single.php
. . . ketamine Hoe ontstaan blaasproblemen na ketaminegebruik?

Hoe ontstaan blaasproblemen na ketaminegebruik?

Hoe ketamine werkt op de blaas is (nog) niet bekend. Dusver hebben een aantal studies aangetoond dat ketamine zorgt voor een verhoging van ontstekingsstoffen en ontstekingscellen in het blaasepitheel (blaaswand). Deze stoffen zorgen er normaal gesproken voor dat gevaarlijke bacteriën of virussen kapot gaan, maar hebben het bijeffect dat ze de cel zelf ook beschadigen.
Uit onderzoeken is duidelijk dat misbruik van ketamine kan zorgen voor blaasproblemen, in sommige gevallen hebben mensen alleen een beetje last van hun onderbuik en in het ergste geval moeten mensen elke half uur naar het toilet. Er wordt gesproken over het gebruik van 3 gram ketamine per week gedurende een jaar.
Onderzoek in muizen laat zien dat als er meer ketamine gebruikt wordt, het negatieve effect van ketamine op de blaas duidelijker wordt. Helaas is muisonderzoek niet echt te vertalen naar mensen en wordt in de aangehaalde studie dit slechts twee weken gevolgd. Het lijkt erop dat iemand flink wat ketamine moet snuiven voordat je last krijgt van blaasproblemen. Toch zijn er ook gevallen bekend van mensen die het recreatief (maar stevig) gebruikten en toch een stoma kregen. Dit doordat de wand van de blaas kapot gaat, de blaas steeds meer geïrriteerd raakt, er ontstekingen ontstaan en het uiteindelijk noodzakelijk is om de blaas in zijn geheel te verwijderen.
Bij vrouwen zorgt ketamine bovendien eerder voor blaasproblemen dan bij mannen. Vooral wanneer iemand al last heeft van een blaasontsteking moet deze persoon geen ketamine gebruiken.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top