single.php
. . . Combinaties Combinatie: alcohol & Cocaïne

Combinatie: alcohol & Cocaïne

Combinatie: alcohol & cocaïne

Als mensen cocaïne en alcohol met elkaar combineren dan hebben ze vaak het idee dat ze nuchter zijn. Maar mensen worden juist agressief en impulsief van de combinatie. Bovendien is het zeer belastend voor het hart en zijn er nog andere risico’s verbonden aan de combinatie.

Wat zijn de effecten van alcohol + cocaïne?

Cocaïne en alcohol hebben (deels) een tegengesteld effect. Cocaïne geeft een energiek en wakker gevoel, terwijl alcohol juist verdooft. Mensen die tegelijkertijd cocaïne en alcohol nemen, hebben daardoor het idee dat de twee middelen elkaars effect opheffen. Als je dronken bent en een snuifje coke neemt, kan dat voelen alsof je weer scherp en helder bent.  Je voelt je minder dronken, maar je bent juist sterker onder invloed.

Je kan vaak aan deze mensen merken dat ze niet nuchter zijn. Mensen die cocaïne en alcohol combineren zijn vaker agressief en vertonen impulsief gedrag. Ze doen dan dingen die ze normaal niet zouden doen, zoals met anderen vechten.

Er ontstaat tijdens het combineren van cocaïne en alcohol een nieuwe stof: cocaethyleen. Deze stof is net als coke en alcohol werkzaam in de hersenen. Gebruikers voelen zich blij en zelfverzekerd. Deze gevoelens kunnen sterker lijken dan bij alleen cocaïne of alleen alcoholgebruik.

Wat zijn de risico’s van alcohol + cocaïne?

Meer gebruiken

Mensen die die alcohol en cocaïne combineren gaan vaak langer door. Ze drinken dan meer alcohol en gebruiken meer coke dan mensen die slechts één van de twee middelen nuttigen. De redenen hiervoor zijn dat je door de cocaïne niet voelt dat je moe en dronken bent. Verder vinden veel mensen de roes van cocaethyleen heel lekker, ze wil er graag meer van. Langer doorgaan en meer gebruiken zorgen voor meer risico’s en een ergere kater.

Impulsiviteit & agressie

Daarnaast kan de combinatie van alcohol en coke lijden tot impulsief gedrag. Dat betekent dat iemand plotseling zonder nadenken iets doet. Dit kan tot vervelende of gevaarlijke situatie lijden. Bovendien zijn mensen vaker agressief als ze cocaïne en alcohol hebben gecombineerd. 1. Ook kan het gebeuren dat je in een impuls meer gebruikt dan je eigenlijk van plan was.

Verkeersongelukken

Het combineren van cocaïne en alcohol kan zeer gevaarlijk zijn in het verkeer. Gebruikers hebben door het nemen van coke het gevoel dat ze niet of minder dronken zijn dan ze daadwerkelijk zijn. Sommige mensen hebben hierdoor het idee dat ze nog prima auto kunnen rijden, wat niet het geval is. Ze overschatten dus hun rijvaardigheid. Als je alcohol en/of cocaïne op hebt mag je niet deel nemen aan het verkeer!

Hartklachten & orgaanschade

De stof cocaetheyleen, die ontstaat bij het combineren van alcohol en cocaïne, is zeer giftig voor het lichaam. Vooral het hart en de bloedvaten kunnen opeens in de problemen komen. Zowel cocaïne als alcohol veroorzaken een stijging van de hartslag. Het hart heeft daardoor meer zuurstof nodig. Cocaïne en cocaethyleen jagen je hart verder op. Ze werken vaatvernauwend. Dat betekent dat je hart minder zuurstof krijgt hoewel het juist meer nodig heeft. Hierdoor gaat het nog harder pompen. Dit kan leiden tot een zuurstoftekort in de hartspier en tot hartritmestoornissen of zelfs een hartstilstand. Bijna de helft van de uitgaanders tussen de 16 en 35 jaar die cocaïne hebben gebruikt, zegt wel eens last te hebben van een snelle of onregelmatige hartslag1Zoals is te lezen in dit onderzoek..

Verder is cocaethyleen schadelijk voor de lever en andere organen.

Daarnaast duurt het vier keer langer dan cocaïne alleen, voordat cocaetheyleen weer uit het lichaam verdwenen is. Dat betekent dat de giftige effecten lange tijd in het lichaam blijven.

Verslaving

Mensen die alcohol en cocaïne combineren ervaren het effect als prettig. Ze voelen zich blij en zelfverzekerd. Omdat dit gevoel sterker is dan bij cocaïne of alcohol alleen, bestaat er een grotere kans op verslaving. Van de mensen die in behandeling zijn voor alcohol verslaving is 36% ook verlsaafd aan cocaïne. Van de mensen die in behandeling zijn voor cocaïne verslaving is een derde ook verslaafd aan alcohol. 2

Samengevat heeft de combinatie van alcohol en cocaïne de volgende risico’s:

 • Verhoogde kans op hartstilstand, hartritmestoornis en beroerte
 • Oververhitting
 • Leverschade
 • Toename van agressieve gedachten/gedrag
 • Verkeersongelukken
 • Depressie, angstklachten en achtervolgingswaanzin
 • Verhoogde kans op psychosen
 • Verslaving

Tot slot kan de combinatie van cocaïne en alcohol tot een flinke kater leiden. Gebruikers zeggen vaak dat ze zich gesloopt, uit hun humeur, geprikkeld en licht depressief voelen de volgende dag.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee

Selecteer het eerste middel

 • Alcohol
 • Hasj/Wiet
 • Cocaïne
 • Speed
 • XTC
 • GHB
 • Paddo's/Truffels
Stel een vraag
Scroll naar boven