single.php
. . . Lachgas Lachgas: Aantoonbaarheid

Lachgas: Aantoonbaarheid

Lachgas: aantoonbaarheid

De effecten van lachgas duren maart kort, een aantal minuten. Maar iemand is na een paar minuten nog niet nuchter. Dit noem je na-effecten. Autorijden met na-effecten van lachgas is dan ook gevaarlijk. Onderzoekers denken dat iemand die lachgas heeft gebruikt waarschijnlijk nog minimaal een uur hierna slechter auto kan rijden. Als iemand veel lachgas heeft gebruikt, kan die persoon nog veel langer dan een uur niet goed autorijden1Zoals te lezen is in dit onderzoek.

Hoe lang is lachgas aantoonbaar?

Het is moeilijk om het gebruik van lachgas aan te tonen met een drugstest. Lachgas verlaat namelijk snel weer het lichaam. Onderzoekers zijn bezig met drugstesten die het gebruik van lachgas kunnen aantonen2Zoals te lezen is in dit onderzoek. Dit zullen waarschijnlijk een ademtest en een bloedtest worden. Het is nog duidelijk wanneer deze tests gebruikt zullen worden

Er bestaat op dit moment geen manier om makkelijk een test af te nemen die lachgasgebruik aantoont. Lachgas zorgt niet voor een positieve speekseltest of bloedtest. 

Om te weten of iemand in het verkeer onder invloed is van drugs gebruikt de politie een speekseltest. Deze test niet op lachgas. 

Iemand die lachgas heeft gebruikt zal geen positieve drugstest krijgen. Het is wel mogelijk om lachgas aan te tonen in urine tot 18 uur na gebruik, maar dat is alleen bewezen voor medisch gebruik. 

Laatst bijgewerkt: 20 februari 2024

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven