single.php
. . . Overige middelen 4-MMC, mefedron, mephedrone of miauw miauw: wat je moet weten

4-MMC, mefedron, mephedrone of miauw miauw: wat je moet weten

4-MMC, mefedron, mephedrone of miauw miauw: wat je moet weten

4-MMC is een designer drug of NPS (Nieuwe Psychoactieve Stof) en werd in Europa sinds 2008 verkocht als ‘plantenvoeding’ of als ‘badzout’. Het middel is verkrijgbaar in de vorm van kristallen, poeder of capsules. Soms wordt het verkocht in pilvorm als XTC. Andere namen zijn mefedron (of mephedrone), miauw miauw, Mefi, M-CAT, Bubble en Drone.

4-MMC lijkt qua stof erg op zijn kleine broertje 3-MMC. Dat wil niet zeggen dat de effecten en risico’s hetzelfde zijn. In 2012 werd 4-MMC verboden en werd 3-MMC als alternatief verkocht.

4-MMC wordt vaak als een poeder gesnoven. Ook gebruiken sommige mensen het als pil, in een capsule of in een bommetje. Een bommetje is een dichtgevouwen vloeitje waar poeder in gedaan wordt. 

Let op: verschillende middelen verkocht onder naam ‘miauw’ of ‘miauw miauw’

Er zijn aanwijzingen dat verkopers en dealers de laatste jaren verschillende middelen verkopen onder de naam ‘miauw’ of ‘miauw miauw’ of varianten hierop. Het kan dan gaan om research chemicals, waarvan nog weinig bekend is over de risico’s of bijwerkingen. Deze middelen bevatten in die gevallen geen 3-MMC of 4-MMC. Alleen een (laboratorium)test kan duidelijkheid geven. Testen kan gratis en anoniem (lees meer op drugs-test.nl).

Hoeveel mensen gebruiken 4-MMC in Nederland?

Er zijn maar weinig mensen in Nederland die 4-MMC gebruiken. Dit geldt vaak voor NPS. Het gebruik ligt waarschijnlijk het hoogst onder mensen tussen de 16 en 35 die uitgaan. Daarvan gaf 16,7% aan het afgelopen jaar 4-MMC te hebben gebruikt1Zoals te vinden is in het Grote Uitgaansonderzoek 2023.

Effecten en werking van 4-MMC

De effecten van 4-MMC kunnen wat lijken op die van XTC (MDMA) en cocaïne. Gebruikers noemen positieve effecten als blije gevoelens (euforisch gevoel), meer energie, zin in contact en zin in seks. De effecten zoals bij MDMA van verbinding en zin om te knuffelen zijn aanwezig maar minder heftig. 4-MMC lijkt wat op cocaïne omdat het ook zelfverzekerdheid en zin om te praten als effect heeft. 

De effecten van 4-MMC beginnen na 15-45 minuten te werken als iemand het snuift. Als het geslikt wordt (bijvoorbeeld als pil of capsule) kan dit langer duren. Zeker als iemand net veel (vet) heeft gegeten. De effecten kunnen tussen de 3 en 8 uur duren. 

Risico’s en bijwerkingen

Er is nog geen onderzoek gedaan naar de risico’s of lange termijn effecten van 4-MMC bij mensen. Wel is duidelijk dat hoge doseringen en combinatiegebruik met andere drugs of alcohol de risico’s vergroten. Zo is bekend dat de combinatie met alcohol de risico’s voor het hart vergroten2Zoals te lezen is in dit onderzoek. Mensen die dit middel gebruiken zijn dus hun eigen proefkonijn. Ook zijn er extra risico’s als iemand langdurig or regelmatig gebruikt.

Negatieve effecten die gebruikers ervaren:

 • misselijkheid
 • droge mond
 • extreem zweten
 • bloedneuzen
 • verhoogde lichaamstemperatuur
 • duizeligheid
 • kaakspanning
 • rusteloosheid
 • grote pupillen
 • hoofdpijn
 • hartkloppingen
 • hoge bloeddruk
 • stuiptrekkingen
 • koude of blauwe vingers
 • paarse knieën
 • drang om opnieuw te gebruiken (craving)

Er kunnen ook negatieve mentale effecten zijn, zoals wantrouwende gedachten, hallucinaties of rusteloosheid.

Dip of kater

Als iemand 4-MMC gebruikt kan dit in de dagen na het gebruik een kater geven. Iemand is dan vaak moe, kan zich slechter concentreren en kan minder goed blij zijn. Dit lijkt wat op de dinsdagdip van XTC (MDMA). 

De kater wordt erger als iemand veel gebruik of heel erg lang onder invloed is. Ook zorgt te weinig slapen en te weinig eten voor meer klachten. De klachten kunnen een paar dagen blijven en verdwijnen dan weer. 

Verslaving

Aan 4-MMC kun je verslaafd raken. Het vermoeden bestaat dat de kans op verslaving bij 4-MMC groter is dan bij veel andere middelen. Dit komt waarschijnlijk omdat gebruikers tijdens het gebruik een sterke ‘craving’ ervaren. Een craving is een sterke drang om te gebruiken of meer te gebruiken.

Wetgeving

In maart 2012 is 4-MMC opgenomen in de Opiumwet en op lijst 1 geplaatst. 4-MMC valt dus onder harddrugs. Bezit, productie en verkoop zijn strafbaar.

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit middel? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.

#4mmc

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven