speed of XTC. Sinds 2012 lijkt 4-FA steeds meer onder de eigen naam verkocht te worden en niet meer als speed of XTC. Sinds enkele jaren is het een middel waar gebruikers specifiek naar op zoek zijn.

Manier van gebruik

4-FA wordt meestal geslikt. Poeder wordt in capsules of bommetjes (vloeitjes) gestopt en daarna geslikt. Of het wordt in drinken gestopt en daarna gedronken. Het wordt niet vaak gesnoven omdat dat erg pijn doet aan de neus.

Bron: Trimbos-instituut

Laatste wijziging: 19-04-2018