single.php
. . . Overige middelen 6-APB: Risico's, werking en meer

6-APB: Risico’s, werking en meer

6-APB (Benzo Fury): wat je moet weten 

6-APB (ook wel ‘Benzofury’ of ‘Benzo Fury’ genoemd) wordt verkocht als wit, beige of lichtbruin poeder, in capsules of als pil (‘pellets’). De drug is sinds 2011 op de drugsmarkt. Dit is erg kort en de drug wordt daarom ook wel een designer drug of nieuwe psychoactieve stof (NPS) genoemd. Over designer drugs en NPS is erg weinig bekend. Vaak is er geen of erg weinig onderzoek naar gedaan. Ook over 6-APB is dus weinig kennis. 

De effecten van 6-APB zijn te vergelijken met die van MDMA (de werkzame stof in XTC). Dat wil niet zeggen dat de effecten en risico’s hetzelfde zijn. 6-APB staat nog niet in de Opiumwet. 6-APB is dus niet verboden. Soms noemen mensen 6-APB “Benzo”. Dit is erg verwarrend, omdat benzodiazepines (slaap en kalmeringsmiddelen) ook wel benzo’s genoemd worden. De werking en risico’s van benzodiazepines zijn heel anders dan die van 6-APB. 

De meeste mensen slikken 6-APB als pil of in een capsule. Snuiven wordt als pijnlijk en onprettig ervaren. Omdat 6-APB vaak een heel fijn poeder is, komt het bij het snuiven soms in de longen terecht. Als het in de longen komt, moet iemand heel erg hard hoesten. 

Hoeveel mensen gebruiken 6-APB in Nederland?

In 2020 had ongeveer 1 op de 1000 volwassenen in Nederland wel eens 6-APB gebruikt1Dit blijkt uit de cijfers van de Nationale Drug Monitor. In een studie uit 2023 gaf 4,4% van Nederlandse uitgaanders ooit wel eens 6-APB gebruikt te hebben2Dit blijkt uit de cijfers van het Grote Uitgaansonderzoek 2023. Dat uitgaanders meer 6-APB gebruiken is niet opvallend. In deze groep wordt gemiddeld vaker drugs gebruikt.

Werking van 6-APB

De effecten van 6-APB duren zo’n 7 tot 10 uur. Het kan wel meer dan een uur duren voordat iemand de effecten merkt. Als iemand veel heeft gegeten van tevoren, kan dit nog langer duren. De effecten kunnen wat lijken op die van MDMA en speed. Mensen die 6-APB gebruiken voelen zich wakker, blij en voelen zich minder snel moe. Ze willen vaak contact maken met anderen. Ook ervaren ze meer zelfvertrouwen en soms meer zin in seks. Bij hogere doseringen kunnen mensen psychedelische effecten ervaren. Ze kunnen dan bijvoorbeeld dingen anders zien, voelen of ruiken. Kleuren kunnen bijvoorbeeld feller lijken en vaak lijkt het alsof er dingen bewegen. Het valt mensen die 6-APB gebruiken wel op dat de effecten sterk per persoon kunnen verschillen.

Risico’s van 6-APB

Er is nog maar erg weinig onderzoek gedaan naar de risico’s van 6-APB bij mensen. Wel zijn er gevallen bekend waar iemand die 6-APB heeft gebruikt in het ziekenhuis terecht komt of overlijdt. Ook is duidelijk dat hoge doseringen en combinatiegebruik met andere drugs of alcohol de risico’s vergroten. Veel van de negatieve effecten zijn vergelijkbaar met die van MDMA. Maar omdat er nog verder niet veel bekend is over 6-APB zijn gebruikers van dit middel zijn hun eigen proefkonijn. 

Negatieve effecten die gebruikers ervaren: 

  • Iemand krijgt het (gevaarlijk) warm 
  • Angst 
  • Wantrouwende gedachten (paranoia) 
  • Dingen zien die er niet zijn 
  • Gespannen spieren 
  • Misselijkheid 
  • Onrust 
  • Hoofdpijn 
  • Hartkloppingen 

Sommige mensen geven aan dat het gebruik van 6-APB een hevige kater kan geven. Deze kater wordt erger doordat iemand na gebruik vaak slecht eet en slaapt. De dag erna kan iemand dan erg vermoeid zijn. Ook hebben sommige mensen die 6-APB hebben gebruikt last van bijvoorbeeld depressieve of angstige gevoelens de dagen na gebruik.  

Heb je klachten na het gebruik van 6-APB? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem en via telefoon, chat of mail. 
 
> Bekijk informatie en openingstijden van de Drugs Infolijn 

Verslaving

Er is nog geen onderzoek gedaan naar hoe verslavend 6-APB is. Waarschijnlijk is het risico op verslaving te vergelijken met dat van XTC. Het kan wel zo zijn dat mensen gebruikers tijdens het gebruik een ‘craving’ ervaren. Een craving is een sterke drang om te gebruiken of meer te gebruiken. Mensen die 6-APB bijnemen, melden dat de effecten hierna erg lang duren en de bijwerkingen toenemen. Hoe vaker iemand 6-APB gebruikt, hoe minder goed het werkt en hoe erger de katers zijn.   

Wetgeving

6-APB is nog niet verboden. De overheid is wel bezig met een wet die een aantal soorten designer drugs in één keer illegaal maakt. Deze wet staat gepland voor 2024. Verkoop en bezit van 6-APB zal dan verboden worden. 

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit middel? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.

#6apb

 

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven