single.php
. . . Combinaties Alcohol & (Hoofd)Pijnmedicatie

Alcohol & (Hoofd)Pijnmedicatie

Combinatie: Alcohol & (Hoofd)Pijnmedicatie

Als je pijnstillers of ontstekingsremmers (NSAID’s zoals bijvoorbeeld asprine of ibuprofen) gebruikt, kun je alcohol beter vermijden. Zowel de alcohol als de medicijnen worden verwerkt in de lever waardoor de afbraak van het medicijn kan worden vertraagd. Hierdoor is de dosis van het medicijn in het bloed te hoog en kunnen de bijwerkingen toenemen. Het gelijktijdig gebruik kan de maagwand aantasten en geeft een verhoogd risico op maagbloedingen. NSAID’s verdunnen daarnaast je bloed. Als je hierbij alcohol drinkt, werkt de alcohol sneller.

Ook gelijktijdig gebruik van  alcohol en triptanen (bijvoorbeeld antimigraine medicatie) is niet verstandig. Het vaatverwijdende effect van alcohol kan er namelijk voor zorgen dat het medicijn zijn (vaatvernauwende) werking niet goed kan uitoefenen. Als gevolg hiervan kan de opname van het medicijn trager verlopen waardoor de werking vermindert.

Hoofdpijn

Na het gebruik van alcohol kun je last hebben van een kater. Een kater ontstaat door vochtverlies, giftige stoffen die ontstaan bij de afbraak van alcohol en irritatie van het maagslijmvlies. Wil je de hoofdpijn verminderen met een pijnstiller, kies dan paracetamol (Panadol®) in plaats van een NSAID zoals ibuprofen (Nurofen®, Sarixell®, Zafen®, Spidifen®, Brufen®, Antigrippine® en Advil®). NSAID’s zijn schadelijk voor de maag in tegenstelling tot paracetamol (Panadol®).

Als je vaker last hebt van hoofdpijnklachten kan alcohol een pijnaanval uitlokken. Om deze reden is het gebruik van alcohol bij hoofdpijnklachten, nog afgezien van mogelijke interacties, af te raden.


Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee

Selecteer het eerste middel

  • Alcohol
  • Hasj/Wiet
  • Cocaïne
  • Speed
  • XTC
  • GHB
  • Paddo's/Truffels
Stel een vraag
Scroll naar boven