single.php
. . . XTC Wat is invloed van XTC op het gebit?

Wat is invloed van XTC op het gebit?

Wat is invloed van XTC op het gebit?

Iemand die XTC gebruikt kan last krijgen van problemen met het gebit. Zo kan iemand sneller last krijgen van tandslijtage en gaatjes. Hierdoor kan iemand pijnlijke of gevoelige tanden of kiezen krijgen. Andere drugs zoals speed (amfetamine) kunnen ook voor deze klachten zorgen. Als iemand veel of vaak dit soort middelen gebruikt is de kans op tandproblemen groter. Er zijn een aantal redenen waarom deze klachten kunnen ontstaan.

Kaakspanning en knarsetanden

Het gebruik van XTC zorgt voor meer spierspanning. Deze spanning merkt iemand ook in de kaken. Zo kan een persoon die XTC heeft gebruik last krijgen van ‘kaakschaatsen’ of klappertanden. De tanden en kiezen schuren dan lang en soms hard tegen elkaar aan. Het glazuur kan dan van de tanden verdwijnen. De de tanden of kiezen kunnen hierdoor gevoeliger worden voor hitte of kou. 

XTC vermindert speeksel

Drugs die energie geven zoals XTC zorgen ervoor dat iemand een droge mond krijgt. De mond maakt dan namelijk minder speeksel. Speeksel zorgt ervoor dat het gebit schoon wordt gemaakt. Als dit niet (goed) kan door de XTC zorgt dit voor ontsteking aan het tandvlees en gaatjes. Als iemand zoete (koolzuurhoudende) drankjes drinkt tijdens gebruik, tasten deze nog meer het tandglazuur aan.

Overgeven na XTC

Sommige mensen die XTC hebben gebruikt worden misselijk en moeten dan overgeven. Het maagzuur dat iemand dan overgeeft is erg slecht voor de tanden en kan ook het glazuur aantasten. 

Iemand die veel schade heeft aan het gebit na veel drugsgebruik, kan terecht bij het Centrum Bijzondere Tandheelkunde. Klik hier voor meer informatie. 

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven