single.php
. . . Cannabis Is blowen gezonder dan alcohol drinken?

Is blowen gezonder dan alcohol drinken?

Is blowen gezonder dan alcohol drinken?

Het is lastig om verschillende drugs met elkaar te vergelijken. Alcohol en cannabis (wiet, hasj) hebben allebei risico’s. De risico’s kunnen per persoon verschillen. Ook hangt het er vanaf hoeveel en hoe vaak iemand gebruikt. 

Soms zeggen mensen dat blowen minder ongezond is dan alcohol drinken. Vaak wordt dan een avond veel alcohol drinken vergeleken met het roken van een joint. Het klopt dat de meeste mensen die een joint roken vaak minder een kater ervaren de dag erna dan bij veel alcohol. Maar het vergelijken van de schade voor de gezondheid is heel moeilijk.

Alcohol en cannabis in het lichaam

Er is geen ‘gezonde’ hoeveelheid alcohol of cannabis. Een paar glazen alcohol per week kan al schade aanrichten. Het schaadt de lever, vergroot de kans op kanker en verstoort de slaap. Dit weten we omdat er veel onderzoek naar is gedaan. Cannabis is minder onderzocht dan alcohol. Hierdoor kunnen we de schade en risico’s minder goed inschatten. We weten wel dat cannabisgebruik ook risico’s heeft. Bijvoorbeeld voor de longen of het hart. 

> Lees hier meer over de risico’s van alcohol

Het maakt uit wie gebruikt 

De risico’s van alcohol en andere drugs zijn niet voor iedereen hetzelfde. Iemand kan een gevoeligheid hebben voor het krijgen van een psychose. Cannabis en alcohol gebruiken vergoot de kans op een psychose. Maar de kans is groter voor cannabis. Daarnaast is alcohol weer gevaarlijker voor vrouwen dan voor mannen. Dit komt doordat vrouwen sneller dronken worden. De risico’s zijn dus per persoon verschillend.

Het maakt uit hoeveel en hoe vaak iemand gebruikt

Hoe meer iemand drinkt of blowt, hoe ongezonder het voor de persoon wordt. Van alcohol weten we ook dat veel risico’s exponentieel toenemen. Dit betekent dat het 10e glas alcohol ongezonder is dan het eerste glas. Van cannabis weten we dit niet goed genoeg. 

Ook is vaak gebruiken slechter dan af en toe gebruiken. Maar je kunt niet zeggen dat 10 keer per jaar blowen even slecht is als 10 keer 12 biertjes drinken. 

Verschil kans op verslaving

In Nederland zijn meer mensen verslaafd aan alcohol dan aan cannabis1Zoals te lezen is in deze rapportage. Dit komt voornamelijk omdat er meer mensen zijn die drinken dan blowen. Wel lijkt het erop dat de kans op verslaving aan alcohol groter is dan die van cannabis.

Een belangrijk punt hierbij is dat veel mensen blowen met tabak. De nicotine in de tabak is sterk verslavend en vergroot de kans op afhankelijkheid. 

> Lees hier over hoe je de risico’s van blowen kunt verminderen

Heb je klachten na het gebruiken van cannabis of alcohol? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem en via telefoon, chat of mail.

> Bekijk informatie en openingstijden van de Drugs Infolijn

Moeilijk te vergelijken

Of cannabis dus minder ongezond is dan alcohol is moeilijk te zeggen. Het hangt af van de persoon, hoeveelheid en hoe vaak er gebruikt wordt. Ook kun je de risico’s van middelen moeilijk met elkaar vergelijken. Je kunt bijvoorbeeld niet een psychose door cannabis even erg vinden als kanker door alcohol. Het zijn andere risico’s die je niet goed kunt vergelijken. 

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven