single.php
. . . Ayahuasca Ayahuasca / DMT: wat je moet weten

Ayahuasca / DMT: wat je moet weten

Ayahuasca / DMT: wat je moet weten 

Ayahuasca is een thee waar iemand van gaat trippen. Het trippen komt door de stof DMT die in de thee zit. Iemand kan de DMT ook roken als poeder. De effecten zijn dan minder lang. 

Ayahuascathee wordt geschonken tijdens ayahuasca-ceremonies. Dit zijn bijeenkomsten waarbij een groep mensen ayahuascathee drinkt. Er zijn begeleiders aanwezig die bijvoorbeeld spreuken zeggen en/of muziek maken. Soms worden deze begeleiders een sjamaan genoemd. Tijdens deze ceremonies gaan mensen vaak liggen met hun ogen dicht. De ceremonies zijn en waren een belangrijk onderdeel van sommige culturen in Zuid-Amerika. Maar de afgelopen jaren zijn ceremonies steeds populairder geworden op andere plekken in de wereld. Ook in Nederland.  

Er zijn verschillende recepten voor ayahuasca. Bij veel recepten worden tenminste twee plantensoorten gebruikt. Een van die planten bevat het tripmiddel DMT. Maar als je DMT inslikt dan wordt het heel snel afgebroken in het maagdarmkanaal en lever1Dat blijkt uit deze studie .

Daarom is een tweede plant nodig die ervoor zorgt dat DMT kan worden opgenomen door het lichaam. 

De effecten van ayahuasca/DMT 

Ayahuasca is een psychedelisch middel. Van ayahuasca kunnen mensen in een kleurrijke droomwereld terechtkomen. Dit noem je hallucinaties. Deze hallucinaties komen door de DMT in de ayahuascathee. 

In de droomwereld kunnen mensen soms het idee hebben dat ze in contact staan met iets of iemand die hen dingen uitlegt. Mensen kunnen daardoor ineens beseffen wat ze anders moeten doen in het leven. 

Ayahuascathee kan verschillende bijwerkingen veroorzaken. Het komt vaak voor dat mensen moeten overgeven of last krijgen van diarree. Bovendien kunnen de hartslag en bloeddruk hoger worden. 

Als de DMT als poeder wordt gerookt hebben mensen hier vrijwel nooit last van. Het overgeven en de diarree komt dus niet door de DMT zelf maar door andere stofjes in de planten. 

> Lees meer over de effecten van ayahuasca 

Hoe lang werkt ayahuasca? 

Ayahuascathee werkt ongeveer 4-6 uur bij één dosis. Maar vaak worden er tijdens een ayahuasca-ceremonie meerdere kopjes thee genomen.  

Als iemand DMT rookt duren de effecten korter. Namelijk tussen de 5 en 20 minuten.  

Mensen die DMT hebben gerookt of ayahuascathee hebben gedronken ervaren de tijd wel anders. In de droomwereld is het moeilijk om te snappen hoeveel tijd er voorbij is gegaan. Soms hebben mensen het idee dat ze veel langer in de droomwereld zijn geweest.  

Risico’s 

Mensen kunnen soms ook nare gevoelens krijgen van ayahuascathee of DMT. De ervaring kan zo vervelend zijn dat het traumatisch is. Daar kunnen mensen ook na het roken van DMT of de ceremonie nog last van blijven houden. Dit gebeurt niet vaak. De kans is groter als iemand niet in een fijne omgeving gebruikt of niet goed in zijn of haar vel zit. 

> Lees hier meer over de risico’s van ayahuasca en DMT verminderen 

Het gebruik van ayahuasca of DMT kan psychische klachten verergeren of terug laten komen. Iemand die bijvoorbeeld last heeft (gehad) van depressie, angst, psychoses of schizofrenie loopt het risico dat de klachten verergeren. Goede begeleiding van een ayahuasca-ceremonie vraagt altijd naar psychische klachten voor de ceremonie. 

> Lees meer over de richtlijnen voor verantwoord ayahuasca gebruik 

In ayahuascathee zitten stofjes die werken als een MAO-remmer. Een MAO-remmer zorgt ervoor dat de DMT niet in de darmen wordt afgebroken. Maar een MAO-remmer zorgt er ook voor dat ongevaarlijke stoffen voor mensen ineens gevaarlijk worden. Deze stoffen zitten bijvoorbeeld in oude kaas of zuurkool, waardoor het gevaarlijk wordt om dit te eten. Als iemand niet een speciaal dieet heeft gevolgd of bepaalde medicijnen gebruikt kan het gebruiken van ayahuascathee (levens)gevaarlijk zijn.  

> Lees meer over de risico’s van ayahuasca 

Ayahuasca en de wet 

De werkzame stof in ayahuasca, DMT, staat op Lijst 1 van de Opiumwet. DMT is volgens de wet dus een harddrug met een groot risico voor de volksgezondheid. 

De Santo Daimekerk heeft in 2001 toestemming van de rechter gekregen om ayahuasca te schenken bij religieuze ceremonies. Maar tijdens een nieuwe rechtszaak heeft de Hoge Raad bepaald dat zulke religieuze ceremonies met ayahuasca verboden zijn. 

> Lees meer over ayahuasca en de wet 

Wat zijn de werkzame stoffen in ayahuasca?

Er zijn verschillende recepten voor ayahuasca. Bij veel recepten worden tenminste twee plantensoorten gebruikt. Een van die planten bevat het middel DMT. DMT zorgt voor de tripeffecten, zoals hallucinaties. Maar als je DMT inslikt dan wordt het heel snel afgebroken door het lichaam2Dat blijkt uit deze studie.

Daarom is een tweede plant nodig die ervoor zorgt dat DMT kan worden opgenomen door het lichaam. Vaak is dit een plant waarin harmaline of harmine zit. Harmaline is een MAO-remmer en zorgt ervoor dat de DMT niet meteen wordt afgebroken door de maag en de lever. 

Soms gebruiken mensen Psilohuasca. Dit is geen ayahuasca. Psilohuasca is vaak een combinatie van psilocybine, de stof in paddo’s en truffels en een MAO-remmer. 

Onderzoek 

Wetenschappers proberen te ontdekken of ayahuasca gebruikt kan worden tijdens therapie tegen depressie, PTSS of verslaving. Maar er is nu nog niet genoeg bewijs dat ayahuasca als geneesmiddel kan worden gebruikt. 

Prijs 

Een ayahuasca-ceremonie kost meestal een paar honderd euro. Daarbij hoort begeleiding van meerdere mensen en vaak krijgen deelnemers ook een overnachting en eten aangeboden. 

De prijs voor een gram DMT ligt vaak tussen de 50 tot 100 euro.  

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit middel? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven