single.php
. . . zwanger XTC en zwangerschap

XTC en zwangerschap

Een normaal ritme is belangrijk tijdens de zwangerschap. Voor een goede ontwikkeling van het kind is het nodig dat de moeder genoeg energie heeft en dat er goed en op tijd wordt gegeten. XTC onderdrukt gevoelens van vermoeidheid en honger. Hierdoor kan het  normale dag/nacht ritme verstoord worden en wordt er meer energie verbruikt. Veelvuldig gebruik van XTC kan leiden tot vermoeidheid en gewichtsverlies bij de moeder.

Hierdoor krijgt de baby mogelijk te weinig voedingsstoffen binnen om zich goed te kunnen ontwikkelen.

Een ander probleem is dat in XTC tabletten meerdere stoffen kunnen zitten die weer hun eigen risico’s hebben voor het kind.

Uit het beperkte onderzoek dat verricht is naar de risico’s van XTC-gebruik tijdens de zwangerschap, komen de volgende risico’s naar voren:

 • Aangeboren afwijkingen
  Deze afwijkingen kunnen bestaan uit:
  – Afwijkingen aan het hart. Bijvoorbeeld het niet goed sluiten van de wand tussen de 2 hartkamers.
  – Afwijkingen aan de ledematen. Dit uit zich bijvoorbeeld in klompvoeten, vergroeide tenen of vingers, het ontbreken van armen of benen.
  Het is opvallend, dat de ernstigste afwijkingen ontstaan door gebruik van XTC tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap.
 • Leer/geheugenproblemen
  Er lijkt een verband te bestaat tussen XTC-gebruik tijdens de zwangerschap en leer- en geheugenproblemen bij het kind na de geboorte. De directe oorzaak hiervan is echter nog onduidelijk.

Meer informatie?

Wil je meer informatie of een persoonlijk advies over XTC en zwangerschap? Neem dan contact op met de Drugs Infolijn. Klik op de link voor de contactinformatie.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top