single.php
. . . Stoppen of minderen Waar vind ik hulp bij verslaving?

Waar vind ik hulp bij verslaving?

Waar vind ik hulp bij verslaving?

Hulp bij verslaving kan op verschillende manieren. Hieronder lees je meer over wat voor soorten hulp er beschikbaar zijn, en waar je die hulp kunt vinden. 

Hulp bij verslaving heeft veel verschillende vormen. Er zijn drie verschillende vormen van hulp: zelfhulp, contact met anderen en professionele hulp. Je kunt een keuze maken tussen deze drie vormen, maar een combinatie kan ook goed werken.

Zelfhulp

De meeste zelfhulp gaat via het internet. Op een website schrijft iemand zijn of haar eigen plan. De website begeleidt hierbij en helpt met het behalen van de doelen. Soms is er de mogelijkheid zelfhulp deels te combineren met begeleiding. 

De voordelen van zelfhulp via het internet zijn:

 • Anoniem: hulp via het internet kan in veel gevallen anoniem
 • Meestal geen wachtlijsten: na aanmelding kun je vaak direct of na enkele dagen beginnen
 • Gratis: hulp via het internet is in veel gevallen gratis. Wanneer iemand zelfhulp met een professional wil kan dit wel geld kosten.

De nadelen van zelfhulp via het internet zijn:

 • Online hulp is minder succesvol: mensen die professionele hulp op locatie krijgen bij een instelling voor verslavingszorg hebben een grotere kans om succesvol te stoppen of minderen. 
 • Niet voor iedereen geschikt: hulp via het internet past niet bij iedereen. Zwaardere verslavingen kunnen bijvoorbeeld minder goed worden behandeld.
 • Minder uitgebreid: een online programma kan niet alle vormen van hulp vervangen. Via het internet krijgt iemand bijvoorbeeld geen hulp bij medicijnen, afbouwen van gebruik of hevige afkickverschijnselen.

Dit zijn een aantal voorbeelden waar iemand zelfhulp via het internet kan krijgen:

Twijfel jij over welke hulp bij je past, overleg dan met je huisarts of neem dan contact met ons op. Hier vind je hoe dat kan.

Contact met anderen

Dit wordt meestal georganiseerd en uitgevoerd door ervaringsdeskundigen: mensen die zelf verslaafd zijn (geweest). Vaak worden er bijeenkomsten georganiseerd, maar soms kan ondersteuning ook via website of telefoon gebeuren.

Lees hier verder over contact met anderen en waar je deze hulp kunt krijgen.

Professionele hulp

Professionele hulp bij verslaving wordt uitgevoerd door beroepskrachten. Deze vorm van hulp is vaak het meest compleet en werkt voor de meeste mensen het beste.
Professionele hulp kan bestaan uit:

 • gesprekken met een hulpverlener
 • deelname aan gespreksgroepen
 • het doorlopen van een internetprogramma
 • opname in een verslavingskliniek
 • een combinatie van deze mogelijkheden

Professionele hulp is op verschillende manieren georganiseerd.
Je kunt kiezen tussen:

Professionele hulp in de buurt

Hieronder kun je een instelling bij jou in de buurt zoeken. 

Stel een vraag

Heb je een vraag over hulp bij verslaving? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven