single.php
. . . Overige middelen Wat is de drug lean of syrup?

Wat is de drug lean of syrup?

Wat is de drug lean of syrup?

De drug ‘lean drink’, ‘purple drank’ of ‘syrup’ is de straatnaam voor een drankje dat bestaat uit een hoestdrank gemixt met frisdrank of snoep. De stoffen in het drankje die zorgen voor de roes zijn codeïne en promethazine. 

Lean is populair in de hiphopscene in Amerika. Hoeveel mensen in Nederland lean gebruiken is niet precies bekend. Maar er zijn geen aanwijzingen dat steeds meer mensen lean gebruiken. 

Wat zijn de effecten van de drug lean?

In lage dosering merkt de gebruiker weinig. Maar bij hogere doseringen kun je in een roes komen en worden mensen er dromerig en ontspannen door. Gebruikers omschrijven vaak een warm, blij en alcoholachtig gevoel.  Een (te) hoge dosis kan leiden tot gevaarlijke situaties, zoals een epileptische aanval. 

Risico’s van lean

De drank is in lage doseringen niet gevaarlijk. Dan gaat het bijvoorbeeld om de hoeveelheid die de dokter voorschrijft. Het wordt gevaarlijker wanneer de stoffen worden gemengd met alcohol of drugs of wanneer de gebruiker grote hoeveelheden neemt. Bij hoge doseringen bestaan er de volgende risico’s:

  • epileptische aanvallen
  • verlies van bewustzijn
  • stoppen van de ademhaling
  • verslaving

Verslaving

Een verslaving aan lean kan voorkomen, zeker wanneer het dagelijks wordt gebruikt. Wanneer de gebruiker dan in één keer stopt met het gebruik, kunnen er afkickverschijnselen optreden. De gebruiker voelt zich ziek, zweet, is klam en koud, heeft kippenvel, een loopneus, buikkrampen en pijn in armen en benen. Ook kan hij/zij last hebben van braken en diarree. Na heftig gebruik kunnen deze klachten optreden.

Is lean een drug of een medicijn?

Lean is een drankje wat mensen drinken om een roes te ervaren. Lean is dus een drug. Maar voor het recept van lean worden twee verschillende medicijnen gebruikt.

Codeïne en promethazine zijn medicijnen die soms worden voorgeschreven door de dokter. Codeïne werkt bijvoorbeeld tegen hoesten en promethazine is een oud geneesmiddel tegen allergieën.

Het probleem is dat mensen soms de medicijnen in de verkeerde hoeveelheid mengen. Daardoor kunnen ze per ongeluk te veel binnenkrijgen.

Wetgeving

Codeïne staat op lijst I van de Opiumwet. Dit betekent onder andere dat bezit, maken, verkopen en vervoeren van lean strafbaar is.

Promethazine staat niet op de Opiumlijst I of II, maar valt onder de Geneesmiddelenwet. Volgens deze wet is het verkopen en op voorraad hebben van geneesmiddelen verboden als iemand daar geen vergunning voor heeft. Verkoop door apotheken van hoestdrank met codeïne en promethazine is niet strafbaar, vanwege de Geneesmiddelenwet.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven