single.php
. . . XTC XTC en de wet

XTC en de wet

XTC en de wet

De wet

XTC staat op lijst I van de Opiumwet en wordt beschouwd als een harddrug. Bezit, productie en handel zijn dus strafbaar. Het bezit van een kleine hoeveelheid XTC wordt in de praktijk niet met voorrang opgespoord en vervolgd. Bezoekers van dancefeesten lopen altijd kans om gecontroleerd te worden op bijvoorbeeld bezit van XTC. Een gebruikershoeveelheid (1 pil) wordt in beslag genomen. Bij sommige feesten mag een bezoeker dan ook niet meer naar binnen.

Beleid

Ondanks het verbod op bezit, handel en productie van XTC, wordt XTC veel gebruikt. De overheid richt zich niet alleen op het bestraffen van mensen die de Opiumwet overtreden, maar ook op het voorlichten van XTC-gebruikers en het onderzoeken van de risico’s van XTC.

Testen

De overheid maakt ook het testen van XTC mogelijk. Dit gebeurt niet meer op feesten zelf, maar in kantoren van verslavingszorginstellingen. Gebruikers kunnen daar hun pil laten testen. Bij het geven van de uitslag wordt ook informatie over de te verwachten risico’s en effecten van XTC gegeven. Meer informatie over testen vind je hier.

Maatregelen

De overheid heeft ook een rol bij het afgeven van vergunningen voor grootschalige evenementen. In deze vergunning zijn vaak maatregelen opgenomen om risico’s van drugsgebruik zoveel mogelijk te beperken. Voorbeelden van maatregelen zijn: goede Eerste Hulppost, klimaatbeheersing, leeftijdscontroles.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven